Situacija nesnosna

PGS i Laburisti pozvali Riječane na prosvjed trećemajaca: “Vjerujemo da 3. maj ima budućnost”

Damir Cupać

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Nesposobnost Vlade i neizvjesnost su najveći neprijatelji 3. maju, rekli su i pozvali građane da daju podršku radnicima 5. studenog u 12 sati na Trgu 128 brigade u Rijeci



RIJEKA – PGS i Hrvatski laburisti pozvali su sve građane da se pridruže prosvjednoj koloni radnika 3. maja koja će iz riječkoga škvera krenuti u ponedjeljak, 5. studenoga 2018. godine, i zaustaviti se na Trgu 128. brigade kako bi još jednom javnost upoznali s potrebom spašavanja strateške gospodarske grane, a to je brodogradnja.


Predsjednik riječkog ogranka Laburista Vedran Sabljak naglasio je da je u ovom trenutku uz neodlučnost Vlade najveća opasnost za spas riječkog škvera neizvjesnost koja ubija radnike i koja ih tjera iz poduzeća.


– I sam sam otišao iz 3. maja jer je situacija bila nesnosna, a nesnosna je bila zbog neizvjesnosti. I prije se događalo da je kasnila plaća ili smo je dobijali iz dva dijela, ali nikada nije bilo ovako. U zadnjih šest mjeseci škver je napustilo do 500 ljudi. Zadnji je trenutak da se počnu povlačiti potezi za spas 3. maja, a te poteze mora početi vući Vlada.


3. maj treba izdvojiti




Možda se nama sindikatima i radnicima može prigovoriti da smo trebali prije reagirati, ali još uvijek vjerujemo da 3. maj ima budućnost. On je u drugačijoj situaciji od Uljanika i treba ga izdvojiti iz te tvrtke jer potencijalni investitori postoje. Vlada mora izvijestiti radnike što se poduzima jer je neizvjesnost u ovom trenutku najgori neprijatelj, uvjeren je Sabljak.


Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić poručio je da nigdje u svijetu brodogradnja ne može funkcionirati bez pomoći države, ali da je problem u tome što Hrvatska nije odredila stratešku gospodarsku politiku.


– Kadrovi su najveće bogatstvo 3. maja, a oni odlaze. Zadnji je čas da Hrvatska pošalje snažnu poruku radnicima da je uz njih i da će se problem riješiti. Uvjereni smo da kraj nije stigao i da su promjena vlasništva ili stečaj prilika za novi početak, ali za to Vlada mora znati što i kako čini, izjavio je Vasilić.


Krimen Vlade


Predsjednica riječkoga ogranka PGS-a Tea Mičić Badurina podsjetila je da je krimen vlade to što je riječki škver izručila Uljaniku.


– Njezina je moralna obveza da sada iščupa 3. maj i da poduzme sve kako bi se vratila pozajmica od preko 500 milijuna kuna. Država se ponašala kao loš gospodar i zbog toga što je omogućila da uprava Uljanika potroši gotovo 900 milijuna kuna nenamjenski. Zbog treba ispitati postoji li kaznena odgovornost čelnih ljudi Uljanika, poručila je Mičić Badurina, pozvavši još jednom sve građane da daju podršku radnicima 3. maja, 5. studenog 2018. godine.