Za delicije spremni

MAĐARSKI DANI Prisjetite se kultnog rigojančija, pa počastite nepce i uši mađarskim specijalitetima

Ljiljana Hlača

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL



Sljedeći vikend u Rijeci, od 21. do 23. rujna bit će posvećen Mađarskoj – naime održavaju se Mađarski dani u Rijeci, manifestacija koja nudi bogat program na različitim lokacijama od Korza, Rive pa do Guvernerove palače, a kreće se od narodne glazbe, klasične glazbe pa sve do do prezentacije gastronomskih i enoloških doživljaja Mađarske, istaknuto je na tiskovnoj konferenciji za javnost.


»Mađarske dane« je najavio mađarski veleposlanik Josef Zoltan Magyar koji je jučer izrazio zadovoljstvo što će Rijeka biti domaćin ove manifestacije, te naglasio da je to dobra prilika za još jedan osvrt na sve ono što i danas povezuje dvije države, pogotovo u kontekstu jedinstvenog europskog tržišta. Zamjenik gradonačelnika Marko Filipović tom je prilikom dodao da Rijeka i Mađarska imaju puno toga zajedničko – pripadale su nekad jednoj državi; Austro-Ugarskoj monarhiji, gdje je Rijeka bila najvažnija luka. Mađari su Rijeci dosta toga ostavili, a dovoljno je pogledati ostavštinu u arhitekturi, rekao je Marko Filipović.


Mađarski dani / Foto R. Brmalj


Mađarski dani / Foto R. Brmalj





Kada je riječ o programu, sve započinje već u petak u 11 sati na Korzu za kada je najavljen nastup narodne skupine Hurdy Ganga, zatim u 17 sati na Rivi svirat će limena glazba Bohemian Brass Band, a u 18 sati na Korzu Puszt band (romska glazba). Za kraj dana pripremljen je pijanistički koncert u Guvernerovoj palači Tamasa Erdija, slijepog pijanista koji osvaja svjetske koncertne dovrane.


Slijedećeg dana, u subotu, pripremljene su ujutro radionice za djecu, gastro događaji, a na večer s početkom u 20 sati u Guveru će biti otvorena izložba Rigojanči – o kultnom kolaču riječkog Continentala i ljubavi koja je bila inspiracija za tu deliciju. Riječ je o projektu Pomorskog i povijesnog muezja Hrvatskog primorja i Muzeja Peak&Poke. Tijekom mađarskog vikenda, tradicionalne delicije susjedne države građani će moći probati u Hotelu Continental i Bistrou Mornar a riječ je o jelima poput mađarski gulaš, krpice s pancetom i kiselim vrhnjem, pileći paprikaš, mađarski tanjur i slično.


U nedjelju, posljednjeg dana, će se predstaviti Zajednica Mađara u Rijeci koja postoji od 1994. godine i ima 200 članova.