Riječki gradonačelnik

Obersnel: Inicijativa “Narod odlučuje” bezočno laže i uperena je protiv nacionalnih manjina

Damir Cupać

Vojko Obersnel, Foto: D. ŠKOMRLJ

Vojko Obersnel, Foto: D. ŠKOMRLJ

Riječki gradonačelnik apelira na građane i predstavnike medija da dobro pročitaju oba referendumska pitanja, da uoče da se traži promjena Ustava, a ne Zakona i da se traži uskraćivanje prava glasa predstavnicima nacionalnih manjina u Saboru



Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel odlučio je odgovoriti i na prozivke građanske inicijative »Narod odlučuje«.


– Gospodin Hrvoje Pende koji se danas medijima obratio u Rijeci i ustvrdio da ova inicijativa prikuplja potpise »za referendum o pravednijem izbornom zakonu« – bezočno laže. Njihova referendumska pitanja, oba, tiču se promjene hrvatskog Ustava, a ne zakona. Razlika je golema i predstavnici ove inicijative svjesni su toga, zato i lažu.


Promjena Ustava koju referendumom traže, a ne promjena zakona kako lažu da traže, ako se ikada desi, imat će dugoročne posljedice po hrvatsko društvo i povratak ukinutih prava bit će mukotrpan i teško ostvariv. Gospodin Pende laže i kad kaže da njihova »inicijativa za promjenu izbornog zakona« nije uperena protiv manjina.




Apsolutno je uperena protiv manjina jer referendumskim pitanjem vrlo jasno traže ustavnu promjenu kojom predstavnici nacionalnih manjina u Saboru više ne smiju glasati o Vladi i Proračunu. Ovo je inicijativa o sakaćenju nacionalnih manjina u Hrvatskoj, a ne o promjeni izbornog zakona, odgovara Obersnel.


Riječki gradonačelnik apelira na građane i predstavnike medija da dobro pročitaju oba referendumska pitanja, da uoče da se traži promjena Ustava, a ne Zakona i da se traži uskraćivanje prava glasa predstavnicima nacionalnih manjina u Saboru.


– Inicijativa Narod odlučuje manipulira legitimnom željom građana za promjenom izbornog sustava i tu želju građana koristi kao sredstvo kojim želi ostvariti svoje zle interese, svoju viziju »čiste« Hrvatske u kojoj samo predstavnici hrvatskog naroda imaju pravo odlučivati o najvažnijim pitanjima u Saboru. Da su iskreni, pripadnici ove inicijative, skupa sa sestrinskim joj inicijativama, sazvali bi zajedničku konferenciju za medije i konačno predstavili svoj puni naziv, a to je: »Samo hrvatski narod, katoličke vjere i heteroseksualne orijentacije odlučuje o svemu!«. Jer to je konačni cilj svih inicijativa koje pokreću, uvjeren je Obersnel.


Riječki gradonačelnik naglašava da su temelj za tumačenje Ustava RH najviše vrednote ustavnog poretka – sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav.


– Pa razmislimo onda tko to pljuje po temeljnim načelima hrvatskog Ustava.


Koliko je drskosti potrebno imati da se nazoveš inicijativom »Narod odlučuje« i da pritom želiš rušiti najviše vrednote ustavnog poretka tog naroda: u ovom slučaju jednakost i nacionalnu ravnopravnost. Zbog nužnosti dovođenja teme o promjeni izbornog sustava u pažnju javnosti i jasne potrebe da se o toj temi građani izjasne, ovoj je inicijativi odobreno 26 lokacija za prikupljanje potpisa. Tražili su 41.


Kukanje gospođe Kulić o tome da im se većina odobrenih lokacija nalazi pored crkvi je besmisleno jer su upravo te lokacije sami tražili uputivši nam zahtjeve s popisom lokacija.


Zahvaljujem se gospođi Kulić na citiranju odgovora koje sam, uz odobravanje 26 traženih lokacija za prikupljanje potpisa, uputio udrugama koje su nam se obratile u ime inicijative Narod odlučuje. I dalje stojim iza svega što sam im napisao u tom odgovoru, naglašava Obersnel.


On se na kraju pita kako to da smo došli do toga da uskraćivanje i umanjivanje ljudskih prava nazivamo demokracijom, kako smo došli do toga da umjesto razvoja društva kroz traženje većih građanskih prava i sloboda, tražimo umanjivanje tih prava i sloboda.


– Tolerancija prema ovoj i sličnim inicijativama mora završiti sad, u ovoj točki u kojoj se evidentno na zalažu za sebe i ne traže svoja prava, nego se bore protiv pojedinih skupina ljudi i teže pogaziti dosegnuta prava i slobode svih nas, zaključio je Obersnel.