CTK Rijeka

Krenuli upisi: Ljeto na Školjiću donosi 23 radionice

Portal Novilist.hr

Foto CTK Rijeka

Foto CTK Rijeka

Za riječke učenike i učenice, kao i mlade, ljeto i ove godine započinje s Ljetom na Školjiću koji donosi mjesec dana zabave uz nova znanja i nova prijateljstva.



RIJEKA Ljeto na Školjiću je manifestacija koja već više od dvadeset godina omogućuje djeci i mladima da uđu u ljetne dane uz nova znanja, prijateljstva i ideje. Ove godine, Ljeto na Školjiću održat će se od 17. lipnja do 12. srpnja, a okupit će čak 13 organizacija, koje predvodi Centar tehničke kulture Rijeka kao glavni organizator.


Bogati program pripremaju sljedeće organizacije: Akademsko astronomsko društvo – Rijeka, Auto klub Rijeka, Dream VR, Fotoklub Color, Hrvatski savez brodomaketara, Klub za samogradnju i modelarstvo „Krila Kvarnera“, Lučka kapetanija, Maketarski klub Zeppelin, Malac Genijalac, Open Mind, Park prirode Učka, RI Eko Rijeka te Udruga filmskih entuzijasta AnimatoRi.


Ljeto na Školjiću financijski podupiru Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.


U prvom tjednu virtualna stvarnost, 3D modelarstvo i animacije




U prvom tjednu Ljeta na Školjiću očekuju nas radionice 3D modeliranja, virtualne stvarnosti, izrade animacija, slikanja i animiranog filma, ekologije te modeliranja.


Za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole namijenjena je radionica Mala škola virtualne stvarnosti na kojoj će moći saznati sto je VR, isprobati naočale za virtualnu stvarnost kroz igre i simulacije. Radionicu predvodi organizacija Dream VR, novi partner Ljeta na Školjiću. Za učenike od 1. do 5. razreda namijenjena je radionica ekologije Glagoljajmo ekološki koju će provesti Udruga Ri Eko Rijeka. Glagoljajmo ekološki je radionica koja se istovremeno bavi glagoljicom i ekologijom.


Srednjoškolci će ući u svijet 3D modeliranja uz radionicu 3D modeliranje koju će provoditi Hrvatski savez brodomaketara. HSB provodit će i Radionicu modelarstva namijenjenu učenicima od 3. do 6. razreda. 


Oni koji vole izrađivati animacije i GIF-ove svakako se trebaju upisati na radionice Radionica izrade animacija (GIF). Radionice će predvoditi CTK Rijeka, a namijenjene su mladima od 14 do 30 godina. Udruga AnimatoRi priprema Radionice slikanja i animiranog filma, namijenjene učenicima od 4. do 8. razreda osnovne škole. 



Prvog tjedna započet će i ciklus radionica Veliki odmor na kojem će metodom učenja Brain Gym polaznici moći vježbama poboljšati kreativnost, emocionalnu inteligenciju, koordinaciju i komunikacijske vještine. Radionice provodi organizacija Open mind, a namijenjena je djeci predškolskog uzrasta te učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole.


Drugi tjedan donosi eko radionice i tečaj za voditelja brodice


U drugom tjednu nastavljamo s radionicama Veliki odmor, 3D modeliranje, Radionicama slikanja i animiranog filma te eko radionicama Glagoljajmo ekološki. Nastavljamo u tom smjeru pa će se održati radionica Daj 5 za reciklažu koja kroz praktičan rad i kreativne igre upoznaje polaznike s načinima odvajanja otpada i recikliranja te ih odvodi u obilazak edukativne staze Parka prirode Učka. Radionice su namijenjene učenicima od 1. do 5. razreda osnovnih škola.


Najmanji, predškolci i učenici od 1. do 5. razreda moći će kroz igru i različite zanimljive aktivnosti naučiti kako računati na abakusu. Radionice Učimo uz abakus provodi organizacija Malac Genijalac. Dream VR priprema radionice i za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole, radionice Virtualna stvarnost – igre i simulacije, gdje će polaznici imati priliku probati virtualne naočale te izraditi virtualnu šetnju. Nešto stariji, oni od 16 do 30 godina mogu u sklopu Ljeta na Školjiću završiti Tečaj za voditelja brodice.


Svemirska večer u trećem tjednu


U trećem tjednu Ljeta na Školjiću nastavit će se program Veliki odmor te će se nastaviti i radionice virtualne stvarnosti ali ovog puta namijenjene srednjoškolcima. Radionica Virtualna stvarnost – avantura otkrit će vam što je VR Team Building, a radionicu će provoditi Dream VR. Klub za samogradnju i modelarstvo „Krila Kvarnera“ priprema radionicu Aviomodelarstvo za učenike od 5. do 8. razreda.



Akademsko astronomsko društvo održat će Svemirsku večer u Astronomskom centru Rijeka, gdje će istražiti zvijezde, planete, asteroide i svemir. Radionica je namijenjena učenicima od 5. do 8. razreda. Prometnu radionicu, namijenjenu srednjoškolcima organizira Auto klub Rijeka. 


Ako vas zanimaju minijature, radionica Maketarstvo je kao stvorena za vas. Namijenjena je učenicima od 1. do 8. razreda, a provodi ju MK Zeppelin. CTK Rijeka u ovom tjednu polaznicima nudi radionicu micro:bit namijenjenoj učenicima od 4. do 8. razreda koji će naučiti kako koristiti ova mikro računala.


Završna priredba za posljednji tjedan


I posljednjeg tjedna nastavit će se s radionicom Veliki odmor, a završit će se završnom priredbom na kojoj će polaznici Ljeta na Školjiću zajedno s voditeljima radionica pred obitelji i prijateljima predstaviti čime su se sve bavili. Završna svečanost održat će se u petak, 12. srpnja.



Zanimljive radionice neće izostati ni u posljednjem tjednu. Fotoklub Color pripremio je Foto radionicu za učenike od 5 do 8. razreda. Priliku iz zvjezdarnice pogledati u nebo imat će svi oni koji se prijave na radionicu Pogled u nebo, namijenjenoj učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole. Radionicu provodi Akademsko astronomsko društvo Rijeka. Maketarski klub Zeppelin za učenike od 1. do 8. razreda osnovne škole priprema radionicu Maketarstva.


CTK Rijeka u posljednjem će tjednu ponuditi tri radionice. Mladi od 15 do 30 godina moći će sudjelovati na Video radionicu Digitalno pripovijedanje. Učenici od 4. do 8. razreda naučit će programirati u Pythonu, a učenici od 6. do 8. razreda mogu upisati radionice Arduino, radionice na kojima mogu naučiti raditi sa mikrokontrolerima.