Humanitarna akcija

Na krilima glazbe i mira. Suradnja i prijateljstvo Kraljevice i Banja Luke

Biljana Savić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj



KRALJEVICA Humanitarna akcija »Na krilima glazbe i mira« bit će održana u Banjoj Luci od 27. do 29. listopada, a osmišljena je na poziv biskupa Franje Komarice, koji je rekao: »Nikada nećete znati koliko nam značite vi koji dolazite iz nama tako daleke Europske unije«, najavio je jučer na konferenciji za novinare organizator i koordinator ove humanitarne akcije Gordan Žuga.


– Potaknuti biskupovim riječima osmislili smo ovu humanitarnu akciju u kojoj sudjeluju Grad Kraljevica, Hrvatsko glazbeno društvo Zvijezda Danica, Mješoviti pjevački zbor Rijeka-Sempre Allegro, OŠ Kraljevica i TZG Kraljevice. Cilj nam je pružiti punu podršku Hrvatima koji žive u Banjoj Luci i žiteljima Banje Luke i aktivno promovirati Kraljevicu kao turističku destinaciju. Korak k tome je upravo ovaj posjet i donacija Grada Kraljevice Caritasu Biskupije Banje Luke na čelu s direktorom Miljenkom Aničićem, koja bi pomogla korisnicima Caritasa nabavku nužnih namirnica i ogrjeva za nadolazeću zimu.


Donacija će biti uručena 28. listopada u Banjalučkoj nadbiskupiji. Također, posjetit ćemo Katolički školski centar Banja Luka na čelu s ravnateljem Ivicom Božinovićem Odlučili smo se za ovu akciju kako bismo pomogli potrebitima i izvan granica Kraljevice i Hrvatske. Za mali grad poput Kraljevice ovo je veliki korak, korak kojim pokazujemo da širimo svoje vidike i izvan granica grada, da suosjećamo s potrebitima pružajući im pomoć i prijateljstvo. Na ovaj način želimo potaknuti ubuduće i druge gradove i općine u Hrvatskoj da se uključe u akciju koja ove godine prvi put kreće – kazao je Žuga., prošle godine uspostavio poznanstvo s banjalučkim biskupom mons. prof. Franjom Komaricom, ravnateljem Katoličkog školskog centra, mons. Ivicom Božinovićem i direktorom Caritasa biskupije Banja Luka gdin. dr. Miljenko Aničićem.




– Budući je 6. prosinca Dan Grada Kraljevice i blagdan sv. Nikole, iznimno sam sretan što je simbolika ovog datuma zaslužna da ovu humanitarnu akciju prepozna Kraljevica te kao nositelj cjelokupnog projekta pruži izniman doprinos njenoj realizaciji – dodao je Žuga. Gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić dodao je da mu se direktor Caritasa biskupije Banja Luka, Aničić, obratio kao gradonačelniku s molbom za pomoć korisnicima Caritasa biskupije Banja Luka.


– Grad Kraljevica je odlučio odazvati se pozivu za pomoć te se, u skladu sa svojim skromnim proračunom, odlučio za donaciju od 5.000 kuna koja će biti uručena prilikom prijema kod biskupa Komarice – rekao je gradonačelnik Čandrlić.


U ime OŠ Kraljevica Sunčica Vučković je kazala da u ovom projektu škola sudjeluje na poseban način, prikupljanjem školskog pribora za Caritas banjalučke biskupije. – Humanitarna akcija prikupljanja školskog pribora organizirana je u matičnoj školi i u dvije područne škole s ciljem da djeca pomognu djeci i da se naši učenici senzibiliziraju sa svojim vršnjacima izvan domovine koji žive u specifičnim uvjetima te spoznaju da nekome osnovni školski pribor predstavlja veliko bogatstvo.


Također će se OŠ Kraljevica prigodnim poklonom pridružiti pomoći KŠC Banja Luka. Sudjelovanjem u projektu želimo Hrvatima izvan domovine poslati poruku da nisu sami, a dolaskom u njihovu sredinu u sklopu koncerta »Na krilima glazbe i mira« uljepšati im jedan vikend. Nadamo se da je to tek početak suradnje koja će se snažiti u divnom prijateljstvu – poručila je Vučković.