Smotra

Marčelji: Dok je mićeh zvončari, ni straha za tradiciju

Andrej Petrak

Na ovogodišnjoj smotri sudjelovali su Halubajski zvončari, Munski, Mučićevi, Žejanski, Frlanski, Kukuljanski, Ćićski i Zametski zvončari, Grobnički dondolaši, Zvončari Korensko i Vlahov breg i Škoromati iz slovenskog Podgrada pa je smotra imala i međunarodni karakter



MARČELJI Jedanaest zvončarskih skupina okupilo se na 14. izdanju manifestacije Mići zvončari pul Marčeji održanom u najvećem selu na području općine Viškovo i ujedno s jedinim zabilježenim dokumentima koji svjedoče o najdužoj tradiciji zvonjenja u Republici Hrvatskoj. Manifestacija Udruge Marčeji, zadužene za očuvanje i zaštitu tradicijskih običaja i kulturne baštine, ove je godine imala međunarodni karakter. Uz već tradicionalne sudionike, zvončariće s područja okolice Matulja, Grobnika, Kukuljanova i Ćićarije, ove godine gostovali su i Škoromati iz slovenskog Podgrada. Na stotine malih zvonaca odjekivalo je ove nedjelje Marčeljima na jedinstvenoj smotri na kojoj su brojni posjetitelji mogli pogledati sve zvončarske skupine ovog kraja pod zaštitom UNESCO-a.


Zvončarske grupe okupljale su se ispred Stare škole u Marčeljima, a potom su obišle sve važne točke u selu. Oboružani zvoncima, maćukama, baltama i kožusima, te noseći, ovisno o tradiciji pojedine skupine, krabulje i brojne druge veće i manje zvončarske rekvizite, mići su zvončari obahajali već dobro poznatom rutom od Stare škole preko radionice Vlah pa preko ulice Vršak i Brega natrag do Stare škole.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj





Obilazili su pritom Gržanovu kuću, najstariju kuću u Marčeljima, kao i rodnu kuću Ive Jardasa, autora »Kastavštine« iz 1957. godine, u kojoj su zapisani i opisani običaji i tradicije ovog kraja. Zvonjenjem i kolom tjerali su zimu i prizivali proljeće, a putem su ih pratile ne samo njihove muzike već i brojni roditelji, none i i nonići. Na svakoj štaciji male zvončare dočekivali su mještani, časteći ih krafnama, kolačima i sokovima.


Najbrojniji mići Halubajski zvončari i ove su godine imali čast zatvoriti smotru glasnom i strastvenom zvonjavom svojih zvonaca. Od samog početka Halubajske zvončare vjerno prate i u smotri sudjeluju Grobnički dondolaši, Mučićevi zvončari i Žejanski zvončari, a iz godine u godinu smotri su se postupno priključivale i ostale zvončarske skupine. Na ovogodišnjoj su smotri, uz već spomenute tako sudjelovali: Kukuljanski zvončari, Škoromati, Munski zvončari, Frlanski zvončari, Zvončari Korensko i Vlahov breg, Zametski zvončari i Ćićski zvončari.


Po završetku povorke zabava je nastavljena kod Stare škole, uz Trio bajs. Ideja o organiziranju smotre rodila se prije desetak godina, s ciljem dodatnog obogaćivanja programa i manifestacije Pusta i pusnog vremena na području Halubja. Smotra Mići zvončari pul Marčeji od 2005. godine okuplja isključivo skupine malih zvončara, koji iz godine u godinu ukazuju da nema straha za nastavkom tradicije zvonjenja, po čemu je ovaj kraj u svijetu poznat.