Svečanost u HKD-u

Klub Sušačana proslavio 20. rođendan: najdugovječnija udruga na ponos građanima

Slađana Vignjević



    Među mnogobrojnim hvalevrijednim projektima Kluba, a koji se tiču rješavanja prometnih, komunalnih, urbanističkih, kulturnih i uopće društvenih problema Rijeke i građana, vrijedi spomenuti kako je upravo Klub Sušačana pokrenuo inicijativu da se područje bivše vojarne na Trsatu preda na korištenje Gradu Rijeci, rezultat koje je današnji Sveučilišni kampus. Također, Klub je dao značajan doprinos da se Rektorat Sveučilišta u Rijeci smjesti na Sušak, u bivšu Vojnu ambulantu, nekadašnju gradsku vijećnicu, nasuprot zgrade Prve sušačke hrvatske gimnazije te potaknuo postavljanje spomenika Janku Poliću Kamovu na mostu na Rječini… Prisjećajući se samih početaka, jedan od osnivača kluba, Zdravko Ćiro Kovačić, danas je ponosan na sve što su on i njegovi kolege iz Kluba ostvarili. 


    – Kada smo osnivali Klub nismo vjerovali da će toliko godina funkcionirati, ali 20. obljetnica nas demantira. Dapače, rijetkost je da zahvaljujući redovitim plaćenjem članarina raspolažemo značajnim financijskim sredstvima koja uvijek potrošimo na projekte koji su na korist Riječana, priznaje Zdravko Ćiro Kovačić dodajući kako je jedina misao vodilja Kluba Sušačana učiniti Grad što ljepšim i njegove građane što zadovoljnijima. 


    Uz protokolarna sjećanja na upečatljive trenutke djelovanja kluba, praćene prikazima fotografija Sušaka, nekad i danas, okupljenima je prezentiran i novi, 77. broj Sušačke revije, jedinstvenog časopisa čiji vjerni čitatelje ne dolaze samo s područja Sušaka, već i šire.