ELSA HRVATSKA

Najveći studentski događaj: U Opatiju Stiže 450 studenata iz 44 države Europe

Ingrid Šestan Kučić

U sklopu osmodnevnog okupljanja u Opatiji bit će održana i konferencija »Euro – izazovi, očekivanja i iskustva«, na kojoj će prvi put sudjelovati i premijer jedne države, Andrej Plenković



RIJEKA Najveći ovogodišnji studentski događaj u Hrvatskoj u studenom će u Opatiji okupiti 450 sudionika iz 44 europske države koji će sudjelovati na International Council Meetingu (ICM) u organizaciji studentske organizacije ELSA Hrvatska koja okuplja studente pravnih fakulteta.


Razmjena iskustava


Riječ je o projektu »teškom« milijun kuna, a navodeći kako se radi o trećem po redu ICM skupu koji se održava baš u Opatiji, predsjednik ELSA-e Hrvatske Mateo Matijević, student riječkog Pravnog fakulteta, ističe kako će skup u studenom do sada biti najveći u ELSA mreži po broju sudionika.


– Čak 450 studenata iz 44 europske zemlje u Opatiji će provesti osam dana prepunih akademskih i zabavnih aktivnosti, što ukupno iznosi 3 tisuće noćenja. Primarni cilj naše organizacije ICM Opatija je osvijestiti studente prava o važnosti socijalizacije i razmjeni iskustava između različitih nacionalnosti, kultura i etničkih skupina. Iznimno bitan cilj je i poticanje studenata na mobilnost i multikulturnu razmjenu unutar EU-a. Jedan od ciljeva je i međunarodno povezivanje studenata prava i uspostavljanje dugotrajnih kontakata i poznanstava. Važan cilj je i promocija Hrvatske, Opatije i Pravnog fakulteta u Rijeci te hrvatske kulture i turizma. Na organizaciji cjelokupnog projekta raditi će 20 studenata Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i još toliko s područja cijele Hrvatske, najavljuje Matijević.




Iako je riječ o trećem ICM skupu u Opatiji koji će se realizirati od 11. do 18. studenog, zapravo se radi o 74. okupljanju studenata iz 44 europske zemlje, a u sklopu osmodnevnog okupljanja održat će se i konferencija »Euro – Izazovi, očekivanja i iskustva«.


– Tijekom održavanja ICM-a održat će se konferencija na temu koja je bliska svim studentima sudionicima, u cilju informiranja i predstavljanja aktivnih europskih procesa u Hrvatskoj. Također, ovo će biti prva konferencija u sklopu ICM-a na kojoj će sudjelovati predsjednik vlade jedne države, čime će ona postati prva takva unutar mreže.



ELSA je najveća europska, neprofitna i nepolitička udruga studenata prava i mladih pravnika osnovana 1981. godine u Beču. Mateo Matijević kaže kako okuplja preko 54.000 individualnih članova na više od 310 pravnih fakulteta. ELSA djeluje na tri razine: lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj te na svakoj od njih postoji upravni odbor od sedam članova. Sjedište ELSA-e International se nalazi u Bruxelles-u, a uživa i konzultantski status unutar Gospodarsko-socijalnog vijeća Ujedinjenih naroda te Vijeća Europe.


ELSA Hrvatska osnovana je 1992. godine upravo na inicijativu sadašnjeg predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji je bio i njen prvi predsjednik. Danas ELSA Hrvatska ima lokalne podružnice koje djeluju na sva četiri pravna fakulteta u Hrvatskoj, a svaka lokalna grupa provodi razne projekte koji prvenstveni cilj imaju bolju obrazovanosti studenata prava, veću studentsku mobilnost, upoznavanje drugih europskih pravnih sustava. Riječka podružnica poznata je po Ljetnoj pravnoj školi »Diplomacy&Law«.



Brojni gosti


Uz Andreja Plenkovića na konferenciji će sudjelovati i viceguverner Hrvatske narodne banke Bojan Fras, predsjednik uprave ERSTE Bank Christoph Schoefboeck, dopredsjednik uprave Atlantic Grupe Neven Vranković te predstojnica Katedre za financijske znanosti riječkog Pravnog fakulteta Nataša Žunić-Kovačević. Isto tako, konferencija će poslužiti kao svojevrsni »role model« za članove ELSA-e uzimajući u obzir činjenicu da su gotovo svi govornici na konferenciji ELSA Alumni, naglašava Matijević.


Dodajući da se ICM odvija dva puta godišnje i svaki puta u drugom gradu s drugim ELSA nacionalnim domaćinom Matijević kaže da je najvažniji cilj projekta međusobno povezivanje i komunikacija lokalnih i nacionalnih odbora svih ELSA diljem Europe.


– ELSA teži pravednom svijetu u kojem se poštuju ljudsko dostojanstvo i kulturna raznolikost, u svrhu doprinosa pravnom obrazovanju, razvoju međusobnog razumijevanja i promicanja društvene odgovornosti studenata prava i mladih pravnika kojima omogućava upoznavanje drugih kultura i pravnih sustava u duhu kritičkog dijaloga i znanstvene suradnje, zaključuje Matijević.