Visok broj glasova nije garancija

Ostali bez mandata: Flegi, Kajinu i Vasiliću dosta glasova ali nisu ušli u Sabor

Tihana Tomičić

Nije uspio prijeći prag – Damir Kajin / Snimio Vedran KARUZA

Nije uspio prijeći prag – Damir Kajin / Snimio Vedran KARUZA



RIJEKA  U 8. izbornoj jedinici preferencijalni glasovi samo su u jednom slučaju utjecali na izbor zastupnika na ovim izborima – samo je Ivan Kirin (HSP-AS) na listi HDZ-a ušao na taj način, i to kao sedmi po redu. Dobio je više od 11,7 posto preferencijalnih glasova ove liste i ušao u Sabor umjesto Luciana Vukelića, trećeg s  liste.


Na drugim listama, najviše preferencijalnih glasova uglavnom su dobivali visoko plasirani  kandidati – tako je kandidat s najviše glasova bio je SDP-ov Željko Jovanović kao nositelj liste za koga je glasalo osobno preko 19.000 birača, potom slijedi predsjednik IDS-a i gradonačelnik Pule Boris Miletić, pa Peđa Grbin kao drugi na SDP-ovoj listi, potom prvi HDZ-ovac na listi Oleg Butković, pa treći s liste Hrvatska raste, također stranački čelnik HSU-a Silvano Hrelja, itd.



Ostalo je također gotovo nezabilježeno kako su prošli bučni Mile Biondić na listi Hrvatske konzervativne stranke Ruže Tomašić te Slavica Šota na listi Pokreta Zajedno – Biondićeva lista dobila je 0,31 posto glasova u 8. jedinici, a Šota je bila posljednja, s 0,22 posto. Pritom je Biondić dobio 48 posto preferencijalnih glasova, a Šota na svojoj listi 34,3 posto glasova svojih birača.





No, ono što je zanimljivo jest relativno visok broj preferencijalnih glasova nekih od kandidata koji – nisu prošli. U prvom redu, to je istarski župan Valter Flego sa preko četiri tisuće glasova, koji međutim, nije prošao, a i da je prošao, mandat bi bio dao Dariju Vasiliću iz PGS-a. No, ni on nije uspio –  unatoč tome što je dobio 2.600 preferencijalnih glasova.


Visoko je s brojem preferencijalnih glasova bila i Ines Strenja-Linić iz Mosta, no ona je prošla temeljem činjenice da je bila nositeljica liste Mosta. Damir Kajin, koji je dobio preferencijalnih 3.137 glasova, nije uspio sa svojom listom Istarskih demokrata u koaliciji s Milanom Bandićem prijeći prag, pa su ti glasovi ostali »bačeni«, a zanimljiv je i podatak o glasovima koje je dobila načelnica Omišlja Mirela Ahmetović – solidnih 2.214 glasova, što je čak iznad broja preferencijalnih glasova koje je dobio Slavko Linić, 1.981 glas. To je, naravno, dokaz snage izborne liste na kojoj je bila SDP-ova Ahmetović, no svakako je zanimljivo.


Općenito je zanimljivo analizirati SDP-ovu listu, na kojoj su mnogi od kandidata dobili zanemarivo mali broj preferencijskih glasova, od 1,01 do 0,70 posto, i time dokazali tvrdnje da je lista, osim u svom vrhu, bila kadrovski slaba.