Najbolji

Nagrade Zaklade Sveučilišta u Rijeci: Najveće priznanje za Jasnu Krstović

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA Nekadašnja dekanica Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci prof.dr. Jasna Krstović dobitnica je nagrade za životno djelo Zaklade Sveučilišta u Rijeci, a na jučerašnjoj svečanosti dodijeljene su i godišnje nagrade zaslužnim znanstvenicima i umjetnicima.


Ove je godine ukupno šest laureata, a u kategoriji znanstvenika za društvene i humanističke znanosti nagrađena je izv.prof.dr. Lara Jelenc s Ekonomskog fakulteta, dok je u kategoriji mladi znanstvenik za područje društvenih i humanističkih znanosti nagrađena je dr.sc. Ani Gerbin s Medicinskog fakulteta, za biomedicinske i biotehničke znanosti dr.sc. Mateja Ožanič također s Medicinskog fakulteta, te dr. sc. Goran Mauša s Tehničkog fakulteta u kategoriji tehničke i prirodne znanosti. Nagradu za umjetnika u umjetničko-nastavnom zvanju ponio je akad.slikar Igor Eškinja s Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.


Rekordne prijave 


Nagrada Zaklade svake se godine dodjeljuje najzaslužnijim znanstvenicima, umjetnicima i asistentima koji su iznimnim doprinosom u znanstveno-istraživačkom, umjetničkom i nastavnom radu te javnoj djelatnosti pridonijeli razvoju znanosti i umjetnosti na Sveučilištu u Rijeci te razvoju akademske i šire zajednice.




Čestitajući dobitnicima ravnateljica Zaklade, izv.prof.dr. Iva Rinčić, napomenula je da se radi o četrnaestoj dodjeli nagrade te da su laureati među pristiglim prijavama, kojih je ove godine bio rekordan broj, ocijenjeni kao najbolji prema znanstvenim i umjetničkim kriterijima. Prorektorica za studije i studente prof.dr. Sanja Barić podsjetila je pak da Sveučilište prije svega čine ljudi istaknuvši da će nagrada makar malo skrenuti pozornost na ovogodišnje laureate. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da je osnivanje riječke Zaklade prije četrnaest godina bio pionirski poduhvat, jer riječ je o prvoj akademskoj zakladi u Hrvatskoj unutar jednog sveučilišta koja je osnovana uz potporu Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.


Podupiranje Zaklade, kako je najavila pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edita Stilin, nastavit će se i dalje, dok je predsjednik Upravnog odbora Zaklade prof.dr. Damir Zec poseban naglasak stavio na mlade znanstvenike koji su dobili nagradu.


Ekskluzivna priča 


Zahvaljujući u ime svih dobitnika prof.dr. Jasna Krstović je istaknula da je iza nje 44 godina radnog staža ustvrdivši da je znanost posebna ekskluzivna priča u životu ljudi, jer njome se ne mogu baviti svi.


– Za mene je bavljenje znanošću radost, veselje, ponekad Red bull, a ponekad i oaza u koju sam se znala skriti. To je nezamjenjiv eliksir. Znanost obuzima ljude. Zarobi nas svojim nitima, no treba znati da je život jedan jedini i satkan od bezbroj niti. Za nas je nit znanosti najvažnija, međutim i ove druge niti jednako su važne, zaključila je prof.dr. Krstović.


Za četiri ustanove 130 tisuća kuna


Na petoj donatorskoj aukciji slika koja je održana u organizaciji Zaklade Sveučilišta i tvrtke Metis d.d. prikupljen je rekordan iznos sredstava, a riječ je o 130 tisuća kuna. Prikupljena sredstva donirat će se Centru za rehabilitaciju »Slava Raškaj« Rijeka koji će sredstva iskoristiti za edukaciju djelatnika, Klinici za pedijatriju KBC Rijeka koja će donaciju uložiti u specifičnu opremu za viši standard liječenja djece. Dio sredstva odvojit će se i za opremanje radionice za tehniku puhanja stakla i rada na plameniku Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, dok će jedan dio pripasti i samoj Zakladi Sveučilišta za fond Studenti za društvo znanja.