Priča o ljubavi

Novi mjuzikl: Posjetili smo Dramsku kumpaniju Katedre Čakavskog sabora Kostrene

Barbara Čalušić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Mjuzikl je glazbena priča o dvoje mladih, Barbari iz Svete Barbare i Lucu iz Svete Lucije. Upoznaju se, vjenčaju, dolaze djeca i neizbježni vijaji u kojima more i danas razdvaja kostrenske obitelji ...



KOSTRENA Mjuzikl »Kostrena«, priča o ljubavi prema obitelji i zavičaju koju ne mogu razdvojiti ni mora, ni oceani, još je jednom oduševila kostrensku publiku otvorivši ovogodišnje 17. izdanje manifestacije »Jesen u Kostreni«. Dramska kumpanija Katedre Čakavskoga sabora Kostrena uz pomoć svojih stalnih sponzora Općine Kostrena, Primorsko-goranske županije i Ine mjuzikl je darovala publici »Jeseni« koja je pjevala pjesme posvećene Kostreni zajedno s uvijek dobro raspoloženim članovima Kumpanije.


Mjuzikl je kostrenska glazbena priča o dvoje mladih, Barbari iz Svete Barbare i Lucu iz Svete Lucije. Upoznaju se se u Žurkovu, uskoro se vjenčaju, dolaze djeca i neizbježni vijaji u kojima more i danas razdvaja kostrenske obitelji.


– Mjuzikl je nastao tako da smo najprije izabrali pjesme, a onda se prihvatili scenarija. Našli Serđa i rekli mu da imamo pjesme, samo ih se mora malo povezati. Serđo nam je rekao da nikad nije radio tako naopako, ali da će ipak pokušati. Sve u svemu mislim da smo uspjeli izgraditi jednu dobro prihvaćenu predstavu na temelju kostrenskih evergreena, kaže Željka Egredžija koji osim što supotpisuje scenarij u mjuziklu zajedno s članicama »Luštrina« igra skupinu kostrenskih ćakulona.


Novo lice




Novo lice u mjuziklu koji je dosad imao šest izvedbi od čega četiri u Kostreni je Elena Brumini koja je zamijenila Katju Budimčić u ulozi Barbare. Na probi uoči nastupa priznala nam je da joj nije bilo lako zamijeniti svoju kolegicu.


– Nakon Katje je bilo teško uskočiti u ulogu Barbare. Ona je ovdje ime, sjajna izvođačica, a pritom mjuzikl je na čakavskom koji je meni na neki način strani jezik. Kolege me prate i kad nešto pogrešno izgovaram, uskoče mi i isprave me. Imala sam tremu, da, no ovo je predstava koja voli improvizacije. Barbara je inače žena pomorca i posebno me se u ulozi dojmila ta njezina tuga dok ga nema, i ti mjeseci u kojima ne vidiš svog supruga, ne znaš je li uopće živ. Vrijeme u kojem se odvija mjuzikl je vrijeme prije ere mobitela i sve svodi na povremena pisma, rekla nam je Brumini dok njezin partner Dino Antonić koji igra Luca smatra da je najveća vrijednost mjuzikla poruka da je ljubav najjača, i to ne samo ljubav između dvoje ljudi, nego i ljubav prema svom zavičaju.


– Nema tog mora koje može razdvojiti i umanjiti ljubav prema obitelj i kraju iz kojeg potječeš. Mjuzikl publika dobro prihvaća, a dosad smo igrali osim u Kostreni igrali i na Viškovu i na Drenovi. Svi su nam rekli da smo donijeli tipičnu kostrensku priču, a da su pjesme dobro pogođene, uvjerili smo više puta jer publika gotovo uvijek s nama pjeva. Tada je i nama užitak glumiti, otkriva Antonić.



U naslovnim ulogama su Elena Brumini i Dino Antonić, uz Vjekoslava Bakašuna i članove Dramske kumpanije, nastupa ženski vokalni sastav »Luštrin« Katedre Čakavskoga sabora Kostrene. Scenarij potpisuju Branka Kržik Longin, Željka Egredžija, Anđelka Rasol i Zlatan Marunić, glazbu je pripremio Igor Lesica, tehnička podrška je Sven Jelović, a mjuzikl je režirao Serđo Dlačić.



Sva godišta


Posebno mjesto u mjuziklu ima svestrani i neumorni Vjekoslav Bakašun, koji igra starog kapetana i čije pripovijedanje povezuje i nosi cijeli mjuzikl Kostrena. Barba Vjeko naprosto uživa u svojoj ulozi autentičnog kostrenskog kapetana, a i prije ove uloge ovaj je umirovljeni liječnik već nanizao nastupe u više predstava kostrenske Kumpanije.


– U mjuziklu sam stari kapetan, pripovjedač. Svi se zabavljamo dok glumimo, to je pravi užitak. I prije je va Čitaone bilo puno predstava pa su se prvih godina iza rata ovdje igrale velike predstave, kvalitetne predstave. Glumilo se i između dva rata pa čak i za vrijeme Austro-Ugarske. Bilo je puno kostrenskih glumaca koji su voljeli glumiti i rado su pristupali ovom poslu, a tako je i danas, govori nam Bakašun. Vjekoslav Bakašun dokaz je da mjuzikl Kostrena na pozornici okuplja glumce-amatere svih godišta, a najmlađe članice ansambla Nola i Vali Linić, u stvarnom su životu sestrične, a na pozornici sestre, dokaz su da amaterska kazališta u Kostreni imaju svoju budućnost.

– Jako nam se sviđa biti dio ove predstave. Nemamo tremu. Glumimo djecu i radimo ono što i inače radimo kad ne učimo – igramo se, poručuju Nola i Vali.