Kreće u srpnju?

Novo stambeno naselje na Rastočinama: U ex Instalateru će se graditi ogroman stambeno poslovni kompleks

Ljiljana Hlača

Foto Ljiljana Hlača

Foto Ljiljana Hlača

Zasad se na tom velikom prostoru ništa ne dešava, a iz tvrtke Sigma Rijeka najavljeno je početkom srpnja predstavljanje cijelog projekta kojim je, kako je već poznato, predviđena izgradnja stambeno-poslovno-garažnog kompleksa



Od početka lipnja na snazi je nova prometna regulacija u Tizianovoj kod broja 60. Riječ je o slijepoj ulici koja će postati glavni ulaz za cijelu mašineriju koja će naprije rušiti građevine bivšeg Instalatera u jami Škurinjska Draga, a poslije toga i graditi ogroman stambeno-poslovni kompleks na toj lokaciji.


To je za sada jedino vidljivo u ovom velikom projektu iza kojeg stoji tvrkta Sigma Rijeka, dio grupe Sigma matica jer se trenutno ništa na terenu ne događa. Prema prometnom rješenju, stanari će morati osigurati prolaz kamionima, a to znači da više neće biti moguće parkiranje vozila s obje strane prometnice, jedan krak morat će biti ipak slobodan.


Na upit u kojoj je fazi cijeli taj projekt, od Ureda Grada Rijeke dobivamo odgovor da se za »početak srpnja planira tiskovna konferencija na kojoj će biti nazočan investitor koji će predstaviti projekt. Za tada se priprema i šira informacija za javnost«. Uglavnom, ne žele izlaziti s detaljima prije toga.




Godinama naš list prati ovu veliku investiciju, a zadnji put nešto konkretnije pisali smo 2016. godine, kada je javnosti predočeno što će točno niknuti u jami. Tada je istaknuto da vlasnik kompleksa ex Instalatera na Rastočinama ima namjeru iskoristiti mogućnosti važećeg Detaljnog plana uređenja (DPU) dijela stambenog područja Rastočine te je u međuvremenu od otkupa zemljišta od prethodnog vlasnika, tvrtke Energoplan izradio idejno rješenje novog stambeno-poslovno-garažnog kompleksa površine oko 72.000 metara kvadratnih bruto razvijene površine (BRP), a na parceli od oko 12.100 kvadrata. Kompleks će, tada je navedeno, činiti ukopana, odnosno poluukopana građevina s ukupno šest etaža i površine oko 37.000 kvadrata BRP-a, te četiri stambena tornja visine prizemlja i 15 etaža, površine oko 35.000 kvadratnih metara BRP. U ukopanom dijelu bilo bi smješteno oko 800 parkirališnih mjesta i manji komercijalni prostor. U nadzemnim građevinama, osim stanovanja, predviđeni su i poslovni i društveni sadržaji na gotovo 7.000 kvadratnih metara BRP. U sklopu ovog zahvata gradio bi se dječji vrtić jer se u cijelu priču uključio Grad Rijeka koji je s investitorom zamijenio zemljište površine oko 2.400 kvadratnih metara smješteno uz Sveučilišnu aveniju na Trsatu. Ako se plan nije u međuvremenu promijenio, na Rastočinama će se izgraditi još jedno naselje od betona.


Sigma matica već je gradila u Rijeci, izgradila je stambenu zgradu na Klobučarićevom trgu ispred OŠ Nikole Tesle.


Ni na web stranicama grupe Sigma matica ne stoji puno, samo da se obavljaju pripremne radnje na pokretanju novih projekata stambene izgradnje u Zagrebu (naselje Dubrava – istok), Rijeci i Splitu te se pozivaju zainteresirani potencijalni kupci da putem anketnog upitnika koji je dostupan na njihovim web stranicama, iskažu svoj konkretan interes za kupnjom stana u gradovima u kojima su najavili stambenu izgradnju.


– Mislim da mi kao mjesni odbor tehnički malo možemo više išta napraviti, odnosno promijeniti, jer je projekt kao takav gotov, izjavio je predsjednik Vijeća MO Škurinjska Draga Danijel Topalović.


– Ne znamo previše o tom projektu, ne znamo u kojem smjeru će sve to ići, a pametniji ćemo biti kada se održi sastanak koji je najavljen za kraj lipnja, tada će nam se predstaviti ova investicija. Nama je bitno da se riješi problem dječjeg vrtića koji je već sada prekapacitiran, ali i parkinga. Uglavnom, nekakav stav imat ćemo nakon tog sastanka, kratko je izjavio predsjednik ovog Odbora Danijel Topalović.