Bez pomaka

Na Kostabeli niče 5 zvjezdica, a na Preluku još uvijek ruglo. Tko je kriv?

Alenka Juričić Bukarica

Foto Arhiva NL

Foto Arhiva NL

Novih pomaka u pogledu uklanjanja zatečenih kamp-kućica nema, budući da se nadležno Ministarstvo oglušuje na dopise Grada Rijeke, a ujedno niti od strane Lučke kapetanije nije pokrenut upravni postupak, stoga Grad ne može bez suradnje navedenih tijela poduzimati daljnje radnje na ovoj lokaciji, odgovaraju u Gradu Rijeci



RIJEKA – Prije ljeta odjeknula je vijest da je područje Autokampa Preluk nakon gotovo trideset godina konačno vraćeno u ruke državi te da će se ovaj prostor konačno otvoriti za javnu upotrebu. U samom susjedstvu u punom su jeku radovi na prvom riječkom petozvjezdanom hotelu, Costabella Beach Resortu, koji će do kraja godine biti ostakljen, a nagodinu, u godini kada je Rijeka Europska prijestolnica kulture, otvara svoja vrata i to pod menadžmentom najpoznatijeg svjetskog hotelskog brenda Hilton.


Kad je država objavila da je uspjela vratiti Preluk pod svoje skute, bilo je jasno da bi se sadašnje ruglo od kampa trebalo ukloniti ispred nosa luksuznom Hiltonu. I da bi država konačno trebala imati koristi od svoje imovine.


Krenulo se stoga u raščišćavanje kampa, ljeto je bilo u znaku povrata kamp-kućica i ostale imovine vlasnicima, od kojih je dobar dio iz Slovenije, najavljeno je i kako će se skinuti ograda kako bi ovo područje, u naravi pomorsko dobro, bilo vraćeno u javnu uporabu. I na tome je stalo. Ograda je i dalje tamo, kao i dio kućica, smeće…




Gdje je zapelo, provjerili smo u Gradu Rijeci, gdje su podsjetili kako je država u travnju ove godine u posjed Autokampa Preluk stupila temeljem ovrhe te je, s obzirom da navedena nekretnina predstavlja pomorsko dobro, Ministarstvo državne imovine predalo nekretninu na daljnje upravljanje Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. A koje je brigu o kampu potom, izgleda, htjelo prebaciti na Grad.


Mi ne možemo, oni nisu…


– Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, nadalje, pozivajući se na odredbu iz članka 10. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, obavještava Grad Rijeku da, budući da su nekretnine upisane kao pomorsko dobro te nisu dane u koncesiju, iste predstavljaju pomorsko dobro u općoj upotrebi i, sukladno tome, Grad Rijeka je kao jedinica lokalne samouprave dužan voditi brigu o zaštiti i održavati pomorsko dobro u općoj upotrebi koje se nalazi na njenom području.


Slijedom navedenog Ministarstvo smatra da je Grad Rijeka dužan u okviru upravljanja pomorskim dobrom preuzeti autokamp Preluk do provedbe javnog prikupljanja ponuda i dodjele koncesije od strane Primorsko-goranske županije. Grad Rijeka, ne slažući se s navedenim tumačenjem odredbi zakona, odbija preuzimanje autokampa i stupanje u posjed, budući u naravi, kamp nije u općoj upotrebi jer je ograđen ogradom, na ulazu se nalazi rampa koja onemogućuje ulazak u kamp i u prostoru kampa se nalazi veći broj kamp-kućica, koje je prethodno potrebno vratiti njihovim vlasnicima.


Tek kada bi navedene prepreke i predmeti bili uklonjeni, nekretnina bi bila u općoj upotrebi, a što u ovom trenutku nije slučaj, istaknuli su u gradskom Odjelu za komunalni sustav te dodali kako je Grad, unatoč tome, putem Odjela gradske uprave za komunalni sustav ponudio pomoć i suradnju, vezano za preuzimanje zatečenih kamp-kućica, sve kako bi se prostor u konačnici doveo u stanje opće upotrebe.



U Odjelu za komunalni sustav dodali su kako se u ovom trenutku u autokampu još uvijek nalazi 35 kamp kućica, koje još nisu vraćene svojim vlasnicima, zbog čega je prostor kampa i dalje ograđen. Jasno, time je onemogućena opća upotreba pomorskog dobra.


Pozivi, požurnice…


– U međuvremenu su se javili novi podnositelji sa zahtjevom za preuzimanje kamp-kućica, stoga je 9. rujna upućen prijedlog Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, za organiziranjem novog termina, sukladno Protokolu, kao i požurnica 23. rujna, a o čemu nismo do današnjeg dana zaprimili odgovor.


Također, dogovoreno je da će Lučka kapetanija izvršiti inspekcijski nadzor, utvrditi da je stanje pomorskog dobra takvo da priječi opću upotrebu te naložiti Gradu Rijeci uklanjanje ograde kampa, čime bi se omogućila opća upotreba pomorskog dobra u sklopu redovnog upravljanja.


Međutim, ovakav nalog još nije dostavljen Gradu Rijeci, stoga ne postoji osnova za bilo kakvo postupanje u tom smislu. Zaključno, novih pomaka u pogledu uklanjanja zatečenih kamp-kućica nema, budući da se nadležno Ministarstvo, u čijem je posjedu kamp, oglušuje na dopise Grada Rijeke, a ujedno niti od strane Lučke kapetanije nije pokrenut upravni postupak s ciljem omogućavanja njegove opće upotrebe, stoga Grad Rijeka ne može bez suradnje navedenih tijela poduzimati daljnje radnje na ovoj lokaciji.


Inače, namjera Grada Rijeke je, kada vlasnici preuzmu kućice, da se ograda ukloni i da cijeli prostor kampa postane dostupan javnosti, istaknuli su u Gradu. Dakle, dok se čeka Ministarstvo mora, ograda i dalje stoji, te pomaka nema. Zlobnici bi rekli, nije Preluk Zagrebu pod nosom.


Ministarstvo mora: Ograda stoji zbog pokretnina


U odnosu na pitanje faze vraćanja kampa Preluk državi, navodimo kako isti kamp predstavlja pomorsko dobro u općoj upotrebi kojim sukladno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama upravlja jedinica lokalne samouprave. Ograda kampa nije skinuta iz razloga što je u trenutku dovršetka sudskog postupka zatečen velik broj pokretnina na području kampa.


Neovisno o činjenici što vlasnici zatečenih pokretnina nemaju valjani pravni temelj za držanje pokretnina na području kampa, Grad Rijeka preuzeo je obvezu obavještavanja vlasnika pokretnina prije uklanjanja ograde kampa. Zaključno navodimo kako će se područje kampa privesti namjeni kako je planirano dokumentima prostornoga uređenja, odnosno kao rekreacijska zona (R2), stoji u odgovoru Ministarstva mora.