Prvi kruzer ove godine

Luksuzni brod za kružna putovanja “Silver Cloud” u podne uplovljava u riječku putničku luku

Portal Novilist.hr

Silver Sea

Silver Sea

Za 2016. godinu najavljen je dolazak petnaest brodova na kružnim putovanjima od strane sedam različitih brodarskih kompanija. U tijeku su i najave dolazaka za 2017. i 2018. godinu



U srijedu u podne u riječku putničku luku uplovit će luksuzni brod za kružna putovanja  „Silver Cloud“ i otvoriti sezonu 2016., pristajanjem na Pomorskom putničkom terminalu na Riječkom lukobranu. Brod „Silver Cloud“ pripada brodarskoj kompaniji Silversea,  koja je ove godine po prvi puta uvrstila i riječku luku u svoj itinerar.



Sigurnosne mjere


Od 22. ožujka ove godine u svim lukama Republike Hrvatske na snazi je stupanj sigurnosne zaštite 2. Naime, uslijed aktualne situacije u Europi, a sukladno članku 8. st. 1. Zakona o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, odredilo je podizanje stupnja sigurnosne zaštite za sve hrvatske luke dok u njima boravi putnički brod u međunarodnom prometu ili brod na kružnom putovanju i to na način da se primjenjuju posebno propisane sigurnosne mjere na dijelu lučkog područja na kojem je brod privezan.


Lučka uprava Rijeka obavještava građane o primjeni sigurnosnih mjera koje neće znatno utjecati na slobodu kretanja građana koji će se moći nesmetano kretati šetnicom, uz obavezu posjedovanja i predočenja osobnog dokumenta i to u razdoblju od 12 do 20 sati 4. svibnja, odnosno za vrijeme boravka broda na vezu u riječkoj luci.




 



Povodom dolaska i prihvata broda “Silver Cloud” bit će održan prigodni program u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke i Turističke zajednice Kvarner. U sklopu dobrodošlice bit će prezentirana i turistička ponuda grada i regije kao atraktivne destinacije za kružna putovanja. Na prostoru Pomorsko putničkog terminala nalazit će se i autobusi, kako bi se putnici mogli uputili na Rijeka City Tour, razgledavanje destinacija koje uključuju Hum, Vrbnik, Opatiju, Mošćenice, Kamačnik, Postojnu ili otići na rafting na rijeci Kupi.


Putnički brod – kruzer „Silver Cloud“ pripada brodarskoj kompaniji Silversea,  koja je ove godine po prvi puta uvrstila i riječku luku u svoj itinerar. Njegov itinerar nudi luksuzna krstarenja Karibima, a ljeti se vraća u Europu, točnije na Sredozemlje. Brodarska kompanija Silversea Cruises sa sjedištem u Monaku osnovana je 1994. godine, a ideja je bila bogatoj i zahtjevnijoj klijenteli omogućiti neograničeni luksuz.



Upravo u tu svrhu izgrađen je brod „Silver Cloud“, dužine 156 metara, širine 21 metar, s kapacitetom od 296 putnika koje opslužuje 222 člana posade. O kakvom se luksuzu radi, svjedoči podatak da svaki putnik u prosjeku za sebe ima 47 kvadratnih metara prostora te gotovo individualnu uslugu posluge. Porinut je 1994. godine te je prvi i najstariji brod ove luksuzne kruzing kompanije. Njegova izgradnja stajala je 125 milijuna američkih dolara, posljednje preuređenje izvršeno je 2013. godine, a novo je već zakazano za 2017. godinu.


 



 


Porast ovogodišnjeg putničkog prometa u kruzing segmentu pripisuje se intenzivnom angažmanu zajedničkog povjerenstva u sastavu Lučke uprave Rijeka, Turističke zajednice grada Rijeke i Grada Rijeke koje je u posljednje tri godine bilo usmjereno na definiranje područja za prihvat kruzera, planiranje i provedbu konkretnih aktivnosti poput osmišljavanja modela upravljanja destinacijom i realizacije prodaje i marketinga destinacije. 


 


Također, treba spomenuti da je u Lučkoj upravi Rijeka za 2016. godinu najavljen dolazak 15 brodova na kružnim putovanjima od strane sedam različitih brodarskih kompanija. Zainteresiranost za riječku destinaciju u sezoni 2016. najavile su brodarske kompanije: Silversea,  Thomson Cruises, Swan Hellenic, Fred Olsen Cruise Line, Saga Cruises, Voyages of Discovery i Princes Cruises. Važno je istaknuti da su u tijeku i najave dolazaka za 2017. i 2018. godinu.