Novogradnja za prijevoz 7.000 automobila

OTVORENO ZA GRAĐANSTVO Nakon gotovo godinu dana pauze, sutra u ‘3. maju’ porinuće broda

Orjana Antešić

Riječ je o čeličnoj grdosiji jer ovaj car-carrier ima 13 paluba na kojima će prevoziti teret, dug je 200 i širok 32 metra, pri čemu će moći postizati brzinu od 19,5 čvora / Snimio Silvano JEŽINA

Riječ je o čeličnoj grdosiji jer ovaj car-carrier ima 13 paluba na kojima će prevoziti teret, dug je 200 i širok 32 metra, pri čemu će moći postizati brzinu od 19,5 čvora / Snimio Silvano JEŽINA

U riječkom brodogradilištu odlučili su ovo porinuće otvoriti za građanstvo, pa će svima onima koji žele vidjeti i doživjeti, nažalost, ne tako čest prizor porinuća, pogotovo jedne ovako velike novogradnje, glavna porta »3. maja« biti otvorena od 13.30 sati, dok je početak ceremonijala u 14 sati



RIJEKA Sutra će se u »3. maju« porinuti brod za prijevoz 7.000 automobila koji se gradi za brodarsku kompaniju Siem. Bit će to prvo porinuće nakon razdoblja od gotovo godinu dana u kojem se s riječkih navoza nije porinula neka novogradnja.


Podsjetimo, zadnji put je to bilo početkom lipnja prošle godine i radilo se o kanadskom samoiskrcavajućem bulku. To je samo ilustracija teškoća koje su se prelile i na riječko brodogradilište nakon što su ogromni gubici brodogradilišta u Puli počeli »topiti« i nagrizati likvidnost cijele Uljanik grupe, do razine da bi bez hitnog sanacijskog kredita od gotovo 100 milijuna eura proizvodnja potpuno stala.


Siemova novogradnja, prema prvotno ugovorenim rokovima, trebala je biti porinuta u more još prošlog ljeta, pa opet početkom ove godine da bi se napokon uspjelo sada, sredinom svibnja.




Riječ je o čeličnoj grdosiji jer ovaj car-carrier ima 13 paluba na kojima će prevoziti teret, dug je 200 i širok 32 metra, pri čemu će moći postizati brzinu od 19,5 čvora.


Dok se još uvijek čeka da se u talijanskom Fincantieriju oglase i objave svoju konačnu odluku o tome hoće li preuzeti odnosno kupiti »3. maj« od Puljana, u riječkom brodogradilištu odlučili su ovo porinuće otvoriti za građanstvo, pa će svima onima koji žele vidjeti i doživjeti, nažalost,  ne tako čest prizor porinuća, pogotovo jedne ovako velike novogradnje, glavna porta »3. maja« biti otvorena sutra od 13.30 sati, dok je početak ceremonijala u 14 sati.


Zanimljiva se priča vrti oko kumstva ovog Siemovog car-carriera jer upravo tim povodom u riječko brodogradilište stiže supruga kralja pokrajine Ashanti u Gani, Lady Julia Osei Tutu.