Tko tu koga farba?

Koliko košta farbanje stanova? Saznajte koliko uzimaju najjeftiniji pituri, a koliko oni u hitnim slučajevima

Marta Ban



RIJEKA Lijepo vrijeme i topli dani kod mnogih donose i želju za preuređivanjem stanova. Kada zrake sunca obasjavaju svaki kutak našeg doma, svi dobijemo potrebu da vidimo neku drugu boju u tom svjetlu – bilo zato što su nam potrebni određeni popravci, ili preuređujemo i druge elemente pa nam stara boja zidova više ne odgovara ili nam je jednostavno dosadio dosadašnji izgled životnog prostora.


Za ugodan osjećaj


Ljetno doba donosi vedrinu, daje snagu, neki ga koriste za izležavanje tijekom godišnjeg odmora, a neki i za poduhvat uređivanja svoga stana, bilo to samo generalno čišćenje ili konkretnije – farbanje. Jer, konačno, svi se vole u svojem domu u ostatku godine osjećati ugodnije. I zato je ljeto odlično vrijeme za uzimanje pinela, četke ili rodula u ruke… ili za angažiranje nekog od brojnih riječkih pitura.


Provjerili smo ponudu cijena za ličenje stanova u Rijeci, najjednostavnije rečeno kvadrat stana može se popiturati za 12 kuna, ali i za cijelih 40 kuna. No, u sezoni farbanja cijene često variraju, što potvrđuju i podaci koje smo skupili gdje je najviša ponuda koju smo dobili za jedan metar kvadratni osnovne bijele boje iznosila 40 kuna, a ako je potrebno i gletanje zidova, tada cijena po metru kvadratnom raste do čak 50 kuna.





U našoj provjeri došli samo do cijena koje su  osnovne, uključuju materijal, rad pitura i osnovnu bijelu boju. Cijena sigurno raste s dodatnim radovima, ako treba štogod »pokrpati«, ili riješiti bilo koji problem koji nastane u procesu radova, koji ponovo diže cijenu.   Svakako možete se uvijek odlučiti i na opciju oslobađanja kreativnog dijela sebe i okušati se u farbanju sami, no ako to zapne, ovo su okvirne cijene s kojima možete računati kao plan B. 



Najniža ponuda bila je 12 kuna po metru kvadratnom, a u slučaju potrebe gletanja cijena je narasla na 20 kuna. Međutim, stoji i upozorenje kako se radi o osnovnim cijenama koje zbog raznih dodatnih troškova često i rastu. Budući da je svaki stan, svaka kuća, pa čak i svaka soba posebna priča, tako se ne može tvrditi s apsolutnom sigurnošću ni da će ove cijene ostati ovakve nakon što se radovi dovrše, ali sama osnovica se jako razlikuje ovisno o izvoditelju radova za kojeg se odlučite. Svakako valja upozoriti da cijena raste ako se radovi produlje zbog bilo kakvih smetnji koje ne mogu biti planirane unaprijed.

Isplanirati unaprijed


Osim jako velike razlike u cijenama, još jedna stvar na koju vrijedi obratiti pozornost je i koliko hitno treba krenuti s radovima. Naime, najskuplju ponudu dala nam je firma koja nam je rekla da radove može započeti već sljedeći dan, a jeftinije opcije je potrebno malo čekati. Tako da ako se odlučujete na ovakav pothvat pametnije je dobro ga isplanirati unaprijed i dogovoriti s izvođačem radova kako biste pronašli optimalnu ponudu za vašu situaciju. Naša provjera nam je donijela pet različitih izvođača od kojih je najskuplja varijanta ona gdje metar kvadratni košta 40 kuna, a ako je potrebno gletanje 50 kuna. Sljedeća je opcija jeftinija i iznosi 16 kuna za farbanje po metru kvadratnom, dok ako je potrebno gletanje, ta cijena raste na 20 kuna. Treća opcija je ona od 15 kuna po metru kvadratnom, dok se ona podiže kod gletanja na 20 kuna. Četvrta ponuda je ona od 13 kuna po metru kvadratnom, a za gletanje raste na 20 kuna. Dolazimo i do najjeftinije opcije koja iznosi 12 kuna farbanja po metru kvadratnom, dok ako je potrebno gletanje, cijena po metru kvadratnom raste na 20 kuna.