Jedni žele lokal po svaku cijenu, drugi odustaju

Licitacija za lokale na Korzu uz brodske sirene i prijave USKOK-u: Obersnel: Dosta mi je, tužit ću zbog uvreda!

Biljana Savić

Stipe Dunatov zvucima sirene pokušao je spriječiti da prostor na Korzu 8 dobije tvrtka Modi, a tvrtka HANA i MI d.o.o. nije se pojavila na licitaciji za prostor na Korzu 7, no, poduzetnica Slavica Šota na licitaciji je izjavila da je Obersnela prijavila USKOK-u



Zvucima brodske sirene, koju je izvukao iz svoje torbe, Stipe Dunatov jučer je pokušao spriječiti održavanje usmene licitacije za gradski prostor od 82 četvorna metra koji se nalazi na atraktivnoj lokaciji na Korzu. Iako je buka u sali za održavanje licitacija gradske uprave na Titovu trgu bila nesnosna i toliko intenzivna da je portirka na ulaznim vratima željela pozvati pomoć u strahu da se nešto događa, Dunatov plan nije uspio. Komisija Grada Rijeke za dodjelu poslovnih prostora, unatoč njegovu planiranom i cljanom remećenju rada i atmosfere tijekom usmene licitacije, ali i odredbama da se u takvim okolnostima licitacija može prekinuti, odlučila je završiti posao oko davanja u zakup poslovnog prostora. Prostor, inače namijenjen specijaliziranoj trgovini posuđem, po početnoj cijeni od 20,88 eura po četvornom metru jučer je na zakup od 10 godina pripao tvrtki Modi kao jedinom ponuđaču. 



Na Aktualnom satu današnje sjednice Gradskog vijeća sasvim očekivano spomenuta je i ova tema. Gradonačelnik Vojko Obersnel cijelu je priču ocijenio kao “nakaradno shvaćanje demokracije”, te, između ostaloga, kazao kako Stipi Dunatovu nije smetalo kada mu je Grad izlazio ususret, a sada kada su drugi dali bolju ponudu od njega sve to naziva kriminalom. “Grad Rijeka nema niti jedan izgubljeni spor oko gradskih prostora, niti presudu da je bilo krivih postupanja. No, svi koji misle da ima nezakonitosti, mogu podnijeti tužbe”, kazao je Obersnel, dodajući kako je njemu već svega dosta te najavio da će u ime Grada, ali i svoje osobno ime podnijeti tužbu zbog nanesenih uvreda. 





Frane Dobrović, odvjetnik Stipe Dunatova, Komisiji je uputio općeniti prigovor na ponašanje Grada Rijeke i diskriminaciju Dunatova kao poduzetnika koji ni Gradu ni državi ništa ne duguje, a ne može pristupiti natječaju i javnoj licitaciji. Dunatov u znak protesta prema radu Komisije nije htio napustiti salu kako bi njeni članovi na desetminutnom, internom sastanku i formalno potvrdili ponudu tvrtke Modi kao najbolju. Kad već Dunatov i njegov odvjetnik nisu htjeli iz sale, iz sale se povukla Komisija. 


 Stipe Dunatov taj je prostor izlicitirao kao jedini ponuđač još prije više od šest mjeseci, kada se na usmenoj licitaciji, ali ne s kompletiranom dokumentacijom, pojavila i tvrtka Modi kojoj je licitacija zbog toga onemogućena. No, umjesto sklapanja ugovora o zakupu, Grad je naknadno Dunatova informirao kako mu dokumentacija nije bila potpuna te da se s njegovom tvrtkom Dunatov neće sklopiti ugovor. Dunatov je potom tužio Grad pa je upravo zbog toga diskvalificiran iz javnog natječaja. Jučer se trebalo licitirati za još jedan gradski prostor – prostor Karoline Riječke na adresi Korzo 7, u kome se do prije nekoliko mjeseci nalazila Magma. No, tvrtka HANA i MI d.o.o. iz Rijeke, koja je jedina dostavila prijavu i ispunila sve izuzetno zahtjevne uvjete natječaja te uplatila jamčevinu od milijun kuna, na kraju se nije pojavila na licitaciji koja je, umjesto licitatora, privukla brojne građane. Tvrtka HANA i MI, koja je jučer očito odustala, ali je sudjelovala na prvoj licitaciji za taj poslovni prostor početkom veljače, kad ga je izlicitirala tvrtka Mirka Pavičića »Cultus« d.o.o. za cijenu od 30,48 eura po kvadratu, uplatila jamčevinu od milijun kuna i na kraju odustala. Da se HANA i MI d.o.o. pojavila na licitaciji, dobila bi ovaj prostor za 20,88 eura po kvadratu, što bi značilo da bi zakupninu plaćala godišnje 1,2 milijuna manje nego »Cultus« da Pavičić nije odustao. 

Iako nije bilo licitatora, na jučerašnjem pokušaju licitacije bilo je burno. Verbalni eksces izazvala je riječka poduzetnica Slavica Šota, koja je najprije izjavila da je prije dva dana protiv riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela podnijela prijavu USKOK-u, zbog, kako je kazala, zloporabe položaja i ovlasti te malverzacija oko poslovnog prostora na Korzu, a i prostoru ex Magme. 


    – U dopunjenom natječaju za prostor ex Magme zainteresiranim poduzetnicima ostavilo se samo dva i pol dana za prikupljanje složene dokumentacije i jamčevine od milijun kuna, tko je to mogao pripremiti, »žučno« je prigovarala Šota predsjednici natječajne komisije, koja se suzdržala reakcije i komentara.


Više u tiskanom izdanju Novog lista u četvrtak, 26. travnja 2012.