Riječko Gradsko vijeće

Obersnelov proračun progurali vijećnici Liste za Rijeku, vijećnik Mosta i vijećnica Živog zida

Damir Cupać

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Uz SDP-ovu koaliciju, HNS i Listu za Rijeku, te jednog vijećnika Mosta (Zvonimir Peranić) proračun je podržala i vijećnica Živog zida Mirjana Jukić. Protiv proračuna bilo je sedam vijećnika HDZ-a, vijećnici Akcije mladih, dva vijećnika Mosta i jedan vijećnik Živog zida



RIJEKA Nakon što je gradonačelnik Vojko Obersnel prihvatio sve amandmane Liste za Rijeku bilo je jasno da novih izbora za Gradsko vijeće neće biti jer je njegov prijedlog proračuna prihvaćen s 22 glasa za, 12 vijećnika je bilo protiv dok je Marinko Koljanin bio suzdržan.Uz SDP-ovu koaliciju, HNS i Listu za Rijeku, te jednog vijećnika Mosta (Zvonimir Peranić) proračun je podržala i vijećnica Živog zida Mirjana Jukić. Protiv proračuna bilo je sedam vijećnika HDZ-a, vijećnici Akcije mladih, dva vijećnika Mosta i jedan vijećnik Živog zida. Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Josip Ostrogović ocijenio je da su smjernice predloženog proračuna preširoke te da je vidljivo i iz proračuna i proračunskih projekcija da će 2021. godine uslijediti apokalipsa.- Dok sam ja tu, bit će sve u redu, a nakon mene potop je jedina ocjena zbog zaduženja koja će tada doći na naplatu. Treba naglasiti i da je vidljivo da od autobusnog kolodvora neće biti ništa budući da je za taj projekt u 2020. godini predviđeno nula kuna, kao i 2021. godine. A gradonačelnik je javno obećao da iza njega neće ostati nikakvi repovi. Smanjena su i sredstva Odjelu za poduzetništvo pa će i u tom pogledu nastupiti apokalipsa. Svi resursi namijenjeni su projektu Europske prijestolnice kulture, a ako i taj projekt propadne kao i svi projekti propalog gradonačelnika, od 2021. godine, kreće apokalipsa, uvjeren je Ostrogović.



Budući da je na prošloj sjednici gradonačelnik Vojko Obersnel poručio Hrvoju Buriću da je kreten, Burić je na ovoj sjednici odlučio vratiti Obersnelu. Tako je Burić koristio institut replike, točnije zloupotrebljavao ga je, pa je Obersnela kitio epitetima kao što su ražalovani, smiješan, a optužio ga je i da uzima pinku od Uljanika zbog toga što nije naplatio dug komunalne naknade 3. maju, a nije se ni osigurao nekretninama te tvrtke kao što je napravio Grad Pula prema Uljaniku. Obersnel je nakon nekoliko replika poručio da se slaže da trebaju biti korektni odnosi i da je pretjerao u nekim svojim ocjenama, ali da korektni odnosi trebaju biti s obje strane.Nakon njegovog istupa predsjednik Gradskoga vijeća Andrej Poropat dodijelio je Buriću opomenu budući da ovaj nije promijenio retoriku. Nakon što je Poropat oduzeo, a nije bio u pravu prema Poslovniku, riječ Ivoni Milinović (HDZ) Burić ga je izvrijeđao, dobio još jednu opomenu te mu je posljedično oduzeto pravo nazočnosti na dvije sjednice. Burić se u jednom trenutku vratio, sjednica je prekinuta, a nakon toga je zaštitar postavljen na ulaz u Gradsku vijećnicu.





Tamara Martinčić (SDP) uvjerena je da su Ostrogovićeve ocjene neutemeljene jer je proračun razvojan i trećina sredstava osigurana je za kapitalne projekte, predviđeno je pokriće manjka iz prethodnih razdoblja te je zaključila da neće nastupiti nikakva apokalipsa.Skeptičan je prema realizaciji EPK projekta i nezavisni vijećnik Marinko Koljanin jer je prema njegovoj ocjeni riječ o prevelikom zaduženju pa je upitno je li fiskalni kapacitet Grada Rijeke sposoban to opterećenje podnijeti. Tihomir Čordašev (Klub vijećnika Akcije mladih-Živi zid) ne dijeli entuzijam vijećnika SDP-a i koalicijskih partnera.- Dapače, ovaj proračun je kontinuitet neostvarenih obećanja, promašenih politika i neproduktivnog rasipanja novca. Infrastruktura se raspada, a mi grcamo u dugovima pa se stalno zadužujemo. Primjerice, Rijeka sport kao gradska tvrtka se zadužuje, Grad Rijeka plaća kredit i još plaća zakup sportskih objekata. Nije li logično da onda Grad Rijeka bude vlasnik objekata. Rijeka bi se trebala kandidirati za europsku prijestolnicu apsurda. Slažemo se i s prigovorom Hrvoja Burića zbog toga što se Grad Rijeka nije osigurao kada je riječ o naplati duga od 20 milijuna kuna komunalne naknade 3. maja. Politički sam se aktivirao 2005. godine kada je gradonačelnik obećavao centar mladih u Harteri, a od toga nije bilo ništa. Kao ni od poduzetničke zone Bodulovo. Slično je i s autobusnim kolodvorom. Prije ćemo doživjeti mogućnost teleportacije nego što će se realizirati taj projekt. Riječki projekti završavaju na 3D simulacijama. Zbog svega treba napraviti atlas praznih obećanja i uvrstiti ga u ponudu autohtonih riječkih proizvoda. Skeptični smo prema ovom proračunu kao što smo bili skeptični prema svim obećanjima gradonačelnika, ocijenio je Čordašev.