Komunalna naknada

Oporba bojkotirala sjednicu u Viškovu, a načelnica ipak odlučila povećati komunalije Marišćini

Biljana Savić

Na sjednicu je došlo samo osam vijećnika

Na sjednicu je došlo samo osam vijećnika

Naš je prijedlog da ćemo ipak rasteretiti građane i dodatno opteretiti Marišćinu. Vrijednost boda komunalne naknade za mještane ostaje na istoj razini kao i dosad, rekla je načelnica Sanja Udović



VIŠKOVO – Oporbeni vijećnici Viškova nisu sudjelovali na sjednici sazvanoj za večeras, a za koju je poziv od strane predsjednice Općinskog vijeća Ksenije Žauhar stigao danas oko podneva. Na sjednicu nije došla ni sama Žauhar. Vijećnik Akcije mladih Bojan Kurelić apelirao je na sve oporbene vijećnike da se ne odazovu današnjoj sjednici sazvanoj u 18 sati. Na sjednicu nisu došli ni vijećnici kluba zastupnika HDZ-HSS, kao ni nezavisna Mirna Međimorec, koja nam je kazala da naprosto nije u mogućnosti doći jer je nema tko zamijeniti na radnom mjestu s kojeg je već tri dana bila odsutna te da se ispričala predsjednici Vijeća Kseniji Žauhar.


No, Kurelić i vijećnici koalicije HDZ-HSS sjednici ne žele prisustvovati, čak i ako su u mogućnosti. Naime, vijećnici Viškova danas su dobili poziv za izvanrednu sjednicu Općinskog vijeća Viškova, s istim dnevnim redom kao i prekjučer – Odluku o komunalnoj naknadi i prijedlog odluke o vrijednosti boda B komunalne naknade, a koja prekjučer nije izglasana, odnosno protiv koje je bila cijela oporba zajedno s Ksenijom Žauhar.


Na sjednici se pojavilo samo osam vijećnika SDP-a i partnera. Kvoruma nije bilo, a načelnica Sanja Udović ocijenila je da oporba prejudicira odluke.




– Nisu mogli znati što će biti naš današnji prijedlog. Oglašavaju se po medijima, umjesto da dođu na sjednicu, a moram reći da konstruktivne rasprave nije bilo ni na zadnjoj sjednici. Jedini donekle konstruktivan prijedlog imao je Bojan Kurelić. Sjednicu smo morali sazvati danas, s obzirom da istječe rok za donošenje ove odluke, rekla je Sanja Udović.


Njezin je novi prijedlog promijenjen od onog o kojem se raspravljalo prekjučer: “Naš je prijedlog da ćemo ipak rasteretiti građane i dodatno opteretiti Marišćinu. Vrijednost boda komunalne naknade za mještane ostaje na istoj razini kao i dosad”.


Njezina je namjera sjednicu s istim dnevnim redom ponovo sazvati u subotu, kako bi ovaj prijedlog mogao doći na glasanje.



Prije same sjednice, Bojan Kurelić, najavljujući svoj nedolazak, kazao nam je da iako je na sjednici u srijedu bilo sasvim jasno da načelnica i vladajući SDP s partnerima nemaju dovoljno ruku za izglasati povećanje komunalne naknade, oni nisu pristali na kompromis koji je nudila oporba da razina komunalne naknade, odnosno visina komunalnog boda ostane na istoj razini kao do sada, već su inzistirali na povećanju.


Sazivanje krnjih sjednica


– Odluke se nisu donijele pa ni nužno usklađenje sa Zakonom tih odluka, a inzistiranje SDPove izvršne vlasti na povećanju komunalne naknade glavni je razlog nedonošenja odluka. U Akciji mladih jasno smo poručili na sjednici u srijedu a poručujemo i danas da na povećanje komunalne naknade i povećanje opterećenja na građane ne možemo i nećemo pristati. Uvijek postoje drugi izvori prihoda iz kojih se mogu financirati kapitalni projekti i održavanje i izgradnje komunalne infrastrukture a najbolji primjer za to je Općina Lovran u kojoj je upravo Akcija mladih i njezin načelnik Bojan Simonič na vlasti.


U Općini Lovran su upravo jučer jednoglasno izglasali proračun za 2019. godinu. Proračun koji gle čuda ne uključuje veće cijene vrtića, veću komunalnu naknadu ni prirez. I to sve uz suficit proračuna. Može se i mora drukčije upravljati općinom, a sazivanje hitnih sjednica na kojima bi se u krnjem sastavu i daleko od očiju javnosti na silu izglasalo povećanje komunalne naknade nije demokratski način donošenja odluka i u tako nečemu nećemo sudjelovati. Ovim putem pozivamo i ostale vijećnike koji se protive povećanju komunalne naknade da na današnjoj sjednici ne sudjeluju i da se rušenjem kvoruma onemogući dodatno opterećenje naših mještana, kazao nam je Kurelić.


