Kako naći izvođača

MUKE PO ENERGETSKOJ OBNOVI Na birou u Rijeci čak 30 oglasa za posao, ali fasadera nema ni za lijek

Ljiljana Hlača

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Ilustrativan je primjer zgrade u Ulici Franje Matkovića 16 na Vežici koja je još lani dobila »zeleno« svijetlo, odnosno sredstva od Fonda za sanaciju fasade, ali se na natječaj za izvođača u ožujku nije nitko javio, a s kasnije odabranom tvrtkom upravitelj zgrade još nije zaključio ugovor



RIJEKA Hrvatsko tržište vapi za radnicima građevinske struke. Razlog tomu jest taj što se za takva zvanja ne školuje dovoljno učenika, a ulaskom Hrvatske u EU dogodio se odljev kvalificiranih radnika iz tog sektora u inozemstvo. Na Zavodu za zapošljavanje za Primorsko goransku županiju trenutno je aktivno 30 oglasa za poslove u građevinarstvu (razni profili), dok neke tvrtke traže i po četiri zidara. Stoga je pravo pitanje hoće li svi objekti koji žele novu fasadu uspjeti pronaći izvođača, kao i oni koji su dobili sredstva od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku obnovu na vrijeme zaključiti investiciju?


Slučaj zgrade Franje Matkovića 16 na Vežici ukazuje da je to već sada težak posao. Ova zgrada još je lani dobila »zeleno« svijetlo, odnosno sredstva od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku obnovu za sanaciju fasade. Ali tek sada se nešto po tom pitanju počelo događati. – Na prvom natječaju kojeg smo raspisali u ožujku ove godine nije se nitko javio. Tada nam je čak upravitelj rekao neka sami pokušamo pronaći izvođača, otkriva ovlaštena osoba tog objekta Ljiljana Vičević.

Energetska obnova / Foto S. Ježina


Energetska obnova / Foto S. Ježina



Katastrofalno stanje




– Onda se raspisao novi natječaj, negdje u svibnju. Na njega se javila jedna tvrtka, ali opet ni to nije sigurno jer još uvijek naš upravitelj s tom tvrtkom nije potpisao nikakav ugovor. Uglavnom, radovi nisu započeli, stanari su ogorčeni, pa je sada tu i opravdana bojazan da će nam sredstva koja smo dobili od Fonda propasti (rok je 18 mjeseci od odobrenja), dodala je naša sugovornica. Vrijednost njihove investicije je milijun i 600 tisuća kuna, a zgrada izgrađena krajem 60-ih prošlog stoljeća po prvi puta se obnavlja.



Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost navode da su oni svjesni da je do sada odrađena velika brojka projekata, a uskoro kreće i novi javni poziv. No, razloga za brigu nema jer je sve dobro isplanirano.– Prije objavljivanja, pozivi se istovremeno intenzivno najavljuju; stoga vjerujem da se tržište na vrijeme na njih i priprema. Zasad nijednom od korisnika nije istekao rok od 18 mjeseci za provedbu projekta pa do sada nismo niti imali upita u svezi eventualnog produžavanja za izvođenje radova, rekli su u Fondu.


Tajnik Hrvatske udruge fasadera Đevad Osojkić trenutačno je situaciju u hrvatskom građevinarstvu opisao jednom riječju – katastrofa. – Sve građevinske tvrtke i obrti u Rijeci, a i šire, imaju toliko posla da bi svatko od njih mogao slobodno poduplati brojku svojih zaposlenika, govori Đevad Osojkić.– Ja sam trenutno zaposlio jednu osobu iz Bosne, i tražim još jednu osobu. Ali, je ne mogu pronaći. Nama jednostavno treba radna snaga, znači količina. Daleko smo mi od toga da osoba koju zapošljavamo ili je uvozimo mora sve znati. Važno je da želi raditi i ima volje, a ostalo ćemo ga mi naučiti na poslu, dodaje Osojkić.

Isti problem kod svih


Isti problem ima i tvrtka Jukić-Dam koja je trenutno zadužena za obnovu 30 zgrada u Rijeci i Opatiji te je u Rijeci najviše odradila poslova u energetskoj obnovi.– Toliko je projekata da bi trenutno mogli zaposliti još 200 radnika. Znači duplo od onoga što trenutno imamo, govori Danijel Jukić, vlasnik Jukić DAM-a. Nije važan profil, glavno je da je osoba voljna raditi. Ali, najčešće nije. Uglavnom naša solucija će za budućnost biti uvoz radne snage iz Srbije, Kosova ili Albanije, naveo je Danijel Jukić.Komentirajući cijelu situaciju oko pronalaska izvođača najveći riječki upravitelj Rumat rekao nam je da je »generalno problem sa izvođačima radova prvenstveno taj što mnogi ne ispunjavaju uvjete za izvođenje radova energetske obnove, a one tvrtke koje ih ispunjavaju imaju određenu količinu djelatnika s kojom raspolažu te na osnovu svojih mogućnosti i kapaciteta, ugovaraju radove«. Rezultat toga je taj da je trenutno na čekanju oko 1/4 zgrada koje su prošle na natječaju Fonda, a pod njihovim upravljanjem.