Udruga Pro Torpedo

Novi pristupi obnovi industrijske baštine: 8. međunarodna konferencija 25. i 26. svibnja

Slavica Bakić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA Je li se i koliko promijenila teorija pristupu i obnovi industrijske baštine i trebamo li i dalje inzistirati na promjeni funkcija nekadašnjih industrijskih pogona ili se trebamo vratiti industriji i u novim, humanijim okolnostima ponovo aktivirati i revitalizirati djelatnosti koje su brojnim gradovima podarile izgled i identitet, ključno je pitanje na koje će pokušati dati odgovore 8. međunarodna konferencija o industrijskoj baštini koja je ove godine posvećena temi obnove industrijskog nasljeđa – najavila je na konferenciji za novinare Nana Palinić, predsjednica Organizacijskog odbora Konferencije koju 25. i 26. svibnja u Rijeci organizira udruga Pro Torpedo.


Kako je naglasio predsjednik udruge Velid Đekić, ovogodišnja konferencija održava se na 15. obljetnicu postojanja udruge, u suradnji s Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, a potporu daju i Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Sveučilište u Rijeci i Ministarstvo kulture RH. Đekić je istaknuo da su osobito ponosni što će se ove godine sudionicima konferencije, zahvaljujući kojoj se Rijeka upisala u svjetske zemljovide kao jedna od značajnih točaka s bogatom industrijskom baštinom, moći pohvaliti i konkretnim pomakom – uređenjem Benčića. O tom će projektu biti riječi na konferenciji, a sudionici će se i sami moći uvjeriti u pomake koji su učinjeni obilaskom ovoga prostora.


Prema riječima Nane Palinić, ovo će biti jedna od većih konferencija na kojoj je najavljeno 68 sudionika, od kojih 29 dolazi iz inozemstva i to najviše iz Mađarske, zatim Italije, Srbije, Nizozemske, Španjolske, SAD-a i Njemačke. Daina Glavočić najavila je da će i ove godine na konferenciju doći Whiteheadovi potomci, čiji je interes za riječku industrijsku baštinu i njihovo uključivanje u njezinu promociju diljem svijeta jedan od rezultata dosadašnjih konferencija o industrijskoj baštini. Konferencija je i dio programskog pravca 27 susjedstava EPK i, kako je naglasila Nana Palinić, bit će prilika da Rijeka, dvije godine uoči 2020. kada će ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture, u usporedbi s drugim hrvatskim sredinama, ali i svjetskim iskustvima, ocijeni gdje se u ovome trenutku nalazi kada je riječ o obnovi industrijske baštine.