Županov kolegij

MEDVJED, VUK I RIS EU sufinancira multimedijalni postav o velikim zvijerima u Staroj Sušici

Aneli Dragojević Mijatović

Postojeći postav o velikim zvijerima / Foto arhiva

Postojeći postav o velikim zvijerima / Foto arhiva

Projekt je vrijedan više od 7 milijuna kuna, od čega se iz EU fondova sufinancira 5 milijuna



RIJEKA Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina na jučerašnjem je redovnom susretu s novinarima istaknuo kako je ovo radno ljeto za Županiju jer je u tijeku veliki investicijski ciklus, otvorena su brojna gradilišta na školama, rade se luke, rive, a posebno su apostrofirane investicije vezane uz projekte javnih ustanova prirode. Riječ je, kaže Komadina, o višemilijunskom investicijskom ciklusu, nove investicije kreću na jesen, a sve to uz korištenje EU-fondova.


»Pripreme kroz sve ove godine su dale rezultate: svi naši upravni odjeli pripremili su čitav niz projekata i u pravilu su financirani sredstvima EU«, rekao je Komadina.


Ravnateljica Javne ustanove »Priroda« Sonja Šišić izvijestila je tako o pozitivnim rezultatima prijavljenih projekata na strukturne fondove iz programa »Konkurentnost i kohezija promicanje održivog razvoja«. Prošli je tjedan, rekla je, odobren program »Posjetiteljski centar u Staroj Sušici« za koji je odobreno više od 7 milijuna kuna, od čega je iz EU fondova sufinancirano 5 milijuna kuna ili 70 posto vrijednosti projekta, što i jest najveći mogući postotak sufinanciranja projekata ustanova u županijama s visokim indeksom razvijenosti.


Medvjed, vuk i ris




– Na površini od oko 170 metara kvadratnih uredit ćemo multimedijalni postav prvenstveno o velikim zvjerima, i to medvjedu, vuku i risu, što su zvijeri specifične za našu Primorsko-goransku županiju, budući da se ona smatra njihovim idealnim staništem. Prikazat će se, međutim, i ostala vrijedna prirodna baština. Nadamo se da će to doprinijeti brendiranju Gorskog kotara kao destinacije očuvane prirodne baštine i obitavališta tih triju velikih zvijeri.


Osim samog multimedijalnog centra, predviđeno je da se educiraju, ne samo zaposlenici, nego i lokalno stanovništvo kroz edukacijske programe ‘storytellinga’ odnosno pričanja priča o životu i legendama povezanim uz ove velike zvijeri, opisala je Šišić.



Kazala je da je osim ovog projekta, Javna ustanova »Priroda« i PGŽ, u istom natječaju s nositeljem Gradom Rijekom prijavila još jedan projekt – Interpretativni centar o prirodnoj baštini PGŽ-a, koji je također odobren, vrijednost je 15 milijuna kuna, o čemu će tek biti riječi, najavila je. Tako iz ovog natječaja na područje naše županije dolazi preko 22 milijuna kuna vezano uz prirodnu baštinu, pojasnila je Šišić.


Građanski odgoj


Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin podsjetila je na 54 gradilišta na školama u PGŽ, istaknuvši da će prvi dan škole biti otvorena dogradnja škole u Hreljinu, nakon toga u Čavlima, potom rekonstrukcija i izgradnja školske dvorane u Puntu. U punom jeku su i radovi na energetskoj obnovi škola, osam objekata, a posebno se daleko otišlo u Čabru i Vrbovskom, i vjerujem da će radovi biti gotovi do kraja godine, odnosno prije roka, kazala je Stilin. Podsjetila je podsjetila da od jeseni 28 škola u PGŽ počinje provoditi građanski odgoj kao izvannastavnu aktivnost.


O radu Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata u Primorsko-goranskoj županiji izvjestila je predsjednica Povjerenstva Tereza Sajda. Istaknula je da je Povjerenstvo u 2017. održalo 10 sjednica na kojima su obradili 20 predmeta. Osam ih se odnosilo na pritužbe korisnika na uslugu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a šest na pružanje usluge u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti, što bi bile specijalističke djelatnosti u KBC Rijeka. Sajda je rekla da su uspješno riješili pristigle predmete, a cilj je povećati kvalitetu u pružanju zdravstvene zaštite.