Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Ispis članka: Općina Jelenje zaradila peticu iz transparentnosti - Novi List

NoviList.hr

Općina Jelenje zaradila peticu iz transparentnosti

Obećali i ostvarili

5. srpanj 2018 08:16

Napisao: Sanja Gašpert

Sjećamo se da smo 2016. godine bili na suprotnom kraju ljestvice, komentirao je načelnik Općine Robert Marčelja

Foto: Sergej Drechsler

JELENJE Institut za javne financije predstavio je početkom srpnja rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna lokalnih jedinica svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica. Općina Jelenje u najnovijem istraživanju ocijenjena je najvišom ocjenom (5) te se shodno tome svrstala među najtransparentnije općine u Hrvatskoj.

– Ono što smo našim mještanima obećali, to smo dobrim dijelom i ostvarili. Postali smo maksimalno transparentna jedinica lokalne samouprave. Sjećamo se da smo 2016. godine bili na suprotnom kraju ljestvice. Naše stručne službe, uz pomoć vanjskih suradnika, potrudile su se i objavile sve relevantne dokumente vezane uz poslovanje Općine Jelenje, a uskoro se očekuje i novi paket e-usluga koji će našim mještanima pomoći da što prije ostvare svoja prava, kaže načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja.

Dodaje kako je Općina Jelenje u proteklom razdoblju uložila mnogo truda kako bi od najnetransparentnije općine zadovoljila obveze zakona o proračunu i zakona o pravu na pristup informacijama te preporuke Ministarstva financija. Navedenim metodama i sistematičnošću u radu pozitivan trend nastavit će se i ubuduće, ističe Marčelja.

Podsjeća se i da proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Uz transparentno objavljene proračune, građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti vlasti lokalnih jedinica, pa time i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.