Ujednačavanje

Kastavcima izjednačena cijena vrtića u javnim i privatnim objektima

Andrej Petrak

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Novim paketom, kojim će se ići na izjednačavanje cijene vrtića,  smanjit će se ukupna cijena koju roditelji plaćaju za vrtić. Tome će morati prethoditi stroža pravila kod upisa. Oba roditelja morat će imati prebivalište i poreznu karticu u Kastvu, i tako plaćati svoj porez Kastvu



KASTAV  Gradsko vijeće Kastva raspravilo je u prvom čitanju prijedlog proračuna za 2018. godinu, koji bi na prihodovnoj strani iznosio 50,4 milijuna kuna. U Gradskoj upravi nadaju se da bi po donošenju novog Zakona o financiranju lokalnih samouprava iz najavljenog Fonda za fiskalna izravnanja povukli puni iznos od pet milijuna kuna.


Iz državnog proračuna trebalo bi stići 100.000 kuna pomoći za uređenje srednjovjekovnih bedema, a iz županijskog proračuna 450 tisuća kuna, uključujući i 350.000 kuna za projektnu dokumentaciju za budući Centar kulture.


U sljedećoj godini putem riječke aglomeracije Kastav se nada povući barem 900.000 kuna od ukupnih programa vrijednih oko milijun eura, a ovaj će iznos uglavnom biti iskorišten za uređenje Lokvine i Crekvine.   U predškolski odgoj i obrazovanje ulaže se više od 8 milijuna kuna, što čini 20 posto izvornih prihoda proračuna, koji iznose 40,4 milijuna kuna.




Gradonačelnik Matej Mostarac objasnio je da je uputio poziv svim političkim strankama za podnošenje prijedloga za proračun, ali nekog odaziva, osim onog Akcije mladih, i to po pitanju predškolskog odgoja, i nije bilo. Najavio je da će dio prijedloga AM-a biti prihvaćen odmah, dok je plan da se ostatak implementira prije kraja sljedeće godine.


Akcija mladih zadovoljna


– Slažemo se da se cijena smještaja u vrtić za drugo dijete snizi za 50 posto, dok vrtić i dalje ostaje besplatan za treće dijete. Iz Akcije mladih tražili su i ukupno smanjenje cijene vrtića. U prvom kvartalu namjeravamo izraditi novi paket mjera, kojim će se ići na izjednačavanje cijene vrtića za djecu koja su u našem planu mreže vrtića. Smanjit ćemo ukupnu cijenu koju roditelji plaćaju za vrtić. Tome će morati prethoditi stroža pravila kod upisa. Oba roditelja morat će imati prebivalište i poreznu karticu u Kastvu, i tako plaćati svoj porez Kastvu. Namjera nam je da cijeli paket mjera bude spreman do sljedećih upisa u vrtić, najavio je gradonačelnik Matej Mostarac.


Vjekoslav Rubeša iz AM zahvalio je gradonačelniku na uvažavanju njihovih prijedloga, a pohvalio je i njegovu prezentaciju budućeg proračuna.



Proračunom nije bio impresioniran HDZ-ov Davorin Šimunović, koji smatra da gradski čelnici ne bi tako potrošili 50 milijuna kuna da je riječ o njihovom vlastitom novcu.


Ne sviđa mu se ukidanje vlastitog pogona i smatra da bi grad trebao imati svoje komunalno društvo, a ima i drugačije ideje oko pronatalitetne politike, koja bi, smatra, trebala skrbiti za treće, a ne za prvo dijete. Njegove navode da je 300 tisuća kuna previše za projektiranje zatvorenog boćališta površine 1.800 četvornih metara, a i da grad ne bi trebao toliko ulagati u održavanje sportskih objekata pokopao je SDP-ov potpredsjednik Vijeća Ivica Lukanović, koji je gradonačelniku čestitao na niskim troškovima rada javne uprave i najavljenim projektima.


SDP-ova Mirela Smojver  pohvalila je gradonačelnikov plan da vijećnici koriste tablete umjesto papirnatih dokumenata, a Šimunoviću je objasnila da je Kastav jedna od rijetkih lokalnih samouprava koja nema problema s natalitetom, što pokazuje i stalan rast broja djece u predškolskim i školskim programima.



– Prezentacija proračuna, s grafičkim prikazima, upravo je onakva kakvu smo i tražili, a drago nam je i da se vratila rasprava u proračunu o dva čitanja. Izrazili smo spremnost i prihvatiti proračun, ako su svi preduvjeti ispunjeni. Pripremit ćemo svoje amandmane za sljedeću sjednicu, rekao je Vjekoslav Rubeša.


Novo gradsko groblje


Za sport i rekreaciju izdvaja se 1,6 milijuna kuna, što uključuje projektiranje natkrivanja boćališta, u kulturu se ulaže 1,85 milijuna kuna, a povećani su iznosi za javne potrebe i u sportu i kulturi. Resoru socijalne skrbi namijenjeno je 2,4 milijuna kuna, dok je za ukupno 80 srednjoškolskih i studentskih stipendija osigurano oko 250 tisuća kuna.


U održavanje komunalne infrastrukture ulaže se 4,5 milijuna kuna, a u izgradnju infrastrukture 7,6 milijuna kuna, od čega se najviše, 3,2 milijuna kuna, odnosi na izgradnju novog gradskog groblja. Tu su i projekti uređenja dječjih igrališta, parka za pse, pješačkih puteva, kanalizacijske mreže, sufinanciranje izgradnje čvora Trinajstići…


Do kraja godine trebala bi se pripremiti reorganizacija javnog prijevoza, kojom bi se uvažile želje građana, a u jačanje gospodarstva osigurano je oko milijun kuna. Rashodi za zaposlene iznose 3,8 milijuna kuna ili oko sedam posto proračuna. Od sljedeće godine bit će ukinut vlastiti pogon, koji se zasad nije pokazao dorastao zadaći uređenja javnih površina i košnje trave, za što će se u Gradu okrenuti tržištu i angažiranju tvrtki koje pružaju takve usluge. Prijedlozi za proračun za 2018. godinu zaprimat će se do 7. prosinca, a konačna verzija bit će raspravljena na Gradskom vijeću 14. prosinca.