Status "crvenih"

Orijent 1919 u Prvoj ŽNL?

Ivan Volarić

Treća HNL je popunjena i ukoliko svi klubovi potvrde sudjelovanje u Četvrtoj HNL onda ćemo nastojati da Orijentu 1919 makar pronađemo mjesto u Prvoj ŽNL – kaže Ive Peraić



RIJEKA » Ako se u NS-u Primorsko-goranske županije budu slijepo držali propisa onda bi Druga ŽNL iduće sezone mogla biti iznimno atraktivna. U Mrkoplju, Ravnoj Gori, Skradu, Triblju, Baški ili Gerovu gostovat će momčadi poput »Orijenta 1919« ili »Pomorca«. Jasno, sve to pod uvjetom da primjerice »Pomorac« odustane od Druge HNL, a tajnik Županijskog saveza Ive Peraić ne pronađe neku rupu u propisima i novonastalu udrugu »Orijent 1919« ne ugura barem u najviši županijski rang natjecanja što bi značilo – Prvu ŽNL.


   – »Orijent 1919« je, pravno gledano, nova Udruga i trebala bi početi natjecanje od najnižeg ranga. Dakle, u našem slučaju od Druge ŽNL. Isto tako, »Pomorac« se prijavio za Drugu HNL i u slučaju da odustane gubi status, a na nama je u koji županijski razred ćemo ga svrstati. Ali, ne vjerujem da će dogoditi bilo što osim igranja »Pomorca« u Drugoj HNL. Ipak su ljudi koji su se pojavili ozbiljni, uostalom u pitanju je klub duge drugoligaške tradicije – govori Peraić i vraća se na problem statusa »Orijenta 1919«.


Otvoreni sustav


– Svi dobro znamo o kojem se klubu radi kada govorimo o »Orijentu 1919« i ne treba ga uništiti već ćemo maksimalno pokušati pomoći. Što se tiče mlađih uzrasnih kategorija nastojat ćemo da se zadrže u natjecanjima u kojima su do sada igrali. To je otvoreni sustav natjecanja i bitni su samo uvjeti. Što se seniora tiče vidjet ćemo kakva je situacija. Znamo sastav Treće HNL, a ako svi klubovi potvrde sudjelovanje u Četvrtoj HNL onda ćemo nastojati makar pronaći mjesto »Orijentu 1919« u Prvoj ŽNL. Vodit ćemo pritom računa da ne ispašta niti jedan klub, da nitko ne bude oštećen – objasnio je Peraić i dodao da je HNS imao najbolju volju nasljedniku »Orijenta« osigurati mjesto u Trećoj HNL, međutim na Krimeji su se ponašali kao »slonovi u staklarni«, uzbunili nogometnu javnost i natjerali odgovorne na strogo držanje propisa.


Puno pompe




– Znali smo što će se događati na Krimeji i pripremali smo situaciju za to da nova udruga bezbolno naslijedi natjecateljski status ugašene. Napravili su to mnogi klubovi, međutim u tišini, bez puno medijske pompe. Na Krimeji su sami kumovali drugačijem raspletu, izašli su u javnost i mi tu ništa ne možemo učiniti – rekao je Peraić.