Bojkot HDZ-a i HSS-a


Bojskotiranje sjednice najavio je i klub Vijećnika HDZ/HSS, koji nam se obratio priopćenjem.


»Iako se u srijedu činilo da do povećanja komunalne naknade za mještane Viškova u sljedećoj godini neće doći, u petak ujutro dolazi se do novih spoznaja i mogućnosti. Predsjednica općinskog vijeća Ksenija Žauhar sazvala je jutros sjednicu općinskog vijeća za večeras u 18 sati s istim dnevnim redom i istim materijalima kao i onima koji su bili predmetom rasprave dva dana ranije.


Ne ostaje nam ništa drugo nego zaključiti kako Sanja Udović očito očekuje da netko od vijećnika doživi prosvjetljenje i podrži njezinu Odluku i poskupi mještanima komunalnu naknadu za 20 posto. Nažalost, ovakvo ponašanje da se važne i vitalne Odluke daju vijećnicima na razmatranje i odlučivanje u zadnji čas nije nikakva novost. Pod pritiskom rokova kontinuirano se na vijećnike stavlja teret da, ukoliko se ne podrže Odluke koje je ona zamislila, zbog njih se neće moći odraditi određeni procesi. Naravno, to je slučaj samo kada fali deveta ruka.



Kada nešto ne ide po planu – okrivi oporbu, postao je modus operandi SDP-a koji je već viđen kako kod Udović tako i kod Komadine«, poručili su viježnici HD-a i HSS-a uz napomenu da je odluka o komunalnoj naknadi upitna jer se u jednom dijelu sjednice obrazlagalo kako će se novi prihodi utrošiti na infrastrukturne projekte, a u drugom navodilo kako sadašnja komunalna naknada ne pokriva trošak održavanja komunalne infrastrukture zbog čega ju je potrebno povisiti.


Apsurdnost izglasavanja


– O apsurdnosti ponovnog izglasavanja govori i činjenica da je čak i vladajuća većina bila suzdržana o točki koju su predložili.


Ovu sjednicu ne možemo smatrati hitnom, jer se sve moglo dogovoriti dva dana ranije. Osim toga, sama sjednica se mogla prekinuti i odgodit za drugi termin, a ne zaključiti, poručili su iz koalicije HDZ-HSS, zaključivši da se neće odazvati »ovoj smijuriji koju ona naziva sjednicom iz razloga što ne odustajemo od svojih stavova iznesenih u srijedu kada smo joj ponudili opciju da ostavi bod kakav je i da ne ide u povećanje, a što je prgavo odbila.«


Uoči sjednice Sanja Udović kazala nam je da je jučer zatražila sazivanje hitne sjednice Općinskog vijeća Općine Viškovo radi nedonošenja Odluke o komunalnoj naknadi i Odluke o vrijednosti boda na redovitoj sjednici vijeća održanoj u srijedu 28. studenog 2018. godine.


Rok istječe danas


– Zakonodavac je Zakonom o komunalnom gospodarstvu nametnuo obvezu svim jedinicama lokalne samouprave da najkasnije do 30. studenog ove godine donesu Odluku o vrijednosti boda, kao preduvjeta za obračun obveze plaćanja komunalne naknade. Rješenje o komunalnoj naknadi može se donijeti nakon propisanog roka isključivo u skladu s odlukom o komunalnoj naknadi i odlukom o vrijednosti boda donesenim na temelju novog zakona. Radi poštivanja zakonskih obveza te nakon provedenih usmenih konzultacija sa nadležnim ministarstvom u okviru kojih je dobivena uputa da su sve jedinice lokalne samouprave dužne poštivati zakonske obveze i komunalnu naknadu obračunavati na temelju odluka usklađenih s novim Zakonom o komunalnom gospodarstvu.


Nedonošenje odluke o komunalnoj naknadi i odluke o vrijednosti boda u zakonskim rokovima značilo bi ne ostvarivanje planiranih prihoda od komunalne naknade, a čime bi se utjecalo na osiguravane zakonske obveze jedinica lokalne samouprave koji izričito navodi da se komunalne djelatnosti obavljaju kontinuirano na način koji osigurava održavanje komunalne infrastrukture u stanju funkcionalne sposobnosti te realizacije planiranih aktivnosti i preuzetih obveza, kazala nam je uoči sjednice Sanja Udović.