Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
20. siječnja 2020.
Ispis članka: Komadina o turističkim rezultatima na Kvarneru: 'Bolji smještaj bolje se puni' - Novi List

NoviList.hr

Komadina o turističkim rezultatima na Kvarneru: 'Bolji smještaj bolje se puni'

1 posto u plusu

9. srpanj 2019 15:08

Napisao: Alenka Juričić Bukarica

Kvarner je u prvom polugodištu posjetilo 974 tisuće gostiju, ostvareno je nešto više od 4,2 milijuna noćenja.

Foto Marko Gracin

RIJEKA Bolji smještaj bolje se puni, istaknuli su to Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije, i Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera, danas prilikom predstavljanja turističkih rezultata za prvih šest mjeseci.

Naime, Kvarner je u prvom polugodištu posjetilo 974 tisuće gostiju, ostvareno je nešto više od 4,2 milijuna noćenja. Riječ je o plusu od jedan posto i u noćenjima i u dolascima u odnosu na lanjsku godinu.

U lipnju je, pak, ostvareno 11 posto više noćenja i 10 posto više dolazaka, pa je tako obzirom na vrlo kišan svibanj i minus u noćenjima od 24 posto posto, pri čemu su kampovi imali 40 posto slabiji svibanj, u konačnici u šest mjeseci ipak ostvareno nešto više noćenja i dolazaka nego lani.

U prvih šest mjeseci je što se tiče tržišta, broj jedan i dalje njemačko tržište s 1,1 milijuna noćenja što je za 4 posto više. Na drugom mjestu su Slovenci koji su ostvarili pad od 4 posto u noćenjima, treće je austrijsko tržište koje u šest mjeseci bilježi rast od tri posto, a četvrto talijansko s kojeg se, kao i kod slovenskog, bilježi minus i to od 3 posto u noćenjima.

- Zadovoljni smo dosadašnjim tijekom turističke godine jer smo, bez obzira na vremenske prilike, ostvarili odlične rezultate. Sve je to rezultat i kvalitetne turističke ponude, ali i promocije Kvarnera. Nama je cilj jačati onaj dio godine u kojem imamo prostora za rast, a to su pred i posezona koji su nam posljednjih godina ojačali za blizu 90 posto, kazao je Komadina.

Inače, prema riječima direktorice TZ Kvarnera, od 2016. je u županiji broj turističkih kreveta povećan za 32 posto, dok je broj noćenja veći za 36 posto. Daleko najviše kreveta Kvarner i dalje ima u obiteljskom smještaju u kojem je u prvih šest mjeseci ove godine, pak, ostvareno ukupno 34 posto noćenja.

- Obiteljski smještaj s 5 zvjezdica ima rast noćenja od čak 39 posto, a onaj od 4 zvjezdice za 11 posto. To pokazuje da se bolji smještaj bolje puni, rekla je direktorica TZ Kvarnera.

Dodaje da je vidljivo i kako se obiteljski smještaj brendiran markicom Kvarner family bolje prepoznaje na tržištu iima dužu popunjenost, u prosjeku 88 dana, odnosno 21 dan više od smještaja bez ove markice.