Ludog li vremena

Na Kantridi i Pehlinu zbrajaju štete od pijavice: ‘U samo par sekundi dogodio se rusvaj’

Ljiljana Hlača

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Jak vrtlog u noćnim satima usisao je krovove kuća, oštetio fasade, automobile, autobusne stanice, prevrnuo barke, potopio jedrilicu....



RIJEKA Da su vremenske prilike u posljednje vrijeme postale nepredvidive – na to ne treba previše trošiti riječi; ali da će pijavica prošarati Kantridu i Pehlin – e to stvarno nitko nije očekivao.


No, to se ipak dogodilo: jak vrtlog u noćnim satima usisao je krovove kuća, oštetio fasade, automobile, autobusne stanice, prevrnuo barke, potopio jedrilicu. I navodno za sve to trebalo mu je samo pola minute. Vatrogasci su odmah izašli na teren.


Kako saznajemo od Javne vatrogasne postaje Grada Rijeke, vrtložni vjetar na Pehlinu (približna adresa Pehlin 25) je podigao tri krova te je iščupao jedno stablo, koje je pri tom oštetilo šest vozila.


Foto S. Drechsler


Foto S. Drechsler





Na Kantridi su vatrogasci odradili dvije intervencije – uklonili su s ceste jedno stablo u Liburnijskoj ulici i jedan lim u Bujskoj ulici. U lučici Brgudi – Jedriličarski klub 3. maj “tornado” je na suhoj marini barke “razbucao” plovila (neka procjena je da je riječ o 10 -tak barki), pokidao je jedan jarbol, dok je u samoj lučici jedna jedrilica potopljena. Enigma je kako je samo to plovilo stradalo, a ostale ne. Ako su barke osigurane, štetu bi moglo pokriti osiguranje.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin



– Sve se dogodilo odjedanput, u samo par sekundi. Stvorio se vrtlog i gotovo! Otvorilo je vrata koja nisu bila baš zaključana. To je uletjelo sve u kuću i stalo! I onda se vani dogodio rusvaj! Sve počišćeno, sve porušeno po cesti! Dobro da nitko nije nastradao, da nije netko naišao i da nije jače u kuću uletilo sve što je letjelo. I mi i ljudi po cesti imali smo sreće da nitko nije ozlijeđen. Samo, sada će nam biti komplicirano popraviti štetu, rekli su očevici, čija je kuća na Pehlinu oštećena zbog pijavice.


Od komunalnog inventara u tim kvartovima ono što je za sada poznato uništena je jedna autobusna stanica, i to na Kantridi. Za ostalo nismo dobili podatak. Ostaje za vidjeti je li nevrijeme ostavilo traga na obalni prostor prije svega na plaže (primjerice nasip) i na njihovu opremu.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin



Prema informacijama Pomorskog meteorološkog centra Rijeka pijavice nisu neobičajena pojava za studeni – kada još uvijek imamo visoke temperature mora. Zapravo vrtložni vjetar može nastati tijekom cijele godine a uzrokuje ga određena “sinoptička” situacija – no najčešće je to izrazito »smicanje« vjetra odnosno nagla promjena smjera i brzine vjetra na određenoj udaljenosti.


Vrijeme je u Rijeci pod utjecajem genovske ciklone koja je na riječkom području donijela obilne padaline. Uz travanj – studeni je najkišovitiji mjesec u godini za ovaj grad. U samo dva protekla dana palo je čak 58 litara kiše po metru kvadratnome, što je uistinu dosta.



– Od početka studenoga pa do sada palo je 415 litara kiše po četvornom metru, a to je treći studeni po količinama padalina od kada se vrše mjerenja. Prvo mjesto drži studeni iz 2016. godine kada je palo 487 litara kvadratnih, a drugo mjesto je studeni iz 2000. godine kada je zabilježeno 482 litre po metru kvadratnome. Inače, neki prosjek za Rijeku za ovaj mjesec bio bi 189 litre po metru četvornome, saznali smo od Centra.


Meterolozi za petak najavljuju promjenjivo oblačno s kišom na riječkom području u jutarnjim satima, a poslijepodne su moguća čak i sunčana razdoblja na Kvarneru i u Istri. No, razvedravanje se očekuje tek u subotu, kada okreće na buru.