Odluka Županijske skupštine

Nova ulaganja u omiljeno izletište: Retencija za zasnježenje na Platku će se ipak graditi

Tihana Tomičić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA Na sjednici Županijske skupštine velikom većinom glasova, pa tako i glasovima vijećnika oporbenog HDZ-a, donesena je odluka o financiranju gradnje sustava za zasnježenje i uređenje cjelogodišnjih sadržaja na Platku, a jedini glas protiv je bio vijećnice Mosta Neree Pulić.


Radi se o ponovljenom natječaju za gradnju retencije za zasnježenje, odnosno nastavku projekta Platak koji je župan Komadina prije tri mjeseca bio povukao zbog kritika oporbe, da bi sada natječaj bio ponovljen, a budući da su cijene ostale otprilike iste, oko 23 milijuna kuna bez PDV-a, i oporba je prihvatila projekt. Kvaka je u tome da su predstavnici HDZ-a sada i sami bili dijelom povjerenstva za provedbu natječaja, pa su tako i Damir Dumančić i Dinko Beaković hvalili projekt, rekavši kako HDZ nikad nije protiv ulaganja, ali projekti moraju imati viziju, a Platak je dobro osmišljen, kazali su.


Kritike iz Mosta


Mostovka Nerea Pulić vrlo je oštro kritizirala projekt, rekavši kako bi bilo bolje da su ti milijuni utrošeni na socijalne mjere za radnike »3. maja« kojima slijedi stečaj, nego na zimske radosti na Platku, no odgovorio joj je SDP-ov Erik Fabijanić, rekavši kako su njene primjedbe »podle, deplasirane i fašističke«.




Županijska skupština / Foto S. Ježina


Županijska skupština / Foto S. Ježina



Inače, na aktualnom satu je postavljeno i pitanje stanja u »3. maju«, a župan Komadina kazao je kako bi »stvari ipak mogle izaći na dobro« ako Uljanik preuzme svoj dio odgovornosti za 520 milijuna pozajmice iz »3. maja«, te ako se uspiju otvoriti vrata Fincantieriju ili nekom drugom strateškom partneru.Ines Strenja Linić (Most) pitala je o sudbini bolnice Lopača, čiji je osnivač Grad Rijeka, nakon požara, no Komadina joj je odgovorio da Županija ne može snositi sve tuđe probleme na svojim leđima.

– Grad Rijeka će morati smoći snage da sam to riješi. Svi koji imaju probleme javljaju se Županiji za pomoć, pa mi uskočimo, a na kraju dobijemo »po tamburi« kao u slučaju Marišćine. To više nećemo raditi, rekao je Komadina.


Dom u Novom


Skupština je donijela i odluku o gradnju nove zgrade ispostave Doma zdravlja u Novom Vinodolskom, u suradnji s tamošnjom lokalnom upravom, a oporba je oštro kritizirala slabo izvršenje proračuna u prvih šest mjeseci 2018. godine, od svega 39 posto, no na kraju je izvještaj prihvaćen sa 25 glasova za i 10 protiv. A izvješće o radu župana u prvih šest mjeseci ove godine prošlo je jednoglasno, bez rasprave.


No, dodatnu napetost izazvala je najava Dinka Beakovića da će kazneno goniti župana Komadinu u ime kluba HDZ-a zbog slučaja bivšeg pročelnika za kulturu Valerija Jurešića.– Vi ste bili nalogodavac svih tih nezakonitih natječaja, poručio mu je Beaković, a Komadina je na to odgovorio: »Neki dan sam u dogovoru sa svojom obitelji odlučio odbaciti tužbu za klevetu koju sam protiv vas planirao podnijeti. A evo, sad već imam najavu o vašoj kaznenoj prijavi, hvala vam na tome.«