Altroke jubilej

Od “Draškog jaja” do…, hajde budi faca pa pogodi!

Orjana Antešić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

U svoju su bazu u Hrvatskom domu u Dragi, na slavljeničke pusne tance pozvali sve koje su mogli i stigli, od prijateljskih maškaranih grupa do svih onih koji su svoje zrnce ludosti, kreativnosti i smijeha utkali u postojanje i nastupe ove maškarane grupe. Kažu da je čestitara bilo more, ma što more – ocean



DRAGA Draške maškare ove su godine u najluđe doba ušle – slavljenički. Dvadeset godina postojanja nije mala stvar, još i više kad su pusne ludorije u pitanju. Dodamo li da je ova maškarana grupa dosad upisala sedamnaest nastupa na Riječkom karnevalu, na kojem su prošli sve ili skoro sve – od prvih i skromnih alegorijskih kola u viziji Draškog jaja, na kojima su ostali bez kotača do upečatljivih alegorija na labudicama od po trinaest metara, jasno je da Draške maškare ne posustaju lako i da se od njih može očekivati još ohoho maškaranih jubilarki.


Kao što i priliči slavljenicima, u svoju su bazu u Hrvatskom domu u Dragi, na slavljeničke pusne tance pozvali sve koje su mogli i stigli, od prijateljskih maškaranih grupa do svih onih koji su svoje zrnce ludosti, kreativnosti i smijeha utkali u postojanje i nastupe ove maškarane grupe. Predsjednik Draških maškara Sandi Pribanić i meštar Dean Šćulac rekli su da su stali brojati tamo negdje, oko četrnaeste maškarane grupe koja im je te slavljeničke noći banula na vrata. Neki drugi rekli su nam da je tih maškaranih čestitara iz bližeg i daljeg susjedstva bilo i više. Nije čudo da je Dom u Dragi u subotnjim noćnim satima pucao po šavovima i tresao se u dobrom štimungu kojeg su raspalili taktovi grupe Fiesta. Bio je tu i ovih tjedana sveprisutni meštar Toni i kraljica Riječkog karnevala »u odlazku« Iva Ciceran koja uistinu »sitno broji« do predaje krune.


Nije da nismo pokušali, ali ni za živu glavu draški nam slavljenici nisu htjeli otkriti koje ovogodišnje iznenađenje spremaju za veliku karnevalsku povorku. I pošteno, što bi oni bili ti koji bi prvi otkrili sve svoje adute, kad su se već po tko zna koji put pokazali sjajnim domaćinima. Šteta je samo što će se do ludih pusnih tanci u njihodraškom Domu morati pričekati do sljedećeg najluđeg godišnjeg doba.




No, strpljen – spašen, a fala dragomu Božiću, mesta va keh se maškarano tanca va drašken je susestvu vagun. Tr ni poć kopat, leh se do Kostreni, Škrljeva, Hreljina, Crikvenice, ma kamo god – otpeljat.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler