Uvođenje komunalnog reda

Kastav uvodi kazne: Ako ne pokupite za psom ili ga držite na lancu slijedi udar po džepu od 500 do 2.000 kuna

Srđan Brajčić

Psi i mačke ne smiju više na dječja i sportska igrališta, u dvorišta škola i dječjih vrtića, gradske parkove i cvjetnjake, kao i na sva ona druga javna mjesta gdje postoji opasnost ugrožavanja zdravstveno-higijenske sigurnosti i zdravlja ljudi. Vlasnici posebno moraju voditi računa o tome da pokupe kakicu svojih pasa. Opasni psi na javnim površinama moraju imati brnjicu



KASTAV Vlasnici kućnih ljubimaca na području Grada Kastva morat će ubuduće više voditi računa o svojim životinjama. Naime, Gradsko vijeće Kastva izglasalo je odluku o uvjetima držanja kućnih ljubimaca koja pripisuje i novčane kazne za one vlasnike koje komunalni redar uhvati u prekršaju.


Pravni mehanizam


Nova gradska odluka proizlazi iz novog Zakona o zaštiti  životinja, a vlasnici kućnih ljubimaca moraju znati da im prijete kazne od 500 do čak dvije tisuće kuna ako se ogriješe o njezine odredbe. Primjerice, bit će sankcionirani oni vlasnici koji svog psa trajno drže na lancu ili u dvorištu bez omogućavanja slobodnog kretanja. Jednako tako, kazne prijete vlasnicima čije ljubimce komunalni redar zatekne da šeću javnim površinama bez njihove prisutnosti i nadzora.


Kastavsko vijeće / Foto S. Brajčić


Kastavsko vijeće / Foto S. Brajčić





Psi i mačke ne smiju više na dječja i sportska igrališta, u dvorišta škola i dječjih vrtića, gradske parkove i cvjetnjake, kao i na sva ona druga javna mjesta gdje postoji opasnost ugrožavanja zdravstveno-higijenske sigurnosti i zdravlja ljudi. Vlasnici posebno moraju voditi računa o tome da pokupe kakicu svojih pasa. Opasni psi na javnim površinama moraju imati brnjicu.


Odluka čak donosi i mjeru  trajne sterilizacije onih pasa i mačaka koje komunalni redar zatekne na javnoj površini bez prisutnosti i nadzora posjednika. Jednako tako, vlasnici moraju imati pod kontrolom razmnožavanje svojih kućnih ljubimaca.


Političke tribine


Svi gradski vijećnici načelno su za to da se nametnu obaveze za vlasnike kućnih ljubimaca, ali su Tomislav Špoljarić (HDZ) i Vjekoslav Rubeša (Akcija mladih) iznijeli brojne kritike. Špoljarić je upozorio da odluka nema pravni mehanizam kojim će neodgovornom vlasniku nametnuti obvezu sterilizacije psa ili mačke, dok je Rubeša odluku ocijenio šupljom i nedorečenom, odnosno da će donijeti više problema nego koristi, da ona umnogome mijenja tradicijski odnos između ljudi i životinja na području Kastva.


Gradonačelnik Matej Mostarac upozorio je Rubešu na činjenicu da se Grad svakodnevno suočava s gnjevnim građanima kojima smeta veliki broj mačaka, ali i psećeg izmeta u staroj gradski jezgri, a ova odluka, kazao je Mostarac, ide u smjeru rješavanja tog problema. Predsjednik Vijeća Zemir Delić također je konstatirao da je odluka inicijalni dokument koji se može mijenjati i poboljšavati, ali da Grad mora krenuti u rješavanje problema koji stvaraju neodgovorni vlasnici kućnih ljubimaca. Osim toga, Delić je sugerirao vijećnicima da pišu amandmane na gradske odluke ako ih žele popraviti, umjesto da na sjednicama drže političke tribine.