Gradsko vijeće Grada Rijeke

Obersnelov politički doktorat: Srednji blok izdao je samog sebe i izgubio politički legitimitet

Damir Cupać

Nitko do zadnjega trenutka nije znao što će se odigrati na zadnjoj sjednici Gradskoga vijeća / Snimio Silvano JEŽINA

Nitko do zadnjega trenutka nije znao što će se odigrati na zadnjoj sjednici Gradskoga vijeća / Snimio Silvano JEŽINA

Najveći udar na Srednji blok izveo je sam Srednji blok kada je krajem godine podržao Obersnelov prijedlog proračuna, ali neformalna koalicija ipak je nekako funkcionirala do zadnje sjednice Vijeća, na kojoj se, kako je zaorilo nekoliko vijećnika, dogodila neviđena politička prostitucija



RIJEKA   Gospodine Švorinić, stvarno ne mogu vjerovati da ćete dignuti ruku za ovaj prijedlog. Stvarno ćete me razočarati, tužno je za govornicom Gradskoga vijeća rekao gradski vijećnik Živog zida Veljko Balaban kada je shvatio da se Danko Švorinić i Predrag Miletić, vijećnici Liste za Rijeku, ne šale i da će zaista podržati izbor HNS-ovca Andreja Poropata za novog predsjednika Gradskoga parlamenta.


Balabanov vapaj najbolji je dokaz da ni gradski vijećnici i politički suradnici do zadnjega trenutka nisu znali što će se odigrati na zadnjoj sjednici Gradskoga vijeća.


Održano obećanje


Bilo je jasno da je smjena Tihomira Čordaševa (Akcija mladih) gotova stvar kada je Hrvoje Burić potvrdio da će održati obećanje koje je dao prije nekoliko mjeseci, a ono je da će podržati njegovu smjenu.




Taj jedan glas bio je neophodan SDP-ovoj koaliciji i pridruženom im članu HNS-u. Balaban je doživio ljudsko razočarenje i zbog toga što je kao jedan od razloga, a svi su u potpunosti deplasirani, bio naveden njegov slučaj da je tobože iskoristio položaj gradskoga vijećnika za osobnu korist.


A razočarao ga je čovjek za kojega se s razlogom držalo da je neformalni vođa Srednjega bloka, političke grupacije koja je u jednom trenutku uz HDZ i Hrvoja Burića imala većinu u predstavničkom tijelu.


I zaista ta se većina mogla vidjeti na konstituirajućoj sjednici nakon lokalnih izbora prije godinu dana. A onda je krenuo politički rašomon. Najprije se raspala Burićeva lista jer su Marinko Koljanin i Josip Kukuljan postali nezavisni vijećnici, a Morana Jokić je prešla u HNS.


Nije trebalo dugo da HNS krene u potpuno distanciranje od Srednjega bloka i da se približi SDP-u.  Kruna tog približavanja bio je izbor za pročelnicu Odjela gradske uprave za poduzetništvo Jane Sertić, žene koja je bila kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Juraju Bukši, u kampanji najostrašćenijem protivniku Vojka Obersnela.  


Dakle, Srednji blok ujesen prošle godine su činili Lista za Rijeku, Akcija mladih, Živi zid, Most, dvoje nezavisnih vijećnika te su uz pomoć Burića i HDZ-a držali barem neriješen rezultat kada je riječ o odnosu snaga.


Najveći udar na Srednji blok izveo je sam Srednji blok kada je krajem godine podržao Obersnelov prijedlog proračuna, ali neformalna koalicija ipak je nekako funkcionirala do zadnje sjednice Gradskoga vijeća.


Na kojoj se dogodilo da Josip Ostrogović iz HDZ-a na ljudskoj razini brani Veljka Balabana i upozorava na sramotno obrazloženje onih koji su zatražili smjenu Tihomira Čordaševa, a da mu leđa okreće Danko Švorinić koji je digao ruku za Poropata, a na taj način podržao i neopravdano blaćenje Balabana.



Tihomir Čordašev post festum je pozvao sve kolege da izađu na izbore jer su svi izgubili legitimitet koji treba provjeriti pred biračima. Načelno je u pravu. Ali dio legitimiteta izgubila je i Akcija mladih. No, teško je zamisliti nove izbore u situaciji koja najviše na ruku ide Vojku Obersnelu i SDP-ovoj koaliciji koji su dobili i te kakvu stabilnost, a da nije prošla ni godina dana od izbora koje su pripadnici ljute oporbe tada nazvali povijesnima. A povijesna je jedino količina konvertitstva kojoj smo svjedočili na devet dosad održanih sjednica Gradskoga vijeća.



Licemjerje


U tom trenutku nekoliko je vijećnika s razlogom zaorilo da je riječ o neviđenoj političkoj prostituciji. Primjerice, Lista za Rijeku, odnosno njihova dva vijećnika, glasovala su protiv smjene Tihomira Čordaševa, a onda su podržali izbor Andreja Poropata.


I kada se činilo da je to vrhunac političkog licemjerja, pojavio se vijećnik Mosta Zvonimir Peranić koji je također podržao Poropatov izbor. Kažu upućeni da je Mostovka Petra Mandić bila toliko šokirana da je u stanci i suzu pustila. Most je odmah reagirao i najavio sankcije protiv Peranića. U svakom slučaju, zavladala je konsternacija.


A ruke je mogao trljati jedino Vojko Obersnel kojemu je sjednica na kojoj je prihvaćen proračun bila politički magisterij, a na sjednici u četvrtak je otišao stepenicu više, na politički doktorat.


Naime, oporba u vidu Srednjega bloka više ne postoji. Razloga za strah od kohabitacije više nema. Valja odati priznanje i Andreju Poropatu jer bilo je nezamislivo da će se neke ruke naći u zraku za njegovu podršku, a našle su se. Kako je u tome uspio, teško je reći, mada vrijeme uvijek obrazloži kontekst tako dramatičnih situacija.