Karnevalska manifestacija

Maškarani Pehin: Vesela povorka koja se kreće putevima predaka i čuva mesopusne običaje

Andrej Petrak

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



RIJEKA – Desetak maškaranih grupa s nekoliko stotina sudionika okupilo se na ovogodišnjem izdanju Maškaranog Pehina, čuvene karnevalske manifestacije, koja je i ove godine privukla velik broj gledatelja i ljubitelja pusnih nemotarija. Već 27. godinu zaredom Pehinarski feštari i Mjesni odbor Pehlin organizirali su ovu veselu povorku koja se kreće starim putevim svojih predaka i promovira te čuva mesopusne običaje. Njihovu pozivu odazvali su se brojni Pehinari, Riječani, maškaroni, staro i mlado. S okretišta autobusne linije 7 na Turkovu kolona maškara uputila se ulicama Baretićevo, Androv breg, Mihovilići i Minakovo do Doma kulture na Pehlinu. Na čelu povorke nalazila su se impresivna alegorijska kola koja su na ironičan način prikazala najnovije sukobe oko Piranskog zaljeva, odnosno Savudrijske vale, kako već koji narod zove taj komadić Jadranskog mora. Na jednom kraju kola nalazila se kada u bojama slovenske zastave, sa slovenskim ribarima i natpisom “Tudi tukaj je Slovenija”. No Slovenija je završavala samo koji korak dalje. Tu je već pisalo “Tu već ni…”, a granica je označena žutim natpisom “Pazi, klizav pod”. Iza natpisa smjestila se pak barka u hrvatskim bojama, na kojoj su nemotarije izvodili hrvatski ribari.


Uz domaćine Pehinarske feštare i Pehinarsku gospodu početak povorke ukrasili su oni najmlađi, na kojima radost maškaranja ostaje. Karnevalska grupa Pehinari okuplja djecu i odgojiteljica vrtića Pehlin i Mavrica koji su osunčali povorku svojom maskom “Pretežno vedro”.


– Došli smo smućkati vrijeme i otjerati kišu! Na svojim maskama donijeli smo i kišu i snijeg i dugu i grmljavinu i tmurne oblake, ali preteže vedro i sunčano, objasnili su.Sretno su stupale i Mimoze KG Murvica, što okuplja dječje vrtiće Podmurvice i Radost, a što tek reći za Male znanstvenike Osnovne škole Pehlin, koji su predstavili čudo svojih izuma i čudnovatih eksperimenata! Maškarani Pehin godinama ne propuštaju Maškare Pašac, a Maškare Studena također su ovdje stalni gosti. Riječka grupa Lako ćemo i ovog je puta privlačila pažnju u svojim blještavim kostimima, a rado viđeni gosti na Pehinu su i Zamećani, i to maškare, ali i zvončari, koji su svojom zvonjavom tjerali zle sile i zimu te prizivali proljeće. Svi su oni razveselili gledatelje okupljene uzduž trase, a po završetku povorke druženje gostiju i sudionika nastavljeno je u Domu kulture Pehlin, uz domaću jotu i piće.