Velik potencijal

Olimpijska delegacija obišla Regionalni sportsko-rekreacijski i turistički centar: Platak oduševio Kineze

Sanja Gašpert



PLATAK Kineska olimpijska delegacija predvođena predstavnicima Organizacijskog odbora Zimskih olimpijskih igara, što će 2022. godine biti održane u Pekingu, posjetila je Regionalni sportsko-rekreacijski i turistički centar Platak, u pratnji predstavnika Hrvatskog skijaškog saveza i Goranskog sportskog centra, koji su im organizirali razgledavanje i upoznavanje s potencijalima Platka. Nažalost, zbog guste magle i kiše razgledavanje je organizirano samo na dnu Radeševa, pa su tako Kinezi ostali uskraćeni za prekrasan pogled koji »puca« s vrha Radeševa, a koji se s jedne strane pruža sve do mora.


Direktor Organizacijskog odbora ZOI-a u Pekingu Yan Chi Zeng kazao je kako je glavni cilj dolaska u Hrvatsku vidjeti skijaške mogućnosti, a sve vezano uz domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara.


– U Kini nemamo skijaški centar koji povezuje more i planine, kao što vi imate Platak. To je velika mogućnost i turistička atrakcija. U Kini je puno skijaša i sigurno ćemo vaša iskustva, kao i potencijal prenijeti, a nije isključen ni skorašnji posjet kada padne snijeg, kazao je Zeng.


Iskustva


Reno Fleiss iz Hrvatskog skijaškog saveza kazao je kako je razlog posjeta kineske delegacije hrvatskim skijalištima njemu osobno bio misterij, ali ugodno iznenađenje.– Iznenađen sam, ali zadovoljan jer imamo prilike pokazati sadržaje s kojima raspolažemo u zimskim sportovima. Zadovoljan sam jer je riječ o delegaciji iz zemlje koja je domaćin Zimskih olimpijskih igara 2002. godine i čiji dolazak u našu zemlju predstavlja veliku promociju. Prema onome što smo razgovarali na Sljemenu, njih zanimaju naša iskustva vezana za alpsko skijanje, posebice postavljanje skijaških staza, a nisu isključeni ni mogući poslovni kontakti.

Promidžba


Platak je posebno zanimljiv zbog veze između mora i planina, zbog mogućnosti koje ima da spoji more i snijeg. Po onome što su doznali, ali i vidjeli prema fotografijama, jer je danas, nažalost, loše vrijeme, obećali su se vratiti na Platak prvom prilikom, kazao je Reno Fleiss iz Hrvatskog skijaškog saveza.Direktor Goranskog sportskog centra Alen Udovič istaknuo je kako je ovaj posjet od iznimnog značaja za promidžbu i daljnji razvoj RSRTC Platak. – Posjet predstavnika jedne velesile kao što je Kina za nas znači jako puno, posebice u smislu promidžbe. Kinesku delegaciju upoznao sam s mogućnostima Platka, a posebno ih se dojmila informacija da je riječ o skijaškom centru koji je svega 25 kilometara udaljen od mora, kazao je Udovič. Kineska delegacija jučer je posjetila i skijaški centar Sljeme, a nakon Platka trebala je obići i Delnice i Drgomalj, ali su ti posjeti otkazani zbog loših vremenskih prilika.