U znaku boja

Na Festivalu znanosti u Rijeci 170 događaja. Donosimo program

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Ove godine u Festival znanosti se uključilo čak 15 sveučilišnih sastavnica, što je najviše do sada, a prvi put dio manifestacije je i Zavičajni muzej na Drenovi. Riječke ustanove s najbogatijim programom su Prirodoslovni muzej i Astronomski centar Rijeka



 Sedamnaesto izdanje Festivala znanosti, koji će se održavati od 8. do 13. travnja, bit će posvećeno bojama, a tijekom tjedan dana na 30 lokacija održat će se gotovo 170 događanja čiji je cilj popularizacija znanosti. Svečano otvorenje manifestacije bit će 8. travnja u 11 sati u Gradskoj vijećnici gdje će u 12 sati, prema najavama prorektora za znanost i umjetnost, prof. dr. Alena Ružića, uslijediti tribina u Sveučilišta u Rijeci i Udruge Universitas »Glasaj za Europu/Glasaj za znanost«, čija je organizacija potaknuta preporukama Europske asocijacije sveučilišta koja je svojim članicama predložila da se uključe u promoviranje europskih izbora.


E-savjetovanje 


– Cilj je senzibiliziranje studenata, ali i ukupne javnosti o važnosti i ulozi europarlamentarnih izbora. Tribina je posvećena europskim obrazovnim politikama i utjecaju na kreiranje hrvatskih akademskih prilika pa vjerujem da će dati značajan doprinos u razmatranju ovih tema. Očekujemo da će se raspravljati o okvirnom programu Europske unije za istraživanje inovacije te važnosti članstva Hrvatske u EU-u za razvoj visokog obrazovanja i znanosti – kazao je prof. dr. Ružić.


Uz rektoricu Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježanu Prijić-Samaržija na tribini će sudjelovati i Boris Jokić, Zoran Kurelić, kolumnistica Novog lista Sanja Modrić, Tonino Picula te David Smith, a prema prorektorovim najavama, nakon tribine provest će se e-savjetovanje na web stranici Sveučilišta koje će biti otvoreno do okončanja izbora za Parlament EU-a. Namjera je zaključke javnog savjetovanja sažeti u jedan dokument sveučilišne riječke deklaracije »UNI.RI.DE« koji bi se uputio javnosti, odnosno predstavničkim tijelima, te jasno poručio što studenti i akademska zajednica očekuju od političara kada je u pitanju poboljšanje učenja i studiranja u Hrvatskoj.




Predsjednica Organizacijskog odbora Festivala, čiji je glavni organizator Udruga »Zlatni rez«, izv. prof. dr. Vedrana Mikulić Crnković, istaknula je da se ove godine u Festival znanosti uključilo čak 15 sveučilišnih sastavnica, najviše do sada, a prvi put dio manifestacije je i Zavičajni muzej na Drenovi. Kao ustanove s najbogatijim programom izdvojila je Prirodoslovni muzej i Astronomski centar Rijeka, a svakog dana od 12 do 14 sati tijekom manifestacije održavat će se i »Znanost na Korzu«.


Otvoreni dan 


I ove godine održat će se Otvoreni dan sveučilišnih odjela, a svoja vrata u tjednu Festivala otvorit će i Građevinski te Pomorski fakultet, kao i Državni hidrometeorološki zavod – Pomorski meteorološki ured Rijeka. Najavljujući program namijenjen najmlađima, savjetnica za školstvo Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Marina Peranić-Ševeljević, izdvojila je manifestaciju »Vrtići za vrtiće« koja će okupiti 22 predškolske ustanove te oko 500 predškolaca, kao i program »Škole za škole«.