Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Ispis članka: PGŽ i Grad tvrde da izvršavaju sve obveze prema Kanalu Ri, osiguravanje plaća je na upravi - Novi List

NoviList.hr

PGŽ i Grad tvrde da izvršavaju sve obveze prema Kanalu Ri, osiguravanje plaća je na upravi

Problemi s likvidnošću

13. studeni 2019 14:55

Napisao: Damir Cupać

Kanal Ri je trgovačko društvo koje ima svoju Upravu koja je isključivo odgovorna za rezultate poslovanja. Ako postoji poslovna kriza, očekujemo da Uprava na to odgovorno reagira, naveli su u Županiji

 Kanal RI - kasne plaće za kolovoz i rujan / NL arhiva

RIJEKA Kanal Ri opet je zapao u probleme s likvidnošću koji su rezultirali neisplatom plaća radnicima. Iako dobar dio zaposlenih tvrdi da je riječ o uobičajenoj situaciji na koju su navikli, problem je u tome što je tvrtka izašla iz predstečajne nagodbe pa se očekivalo da do problema s isplatom plaća neće dolaziti.

Direktor Kanala Ri Ivan Jerčinović obećao je da bi se zaostaci za kolovoz i rujan ove godine trebali uskoro riješiti, predstavnici sindikata su najavili mogućnost štrajka ako to ne bude slučaj, a nas je zanimalo što o svemu u ovoj riječkoj televiziji misle najveći vlasnici, a to su Grad Rijeka koji ima 28,45 posto vlasništva i Primorsko-goranska županija čiji je vlasnički udio 27,61 posto.

Odgovornost uprave za poslovanje

- Primorsko-goranska županija je u trgovačkom društvu Kanal Ri d.o.o. trenutno drugi najveći pojedinačni vlasnik. U temeljnom kapitalu Društva od 10.431.000 kuna Primorsko-goranska županija ima ulog od 2.880.000 kuna, odnosno udjel od 27,61 posto. Najveći pojedinačni vlasnik je Grad Rijeka sa 28,45 posto udjela, dok ostatak posjeduje preostalih 35 suvlasnika. U cilju konsolidacije poslovanja Kanala Ri Primorsko-goranska županija sudjeluje u provedbi višegodišnjeg postupka restrukturiranja tvrtke. S namjerom da podupre započete gospodarske procese oporavka regionalne televizijske postaje, Primorsko-goranska županija putem Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze u zadnjih 5 godina, od 2015. do 2019. godine, odobrila je ukupno putem subvencija 2.189.352 kune. U 2015. godini 650.000 kuna, u 2016. godini 50.000 kuna, u 2017. godini oko 800.000 kuna, u 2018. godini 640.000 kuna i u ovoj godini 50.000 kuna. Kanal Ri je trgovačko društvo koje ima svoju upravu koja je isključivo odgovorna za rezultate poslovanja. Nemamo saznanja o poslovnoj krizi pa to ne možemo niti komentirati. Ako postoji, očekujemo da Uprava na to odgovorno reagira. Svi zaposlenici Kanala Ri moraju uredno primati plaće, a dužnost Uprave je da to i osigura. Primorsko-goranska županija kao suvlasnik sve svoje obveze prema Kanalu Ri uredno ispunjava, naveli su u Primorsko-goranskoj županiji.

Gradonačelnik Vojko Obersnel pojašnjava da Grad Rijeka u temeljnom kapitalu sudjeluje s nešto manje od tri milijuna kuna, što je 28,45 posto.

Ugovori o emitiranju sadržaja

- Grad Rijeka ne izdvaja sredstva za rad Kanala Ri, već temeljem godišnjeg ugovora s Kanalom Ri dogovara emitiranje sadržaja o gradskim projektima kako bi građani bili upoznati s radom gradske uprave i projektima koji se provode. Slične ugovore Grad Rijeka ima s još lokalnih medija, među ostalim i s Novim listom. Dodatno Kanal Ri prenosi uživo i sjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke, čime se svim zainteresiranim građanima omogućava da prate rad Gradskog vijeća i gradskih vijećnika te da se informiraju o odlukama koje se donose. Također, Kanal Ri je temeljem sklopljenog ugovora obavezan i emitirati snimku sjednice Vijeća. Na ovaj način građanima je omogućen direktan uvid u rad i Gradskog vijeća i dodatna transparentnost rada gradske uprave. O gradskim programima i projektima temeljem sklopljenog ugovora Kanal Ri informira građane i kroz emisiju Riječka ura, izvještavanjem s Gradonačelnikovog kolegija i Gradskog vijeća i slično, te izradom i emitiranjem reportaža o Međunarodnom riječkom karnevalu, Festivalu malih scena, Fiumanki, Danima sv. Vida, Ljetu na Gradini, gradskim utrkama Homo si teć i Riječki polumaraton, Adventu, Novoj godini, programe Europske prijestolnice kulture, razne sportske manifestacije itd. Također, tu je i redovna izrada kratkog obrazovnog sadržaja o prošlosti i sadašnjosti Rijeke. Temeljem ovog ugovora, u 2019. godini, za emitiranje sadržaja o gradskim projektima, ali i projektima komunalnih i ostalih gradskih društava te ustanova na Kanalu Ri te za prijenos sjednica Gradskog vijeća, Grad Rijeka izdvaja 1.200.000 kuna s PDV-om, pojasnio je Obersnel.

On je dodao da su prema informacijama koje je dobio od Uprave Kanala Ri minimalna plaća i sva davanja za kolovoz i rujan ove godine uplaćeni, a tijekom ovog tjedna bi trebala biti isplaćena razlika plaće za kolovoz i rujan.

- Jasno je da bilo kakva kašnjenja u isplati plaća bitno utječu na uobičajeno funkcioniranje radnika i njihovih obitelji i žao mi je da je do ikakvog kašnjenja uopće i došlo, no s obzirom na najave Uprave, sve bi trebalo biti riješeno već ovaj tjedan, zaključio je Obersnel.