Kastafsko kulturno leto

Koncert Amire Medunjanin na Crekvini

Sanja Gašpert

Foto: Mladen Pobi / CROPIX

Foto: Mladen Pobi / CROPIX



U sklopu Kastafskog kulturnog leta, večeras u 21 sat na kastavskoj Crekvini koncert će održati Amira Medunjanin, uz pratnju Ante Gela i Zvonimira Šestaka.


»Amira Medunjanin je interpretatorica tradicionalne bosanske pjesme – sevdalinke. Rođena je Sarajevu, a njezina opčinjenost ljepotom usmene tradicije navodi ju da se posveti stvaranju specifičnog umjetničkog izričaja koji nije sastavni dio glazbenih trendova ili kompromisa kako bi se uklopio u postojeće glazbene kalupe. Kroz rad s profesionalnim skupinama glazbenika i mnogobrojnim koncertima uspješno predstavlja balkansku tradicionalnu glazbu na svjetskoj world music sceni. Od samih početaka svoje karijere traži odgovarajući pristup tumačenju i predstavljanju tradicionalne glazbe jugoistočne Europe i pokušava se usredotočiti na dio umjetnosti iz perspektive modernoga svijeta koji nas okružuje.


Glazbeni novinar Garth Cartwright naziva je »bosanskom Billie Holiday«, imajući na umu način kojim se Amira igra sa sevdahom, pronalazeći novi kontekst i formu u tradiciji staroj stotinama godina. Nakon što je 2003. godine gostovala na albumu A Secret Gate, Mostar Sevdah Reuniona, Amira Medunjanin 2005. godine snima svoj debitantski album Rosa u izdanju Snail Recordsa. Album je dobio sjajne kritike u Velikoj Britaniji te širom Europe. U travnju 2009. Amira objavljuje album Live, u izdanju Gramofona. Iste godine objavljuje već snimljeni studijski album Zumra, koji je pripremila u suradnji s međunarodno priznatom harmonikašicom Merimom Ključo. Album predstavlja inovativni pristup glazbenoj tradiciji Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije, spajajući primjenjenu harmoniku s aranžmanima tradicionalnih melodija, stihova i stila vokalne izvedbe. Posljednji album Silk and Stone u izdanju Aquarius Recordsa objavljen je u svibnju 2014.«, piše u najavi.