Prosvjed pred Općinom

Načelnica Viškova dala rok od 7 dana: Ako ne riješe smrad, tražimo zatvaranje Marišćine

Marinko Glavan

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

U roku od tjedan dana, ako ne bude rezultata, pozvat ćemo inspekcije i druga nadležna tijela, te zatražiti privremeno zatvaranje Marišćine, rekla je načelnica Sanja Udović pred dvjestotinjak okupljenih građana



RIJEKA – Općina Viškovo tražit će zatvaranje Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, ukoliko se u najkraćem roku ne ispoštuju uvjeti iz okolišne dozvole tog postrojenja, najavila je Sanja Udović, načelnica Općine Viškovo, obraćajući se okupljenima na prosvjednom skupu ispred zgrade općinske uprave, koji je organizrala Marina Gulin iz Kriznog Eko stožera Marišćina, zbog nepodnošljivog smrada koji iz Marišćine širi Marčeljima i okolnim naseljima Viškova.


Načelnica je pred dvjestotinjak prosvjednika kazala kako je Općina Viškovo dobila nalaz inspekcijskog nadzora zaštite okoliša, iz kojega je vidljivo da ŽCGO Marišćina ne posluje u skladu s izdanom Okolišnom dozvolom, te najavila da će, ukoliko se postupanje s otpadom ne uskladi s navedenom dozvolom, tražiti odgovornost uprave, ali i privremeno zatvaranje Marišćine, dok se ne ispune svi uvjeti iz dozvole.


– Ako Marišćina ne može raditi u skladu s okolišnom dozvolom, a nalaz Inspekcije zaštite okoliša kaže da trenutno ne radi u skladu s njom, Marišćinu treba zatvoriti. Okolišnom dozvolom je jasno propisano da ne smije biti nikakvih emisija ni neugodnih mirisa iz Marišćine. Tražit ćemo očitovanje uprave i nadzornog odbora Ekoplusa, te hitno poduzimanje mjera za uklanjanje pojave neugodnih mirisa, rekla je Udović.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin





Što Općina čini na tri fronte


Na pitanje koliki rok za poduzimanje mjera, odnosno uklanjanje neugodnih mirisa, to podrazumijeva, te kad će Općina Viškovo uputiti zahtjev za zatvaranjem Marišćine odgovorila je:


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin



– U roku od tjedan dana, ako ne bude rezultata, pozvat ćemo inspekcije i druga nadležna tijela, te zatražiti privremeno zatvaranje Marišćine.


Najavila je i niz drugih aktivnosti za rješavanje ovog gorućeg problema stanovnika Marčelji, te drugih naselja oko Marišćine.


– Napore ćemo usmjeriti na tri fronte. Prva je očitovanje uprave i nadzornog odbora o ovom inspekcijskom nalazu, te rješavanje problema neugodnih mirisa. Druga je dugoročno rješavanje pitanja odvajanja biološkog otpada, koji je glavnih uzrok ovoj pojavi. Općina Viškovo može krenuti u odvajanje biološkog otpada, ali to neće ništa značiti ako se to ne riješi na razini županije.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin



Uputit ćemo ovaj zahtjev prema Županijskoj skupštini i drugim tijelima. Treće je, da Općina, građani i udruge zajednički iskomuniciraju ovu problematiku i da zajednički nastupamo prema odgovornima, poručila je Udović.


Zatvoriti, Zatvoriti!


Nalaz inspekcije Općini, objasnila je, omogućava poduzimanje odgovarajućih pravnih i drugih koraka, što do sad, tvrdi, nije bio slučaj.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin



– U više navrata smo i ranije tražili inspekcijske nadzore, ali svi dosadašnji nalazi su govorili da je sve u redu, što smo smatrali netočnim, i to je ovim nalazom potvrđeno. Da bi Općina tražila poduzimanje određenih mjera, moramo imati crno na bijelom što nije u redu. Sada kada smo to dobili, poduzet ćemo sve što je u našoj moći da se problem neugodnih mirisa s Marišćine riješi u što kraćem roku, kazala je viškovska načelnica.


Okupljeni mještani iskazali su buru nezadovoljstva radom ŽCGO Marišćina, uz skandiranje »Zatvoriti!, Zatvoriti!«. Prema riječima nekih od njih, već godinama zbog smrada ne mogu izaći iz svojih kuća, posebno u ljetnim mjesecima, kada je smrad najintenzivniji. Prozvali su i odgovorne za mjerenja kvalitete zraka, jer se, kako tvrde, mjerenja ne obavljaju u večernjim i noćnim satima kad je smrad najintenzivniji.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin



Dio ih je prozvao i općinsku vlast, zbog prošlogodišnjeg povećanja cijene usluge odvoza otpada za više od sto posto, smatrajući kako bi mještani Marčelja i ostalih naselja u blizini Marišćine morali imati pravo na besplatan odvoz otpada.


Hod za čisti zrak


Na nemoguće uvjete života u okolici Centra za gospodarenje otpadom upozorila je i organizatorica Marina Gulin, koja je ukazala na niz posljedica koje trpe mještani, ali i pozvala na rješavanje pitanja odvajanja biološkog otpada. Prosvjednicima se obratio i Sanjin Vranković, voditelj Odsjeka za urbanizam, komunalni sustav i ekologiju Općine Viškovo, rekavši kako je Općina samo u ovoj godini u četiri navrata tražila inspekcijski nadzor Marišćine.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin



– Nalaz je u konačnici pokazao da se na mjernim postajama ne mjere svi propisani parametri, da se na prihvatnoj stanici ne postupa sukladno Okolišnoj dozvoli, te da se ni s otpadom ne postupa prema propisima, rekao je Vranković.


Građani su iznijeli još niz primjedbi, pritužbi i zahtjeva, a skup je mirno okončan, uz najavu »Hoda za čisti zrak«, koji će u organizaciji Kriznog Eko stožera Marišćina biti održan u subotu, 22. rujna, s početkom u 10 sati, na parkiralištu Milihovo, odakle će okupljeni pješke krenuti prema ŽCGO Marišćini. Organizatori na »Hod za čisti zrak« pozivaju sve mještane Viškova, ali i sve ljude dobre volje.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin