Pobjednici

Obilježava se 28. obljetnica riječke 128. brigade: Dali su neprocjenjiv doprinos u obrani Hrvatske

Sandy Uran

Foto NL arhiva

Foto NL arhiva



RIJEKA Povodom obilježavanja 28. obljetnice osnutka 128. brigade HV-a Sveti Vid, na Mostu hrvatskih branitelja Domovinskog rata položeni su vijenci.


Uz predstavnike Udruge 128. brigada HV-a Sveti Vid, polaganju vijenaca prisustvovali su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat i pročelnik Odjela za gradsku samoupravu i upravu Grada Rijeke Mladen Vukelić.


Riječka 128. brigada osnovana je 22. listopada 1991. godine na temeljima Teritorijalne obrane.




Kroz brigadu je izvršavajući ratne zadaće u Domovinskom ratu prošlo više od sedam tisuća branitelja.


Područje djelovanja 128. brigade trebalo je biti šire riječko okruženje, no kako je na ličkom bojištu prijetio pad Gospića i izbijanje neprijatelja na liniju Karlovac – Karlobag, čime bi Hrvatska bila presječena na dva dijela, brigada je raspoređena na ličko područje i na ličkom je bojištu branila frontu dugu 42 kilometra, navedeno je u povijesnim podacima u kojima još piše:


– U skladu s procjenom da će se unutarnji odnosi u zemlji i dalje zaoštravati, a oružani sukobi koji bijesne oko Vukovara i u Krajini mogli bi se lako prenijeti i na Rijeku, Krizni štab Zajednice općina Rijeka donosi odluku o mobiliziranju teritorijalnih snaga.


Tijekom kolovoza 1991. godine oformljeno je Zapovjedništvo nove teritorijalne brigade, a u rujnu iste godine, u naselju “Lovorka Kukanić” izvršeno je smotriranje pričuvnika što je ujedno bila i jasna poruka da su građani spremni Domovinu braniti oružjem. Početkom listopada mobilizira se 3. bojna teritorijalne brigade i upućuje na Platak sa zadaćom obučavanja i pripreme snaga za borbena djelovanja.


Brigadu su najvećim dijelom činili stanovnici Rijeke i okolice, a na svom ratnom putu, koji je većinom vodio preko ličkih ratišta, život je izgubilo 26 branitelja.


Bilo je 200 ranjenih i oboljelih pripadnika, od čega oko 120 pripadnika s trajnim posljedicima.


Brigada je dobitnik Zlatne plakete Grb Grada Rijeke, 1999. godine, za neprocjenjiv doprinos u obrani Rijeke tijekom Domovinskog rata, a po njoj je nazvan i Trga Republike Hrvatske.