Pregršt događanja

Karnevalisti u petoj brzini: Sutra starta Dječja povorka, evo što još čeka maškaranu Rijeku

Slavica Mrkić Modrić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Gat Karoline Riječke 23. veljače u 14 sati, postat će pista za najbolje boardere. Isti dan rezerviran je i za »puknute oktance« i Maškarani rally »Pariz – Bakar« te dobrovoljno davanje krvi



RIJEKA U subotu u 13 sati kreće maškarana povorka najmlađih, koji su garancija da će se i u budućnosti njegovati karnevalska tradicija. U povorci će sudjelovati gotovo 5.000 djece u 62 karnevalske grupe vrtićke i osnovnoškolske dobi.


Zabave i plesa na Korzu u subotu sigurno neće nedostajati te će nas prije početka povorke zabavljati zborovi Mali Riječani, Morčići, Male Tratinčice i Tratinčice, a na Trgu Republike Hrvatske čekaju nas Prve riječke mažoretkinje.


Nova Kraljica Riječkog karnevala Nikol Marelja Bošnjak i Meštar Toni predvodit će Dječju karnevalsku povorku zajedno s novim princom Daliborom Vranješom i princezom Leonom Tepša te njihovim pratiteljima Rokom Miše Videčak, Stellom Paulić i Magali Paliskom.




Povorka će se kretati rutom od Rive, preko Trga 111. brigade HV-a, Trga Republike Hrvatske, Korza, Scarpine ulice, Trga bana Jelačića, Ribarske ulice, pa do Grobničke rive, a završava u zgradi Export Delte.


Kroz program Dječje karnevalske povorke pratit će nas voditelji na 4 pozornice duž trase – Ivana Bilen na Trgu Republike Hrvatske, Gordana Brkić – Žagar i Nina Dukić Srok na Korzu, Alen Polić u Scarpinoj, Maja Stepančić na Jelačićevom trgu te Valerio Benčić – Vale u Export Delti.


Tijekom povorke, već tradicionalno, na nekoliko punktova u gradu oslikavat će se lica, a svi oni koji neće moći taj dan doći na Korzu mogu mališane pratiti putem direktnog prijenosa na Kanalu Ri, na mrežnim stranicama Riječkog karnevala ili na YouTubeu.


Kazališni vrtuljak


Još petnaestak dana do kraja karnevala pa nikakvo čudo što se karnevalisti ubacili u »najbržu brzinu«. Što nas još sve u maškaranoj Rijeci očekuje do Čiste srijede ili Pepelnice, upitali smo Ines Boban Štiglić, iz Turističke zajednice Grada Rijeke, jer ako netko zna svaki detalj, to znaju organizatori. Dakle, Ines Boban Štiglić najavljuje:


– Kazališni vrtuljak u HNK Ivana pl. Zajca nastavlja sa sjajnim programima tijekom Karnevala. Također pridružuju mu se »Dani smijeha u Karnevalu« u organizaciji »Aplauza«, koji su nam pripremili izvrsne kazališne predstave. I dalje plešemo petkom od 21 sat u Pašcu, a subotom od 19 sati u Domu Zamet.



Ovogodišnji »Oktanski bal« zakazan za 15. veljače, odnosno večeras u Grand Hotelu Bonavia, sva prikupljena sredstva donira Udruzi djece s Downovim sindromom »Rijeka 21«.


Karneval u tunelima


»Karneval u tunelima« nastavlja se i ovog vikenda kada nas zabavlja reper Stoka, a na drugom floru čeka nas prljavi ples u tunelima 80’s. Ines Boban – Štiglić podsjetila je i na Karnevalske zabave sa Zagrebačkom pivovarom. Sutra, od 20.30 sati, u ExportDelti za dobru atmosferu pobrinut će se Jole i Trio »Cukar i Caffe«. Ulaznice se mogu kupiti u karnevalskoj kućici na Korzu, u Dallas Music Shopu ili na ulazu u ExportDeltu na dane koncerata i to za 40 kuna u pretprodaji, a za 50 na dan koncerta.


– Na istoj lokaciji, Export Delti, čeka nas 23. veljače Carnival DJ Session party na koji je ulaz besplatan. Gat Karoline Riječke, 23. veljače u 14 sati, postat će pista za najbolje boardere i njihove vratolomije. Također isti dan je rezerviran i za »puknute oktance« i Maškarani rally »Pariz – Bakar« te Dobrovoljno davanje krvi u Domu Crvenog križa. Karnevalisti mogu dati krv od 13 sati.


