Dondolaši obišli čavjanska naselja

Obahajanje Grobnišćine: Zvono zvoni, dondolaš hodi

Sanja Gašpert

Zazvonila su jučer zvona dondolaša u Čavlima, Bajčevom i Rakovom Selu, Kosorcima, Hrastenici, Halovcu, Cerniku, Mavrincima, Žeželovom i Žubrovom Selu te Krenovcu, a sve je završilo navečer ispred Doma kulture u Čavlima



ČAVLE Nakon što su prošle subote dignuli i zazvonili veliko zvono na Cipici i time označili početak maškaranih događanja na Grobnišćini, Grobnički su dondolaši danas, u svojim prepoznatljivim odorama i s maskama zvonili po čavjanskim naseljima i pozvali mještane na zabavu pod maskama.


U »obahajanje« Grobnišćine krenuli su ujutro iz Čavala, a na putu pješice obišli su čavjanska naselja, više od dvadeset kilometara područja.


U svakome od njih dočekali su ih razdragani mještani, koji su im pripremili okrijepu, a zauzvrat su ih dondolaši nagradili tradicionalnim krugom i zvonjavom. Zazvonila su zvona dondolaša u Čavlima, Bajčevom i Rakovom Selu, Kosorcima, Hrastenici, Halovcu, Cerniku, Mavrincima, Žeželovom i Žubrovom Selu te Krenovcu, a sve je završilo navečer ispred Doma kulture u Čavlima, gdje su dondolaši zajedno s Čavjanskim maškarama dignuli pusta.



Na hodeć




Kao što to čine već godinama, točnije od 2000. godine, Grobnički su dondolaši i ovu, osamnaestu godinu za redom svojim zvonima krenuli u »obahajanje« Grobnišćine i to, a kako drugačije nego – »na hodeć«.


– Udruga Grobnički dondolaši osnovana je 1999. godine s ciljem da se obnovi i očuva običaj dondolanja, koji su do tada očuvali nekolicina upornih Grobničana koji su u vrijeme mesopusta obilazili sela po Grobnišćini i najavljivali početak maškara. Već sljedeće, 2000. godine krenuli smo sa zvonjavom, kojom tjeramo zimu i zlo, najavljujemo proljeće, ali i pozivamo naše sumještane na druženje, zabavu, maškaranje. U svakom naselju se zadržimo neko vrijeme, družimo se s mještanima, koji nas uvijek rado i veselo dočekaju s okrijepom, a mi naše domaćine nagradimo krugom u čijem je centru naša zastava, koja se brani sa svih strana, kao i velikom zvonjavom naših zvona, kaže Frenki Fućak, koji danas nije zvonio, jer je imao ulogu kape. To je, naime, osoba koja dondolaše vodi i slaže u krug.



Nakon čavjanskih, Grobnički će dondolaši u nedjelju obići naselja susjedne općine Jelenje, a u »obahajanje« će, također, »na hodeć«. Obići će petnaestak kilometara, a u svoj obilazak jelenjskih naselja kreću u 10 sati iz Podkilavca, u Dražicama ih se očekuje u 10.30 sati, a u Jelenju u 19 sati. Predviđena ruta »obahajanja« ove godine je Podkilavac – Dražice – Podhum – Soboli – Zastenice – Grad Grobnik – Lukeži – Jelenje.



Kao i prethodnih, i ove je godine prilikom prve zvonjave u Grobničke dondolaše primljen novi član – Mario Perušić iz Čavala.


– Svi moji prijatelji su u Grobničkim dondolašima, pa sam se i ja odlučio priključiti. Najprije radi zabave i druženja, ali i radi održavanja tradicije. Lijepo je obući se u dondolaša i zvoniti, kaže Perušić.


Nonići, očevi, stričevi


Udruga Grobnički dondolaši danas broji šezdesetak aktivnih odraslih članova, kao i 35. djece, koja su krenula putevima svojih nonića, očeva, stričeva. Najstariji dondolaš ima 63 godine, a najmlađi svega tri. Najstariji dondolaš, Zoran Manjgotić iz Hrastenice, zvonio je jučer sa svojim kolegama.



– Od početka sam u dondolašima, odnosno od 1999. godine kada smo se osnovali kao udruga. Volim to, to me veseli, družimo se i zabavljamo. Najvažnije od svega je da njegujemo tradiciju i običaje naših starih i prenosimo ih na našu djecu i unuke. Sa mnom je u dondolašima i moj unuk Erik Paravić, koji ima svega tri godine, ističe Manjgotić.


Grobnički će dondolaši i ove godine sudjelovati na brojnim maškaranim događanjima u susjedstvu, ali i šire. Prvi na redu je Halubajski karneval, već sljedeće subote, 20. siječnja, dan kasnije, 21. siječnja Mići dondolaši idu na smotru u Marčelje, 27. siječnja je gostovanje na Kukuljanovu, na smotri zvončara »Zvona i kanat za bakarski kraj«, a 2. veljače u Opatiji u maškaranom klapskom maratonu. Dan kasnije, 3. veljače dondolaši odlaze na Samoborski fašnik, a njihovi mlađi kolege, Mići dondolaši u Žejane.


Slijedi, 4. veljače sudjelovanje u Međunarodnoj karnevalskoj povorci u Lovranu, 10. veljače posjet Kastvu i Matuljima, 11. veljače sudjelovanje u Riječkom karnevalu te 13. veljače završno »obahajanje po Čavji«, i zatvaranje Mesopusta 2018.