Bolnica za žene i djecu

Na Sušaku niče nova bolnica: Fascinantan pogled iz zraka na projekt koji su sanjale generacije

Portal Novilist.hr

Foto KBC Rijeka

Foto KBC Rijeka

Očekivani završetak radova i useljenje u nove bolničke prostore dogodit će se za nešto više od dvije godine, odnosno u mjesecu travnju 2022



Radovi na gradilištu nove riječke bolnice za žene i djecu započeli su sredinom mjeseca rujna 2019. godine i upravo su ušli u šesti mjesec izgradnje. KBC Rijeka podijelio je video s fascinantnim pogledom iz zraka na trenutno stanje radova najvažnije investicije u riječku medicinu u ovome stoljeću.


Novi kompleks će objediniti sve bolničke sadržaje trenutno smještene na lokalitetu Kantrida s Klinikom za ginekologiju i porodništvo te novim laboratorijskim prostorima. 


Osim medicinskih sadržaja gradi se i zgrada tehno-ekonomskog bloka kao i parkirališni prostori. Pred očima građana na Sušaku niče nova bolnica i već je izgrađena konstrukcija na nekoliko nivoa u obje glavne građevine – onoj bolnice i onoj tehno-ekonomskog bloka.




Radovi se odvijaju u očekivanim rokovima, a tako bi trebalo biti i dalje obzirom na osigurana kreditna sredstva.


Očekivani završetak radova i useljenje u nove bolničke prostore dogodit će se za nešto više od dvije godine, odnosno u mjesecu travnju 2022.


Ovaj dugoočekivani projekt više je puta proglašen najvećom investicijom u hrvatskom zdravstvu od samostalnosti.


Zgrada bolnice za žene i djecu glavni je dio druge faze izgradnje nove bolnice koja je, sada već prije više od deset godina, započela izgradnjom zgrada dijalize i barokomore na Sušaku u što je tijekom više godina uloženo oko 90 milijuna kuna, dok je za novu bolnicu aktualna Vlada odobrila jamstva za kreditno zaduženje u ukupnom iznosu od 875 milijuna kuna.


Druga faza izgradnje nove bolnice započeta je 2016. godine iskopom građevinske jame te uređenjem novog objedinjenog hitnog prijema. Novi objekt objedinit će u jednoj zgradi kompletnu bolničku pedijatrijsku skrb, Kliniku za pedijatriju i Kliniku za dječju kirurgiju, kao i Kliniku za ginekologiju i porodništvo te sve bolničke laboratorije.



Novi objekt će se prostirati na sveukupno 44 tisuće četvorna metra gdje će biti smješteno 249 kreveta. Uz novu bolničku zgradu, u ovoj će fazi biti sagrađeni popratni sadržaji – termoenergetski blok površine 16 tisuća četvornih metara u kojem će se nalaziti kotlovnica, praonica, bolnička kuhinja, restoran i kafić, tehnička služba i radionice te informatička služba.


Gradit će se višeetažno parkiralište površine 1.532 četvorna metra, a u cijelom novom kompleksu kojem valja pribrojiti i podzemne garaže glavne zgrade s 333 parkirna mjesta za automobile predviđeno je 605 parkirnih mjesta.