Stambeno-trgovački kompleks

Novi stanovi u Rijeci hit i prije gradnje: “Nisam ovo nikad doživio, zovu iz Zagreba, Slovenije…”

Biljana Savić

Foto Sergej Drechsler, Rožić arhitekti,

Foto Sergej Drechsler, Rožić arhitekti,

Do kraja godine trebao bi biti odabran izvođač radova, a gradnja bi trebala trajati od 18 do 24 mjeseca



RIJEKA – Krajem ove ili početkom iduće godine u Rijeci će početi izgradnja novog stambeno-trgovačkog kompleksa, prvenstveno stambenog. Mediji su već izvijestili o započetom procesu rušenja pogona legendarne Riječke industrije odeće RIO u Izviđačkoj ulici na Kantridi.


Nije ovo projekt od jučer, govorilo se o njemu još prije nekoliko godina, i to uvijek kao u najmanju ruku kontroverznom projektu, koji ima isključivu namjenu ugasiti RIO i onda niknuti na groblju ove riječke industrije odjeće, koja je osnovana 1947. godine i kakva takva preživjela rat, pretvorbu i privatizaciju, za razliku od većine riječkih tvornica, a onda pak izmakla raljama stečaja i preživjela zadnju klopku – stečajnu nagodbu.


U zlatno doba RIO je zapošljavao tisuće djelatnika, pardom djelatnica, jer žene su činile 80 posto radne snage, hranio veliki broj riječkih obitelji, a za vrijeme Domovinskog rata nije jedna jedina plaća nije zakasnila, a kamoli izostala. RIO nema groblje, živo je i dan danas, s manje djelatnika, ali uže specijaliziranom proizvodnjom »živi« i posluje na Zametu, u bivšem centru Cerini.




Sve donedavno, projekt budućeg stambeno-poslovnog kompleksa bio je u vlasništvu RIO-a, odnosno RIO-ve tvrtke, i neposredno prije rušenja prodalli su ga zagrebačkoj tvrtki »Energospektar« iz Zagreba, koja je, dakle, sada investitor.


Partner Energospektra u prodaji budućih stambenih i poslovnih prostora su riječke DOGMA nekretnine, a njihov vlasnik i direktor Branko Papeš kaže da su već primili nekoliko desetaka predbilježbi za stanove.


– Čim je u medijima objavljeno da je počelo rušenje bivšeg kompleksa RIO-ve tvornice, momentalno smo počeli dobivati predbilježbe.


Prvi put sam doživio toliko predbilježbi za stanove koji se još nisu počeli graditi, bez da smo uopće počeli s oglašavanjem, a kupci nisu samo Riječani, ima tu puno Zagrepčana, ali i Slovenaca, koji ovu lokaciju vide alternativu Opatiji, s dvostruko jeftinijom cijenom po četvornom metru, kaže nam Branko Papeš i najavljuje da će rušenje postojećih RIO-vih pogona trajati sljedećih mjesec dana, a već su ishodovane dozvole za gradnju stambeno-poslovnog kompleksa, koji će imati 270 stanova od 30, 50, 70, i 90 kvadrata, te penthause od više od sto četvornih metara na vrhu.



– Trenutno smo u pregovorima s izvođačima radova koje ćemo odabrati do kraja godine, kad započinje gradnja, koja bi trebala trajati 18 do 24 mjeseca, kaže Papeš, ističući da je ovo možda najbolja lokacija za višestambene objekte u zapadnom dijelu grada.


Kao što smo već pisali, sklopu trgovačko-stambenog centra predviđena je izvedba dvije ukopane etaže garaže, trgovačkog centra povrh garaže i tri stambene građevine koje se sastoje od devet do četrnaest etaža, s ukupno 270 stambenom jedinicom i dvanaest penthouse stambenih jedinica lociranih na zadnjim etažama građevina.



Budući kompleks je projektirala tvrtka Rožić arhitekti i partneri d.o.o. Uz trgovačko-stambeni centar predviđena je izvedba vanjskog parkirališta koji se nalazi neposredno u zoni postojeće magistralne željezničke pruge.