Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Ispis članka: Nakon 50 godina svečana tijelovska procesija ulicama riječkog Starog grada - Novi List

NoviList.hr

Nakon 50 godina svečana tijelovska procesija ulicama riječkog Starog grada

Blagdan

31. svibanj 2018 15:48

Napisao: Mirjana Grce

Obnovljenu svečanu procesiju, a prije procesije i euharistijsko slavlje, predvodio mons. Sanjin Francetić, župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije s vlč. Markom Šarićem, povjerenikom za mlade Riječke nadbiskupije.

Snimio Damir ŠKOMRLJ

RIJEKA – I u riječkim župama danas se svečanim misama i tijelovskim procesijama s Presvetim Oltarskim Sakramentom slavi blagdan Tijelova ili Presvetog Tijela i Krvi Kristove.

Nakon pedesetak godina ulicama riječkog Starog grada danas je prošla svečana tijelovska procesija najstarije riječke župe. Naime, prema izjavama svjedoka, posljednja tijelovska procesija ove župe centrom grada Rijeke bila je 60-tih godina prošloga stoljeća.

Obnovljenu svečanu procesiju, a prije procesije i euharistijsko slavlje, predvodio mons. Sanjin Francetić, župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije s vlč. Markom Šarićem, povjerenikom za mlade Riječke nadbiskupije.

Krenuvši iz crkve Uznesenja Marijina, Vele crikve procesija je s molitvom i pobožnom pjesmom prošla tri postaje – prvu kod OŠ Nikole Tesle, drugu na Jelačićevom trgu odakle je nastavila Starčevićevom ulicom i dalje preko Mljekarskog trga do Kosog tornja, i treće postaje.

Pobožnost je s četvrtom postajom završila u crkvi, a u njoj je sudjelovalo više od 300 vjernika iz Staroga grada.

– Ako želimo živjeti kao kršćani, onda ne možemo bez euharistije, rekao je govoreći o suštini blagdana Tijelova mons. Francetić i objasnio da procesijom vjernici javno ispovijedaju vjeru.

RI315X13
Svečana tijelovska procesija ulicama riječkog Starog grada / Foto: D. ŠKOMRLJ

Župljanina ove župe Miroslava Radića pitali smo o značenju ovoga blagdana i njegove procesije, te obnovi procesije.

– Presretan sam što je tijelovska procesija u Starom gradu obnovljena. Bilo je prije skromnih obilaženja oko crkve Uznesenja Marijina, no ova procesija je prvo javno malo veće svjedočanstvo. Procesija je jedan znak ne samo za vjernike nego i za cijeli grad. Mi vjernici štujemo živoga Isusa – zato se blagdan zove Tijelovo – štujemo njegovo tijelo koje se nalazi pod prilikama kruha i nosimo ga u procesiji. Želimo posvjedočiti da je Isus nama najvažniji i želimo i drugima posvjedočiti tu vjeru.

Isus je rekao: 'Ja sam svjetlo svijeta', i mi svjedočimo da želimo ići za tim svjetlom, a ova procesija je i za cijeli grad jedno svjetlo, rekao je Radić.