Korak naprijed

Otvorena treća suvremena angiosala: KBC Rijeka postaje centar liječenja srčanih udara

Barbara Čalušić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Prije četiri mjeseca formirali smo tim koji je uz pomoć kolega iz Zagreba izveo 20 zahvata pa s 1. listopada i službeno počinjemo s radom, rekao je ravnatelj KBC-a dr. Davor Štimac



RIJEKA – U Kliničkom bolničkom centru Rijeka jučer je svečano puštena u rad treća polivalentna angiosala čime je riječka bolnica dobila suvremeni endovaskularni laboratorij. Naime, u angiosali čija je ukupna vrijednost 8,2 milijuna kuna, osim kardioloških intervencija kojima se između ostalog liječe srčani udari, izvodit će se i neurovaskularne operacije kojima se uspješno i minimalno invazivno liječe moždani udari.


– Ovu angiosalu koristit će više klinika, a KBC Rijeka s kompleksom kojeg čine tri angiosale dobio je centar intervencijskih zahvata koji su, uostalom, i dosad bili istaknuta točka ove bolnice. U KBC Rijeka godišnje se izvede 4.500 kardioloških intervencijskih zahvata i u tom smo smislu vodeća bolnica u Hrvatskoj. Prije četiri mjeseca formirali smo neurovaskularni tim koji je uz pomoć kolega iz Zagreba dosad izveo 20 zahvata pa s 1. listopadom ovaj tim i službeno počinje s radom, rekao je ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Davor Štimac.


Pomoć EU-a


Ministarstvo zdravstva financiralo je novu medicinsku opremu u vrijednosti od 5,4 milijuna kuna bespovratnim EU sredstvima u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Europskog fonda za regionalni razvoj, a zajedno s građevinskim radovima vrijednost investicije iznosi 8,2 milijuna kuna. Nova angiosala zamijenila je ujedno i angiosalu koja je kao okosnica razvoja kardiološkog laboratorija u Rijeci puštena u rad 2003. godine.




– Ovakvi laboratoriji gdje god se nalaze moraju u prvom redu služiti pacijentu, a liječnici prema tom konceptu dolaze pacijentu, a ne obrnuto kao što je u prošlosti bio slučaj. Upravo to smo zahvaljujući dobroj organizaciji i postigli u našem kardiološkom laboratoriju u kojem je 13. listopada 2003. godine otvorena prva angiosala koja je nas je služila punih 16 godina, rekao je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva dr. Željko Plazonić, inače utemeljitelj intervencijske kardiologije u KBC Rijeka.


Dodao je i kako se Hrvatska ubraja u prvih pet europskih zemalja kad je riječ o liječenju akutnih srčanih stanja.


Najsloženiji zahvati


U KBC-u Rijeka izvode se najsloženiji elektrofiziološki, endovaskularni i kirurški zahvati. Godišnje se u sklopu endovaskularnog laboratorija učini preko 4.500 zahvata, od čega je oko 2.500 terapijskih intervencija dok se hitnom intervencijom s postavljanjem stenta godišnje se liječi više od 700 bolesnika s infarktom srca. Opremanjem ovakvog kompleksa i zajedničkim radom liječnika različitih specijalnosti koji djeluju kroz Koordinaciju za endovaskularnu medicinu, omogućuje se brzo dijagnosticiranje i liječenje životno ugroženih bolesnika sa srčanim ili moždanim infarktom, rupturom aorte ili po život opasnim srčanim aritmijama, a tri moderne angiosale garancija su i za bolju dostupnost intervencijskog liječenja većem broju elektivnih bolesnika.


Novi koncept medicine


– Ovo je vrlo značajan trenutak jednog razvojnog procesa koji smo proveli u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i u sklopu kojeg smo hrvatske medicinske centre opremili s 11 angiosala od čega su se čak dvije našle u našem riječkom endovaskularnom laboratoriju, rekao je dr. Željko Plazonić.


Podsjetio je da se endovaskularna medicina danas više ne vezuje samo uz liječenje bolesti srca i krvnih žila već podrzumijeva radiološke, onkološke, traumatološke i ginekološke zahvate, a ovakav brz i minimalno invazivan pristup mijenja i koncept suvremene medicine.