Maškarani izlozi


Riječka udruga karnevalista ove godine pobrinula se da izlozi na trasi kojom prolaze Dječja i Međunarodna karnevalska povorka budu »maškarani«. Četrnaest karnevalskih grupa – KG Draške maškare, KG Prijatelji – Amici, KG Siti i pijani, MK Pašac, KG Čiket, KG Lako ćemo, KG Pikići, KG Vežički kampaneli, KG Trsačke maškare, KG Viva Ri, KG Veseli oldtajmeri, KG Gušti su gušti, ZU Pehinarska gospoda, PD Zametske maškare i zvončari, posudili su svoje kostime za »maškaranje« izloga sve do kraja karnevala, odnosno do 6. ožujka.



Ovogodišnji karnevalski izlozi su: izlozi Grada Rijeke, Zdravlje i ljepota JGL, Croatia in a box, Marella, Max & Co, Tosca Blu, Max Mara, Ghetaldus, Futura nova, Torbica i Pivka. Također uključio se i Foto Kurti, koji pruža potporu s popratnim materijalima uz kostime, kazala je Boban-Štiglić i podsjetila na TIPSY Ballrom, inovativni glazbeni program elektronske glazbe u formi suvremenog bala pod maskama u renesansnoj dvorani Filodrammatice koji će biti upriličen 23. veljače u 22 sata.


Povratak »Dana smijeha«


U program karnevalske Rijeke, na radost mnogih, vratila se manifestacija »Dani smijeha u Riječkom karnevalu«, za što organizator »Aplauz molim« uistinu zaslužuje taj aplauz. No, ako znamo da u pozadini svega stoji Gordana Klimko, dugogodišnja djelatnica TZ-a Grada Rijeke, koja je uz Ines Boban Štiglić, te davne 1982. godine i osmislila Riječki karneval, onda povratak ove manifestacije ne iznenađuje, jer ako netko zna što »maškarana Rijeka« voli, onda to znaju ove dvije dame.


– Dani smijeha u karnevalu, manifestacija je koja je osmišljena u TZ-u Grada Rijeke. Nekad smo imali selektore koji su bili zaduženi za odabir predstava. Najprije je to bio pokojni Galiano Pahor, a nakon njega Vedran Mlikota. Manifestacija je trajala nekoliko godina i izvrsno je bila prihvaćena kod publike. Kao bivša djelatnica TZ-a Grada Rijeke, koja sam sve godine radila u organizaciji Riječkog karnevala, smatrala sam kako bi bilo vrijedno ponoviti ovo događanje. I jesmo. Uspjeli smo organizirati tri predstave, tri komedije koje se sadržajem uklapaju u karnevalska događanja.



Startamo 19. veljače sa sarajevskom hit komedijom »Dame biraju«. Ista predstava bit će na istom mjestu, dakle u HKD-u na Sušaku prikazana i dan kasnije tj. 20. veljače. »Varaš ga, ne ostavljaš ga« naziv je predstave koju na daske HKD-a dovodimo 27. veljače. Riječ je splitskoj chanson cabaret predstavi u kojoj igraju i pjevaju Arijana Čulina i Mirela Meić.


Završavamo 6. ožujka stand up predstavom Ivana Šarića, trenutno najvećeg imena stand up komedije u Hrvatskoj. Uistinu se nadam da će ovaj program zaživjeti među publikom u istoj mjeri kao što je živio nekad, te da će opet postati neizostavni dio Riječkog karnevala, rekla je Gordana Klimko i zahvalila se TZ-a Grada Rijeke i svojim kolegama koji su sa zadovoljstvom prihvatili njezin prijedlog da se »Dani smijeha« vrate u Riječki karneval.


Više informacija o »Danima smijeha« zainteresirani mogu potražiti na stranicama Riječkog karnevala i na www.aplauzmolim.com.hr, a ulaznice za predstave u prodaji su na mojekarte.hr.


U prodaji ulaznice za Humanitarni bal


U Turističkom informativnom centru (TIC), Korzo 14, u tijeku je prodaja ulaznica za Humanitarni karnevalski bal koji će se održati u subotu, 2. ožujka 2019. godine, u palači Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. Ulaznice se mogu kupiti do subote, 2. ožujka, do 11 sati, po cijeni od 400 kuna za dvije osobe.


Sredstva prikupljena prodajom ulaznica i donacijama uzvanika bit će donirana Klinici za dječju kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka, za nabavku potrebne medicinske opreme, stoji u obavijesti organizatora Humanitarnog karnevalskog bala – Grada Rijeke, Turističke zajednica grada Rijeke, Rotary Cluba Rijeka – Sv. Vid te Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.