Politička bitka za proračun

KOMPROMIS NA VIDIKU Usvoje li se amandmani Srednjeg bloka i HNS-a, Obersnelov proračun glatko prolazi

Tihana Tomičić

snimio Ivica Tomić

snimio Ivica Tomić

Srednji blok, uz HDZ i nezavisnog Hrvoja Burića koji će sigurno glasati protiv proračuna, trenutno čine većinu u Gradskom vijeću, i SDP je prisiljen pristati na njihove prijedloge ako ne želi nove izbore. Hoće li, međutim, Obersnel podržati baš sve što ova »većinska oporba« ponudi, to će se tek vidjeti, uostalom i SDP-ov župan Zlatko Komadina prihvatio je tek dio amandmana oporbe, i na kraju mu je to bilo dovoljno da proračun prođe, tako da se i u Gradskom vijeću može očekivati takav miks-kompromis.



RIJEKA – Jedanaest vijećnika Srednjeg bloka u Gradskom vijeću Rijeke, dakle Most, Akcija mladih, Živi zid, Lista za Rijeku i nezavisni Marinko Koljanin složili su se oko amandmana koje će podnijeti na predloženi gradski proračun, i može se očekivati da će na sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Vojko Obersnel biti prisiljen prihvatiti te amandmane kako proračun ne bi ostao bez potrebne većine. Za očekivati je da se svojim amandmanima tome pridruži i HNS sa svoja tri vijećnika, a ako Obersnel prihvati amandmane, teške ukupno oko 10 milijuna kuna, tada će to podržati i SDP-ova koalicija, i izbori će biti izbjegnuti.


Nevjerojatan je, međutim, podatak da iako izvršna vlast i stabilnost Gradskog vijeća ovise o dogovoru oko amandmana, niti gradonačelnik Obersnel, niti itko iz SDP-a zasad ne vodi razgovore sa Srednjim blokom oko tih prijedloga. Službenog sastanka nije bilo, sve se praktički vodi preko izjava u medijima, i zasad se može samo nagađati kako će na samoj sjednici 20. prosinca sve proći. Neke kave su se popile, pa su tako neki SDP-ovci primjerice neformalno razgovarali s vijećnicima Akcije mladih, i iskazana je volja da se amandmani bar u jednom dijelu prihvate, ali službenog susreta nije bilo.


Oprezni predlagači


– Nama se čini kao da postoji dojam o tome da su vijećnici Akcije mladih skloni podržati proračun ako amandmani prođu, kazao nam je jedan od SDP-ovaca, a to onda znači da su vjerojatno i ostali iz Srednjeg bloka spremni podržati proračun ako bude volje da se njihovi prijedlozi prihvate. »Vjerujem da ćemo svi zajedno izaći s amandmanima«, potvrdio nam je i Tihomir Čordašev iz Akcije mladih, što je dan ranije rekao i nezavisni Marinko Koljanin koji izlazi s amandmanom za sredstva za KBC, dok iz Mosta i Liste za Rijeku kažu da su amandmani pisani vrlo oprezno, da se sredstva prebacuju njihovim prijedlogom isključivo sa stavki gdje se ona već »duplaju« – dakle, ako se pojavljuju na primjer i u proračunu i u prijedlogu javnih potreba u kulturi i drugim djelatnostima – te kažu da ne vide razlog da se amandmani ne prihvate.





Tema proračuna ipak je itekako bitna i u samom oporbenom HDZ-u, mada su oni čvrsta oporba – čini se da traju unutarnji sukobi nakon Burićevih izjava o tome da je vijećnica Ivona Milinović zagovarala opciju da se nikako ne ide na nove izbore. Nakon što je Lucijan Vukelić prisiljen dati ostavku na vijećničku dužnost jer je prešao u HZZO, a Kristjan Staničić postao šef HTZ-a i ostaje  samo običan vijećnik, postavilo se pitanje tko će ubuduće voditi klub HDZ-a. To je željela preuzeti Ivona Milinović, ali je na glasanju tijesno izgubila te će to postati Josip Ostrogović, a onda je Milinović čak na društvenim mrežama objavila da pakira kofere i odlazi ponovo u Bruxelles. U vezi s Burićevim izjavama  i svim tim kadrovskim pitanjima Gradski odbor HDZ-a raspravljao je prije nekoliko dana čak četiri i pol sata, a čak ni Oleg Butković  kao šef županijske organizacije nije uspio smiriti strasti te se zasad ne zna tko će naslijediti Vukelića u redovima vijećnika jer se dogovor jednostavno nije uspio postići.



Kako je poznato, Srednji blok, uz HDZ i nezavisnog Hrvoja Burića koji će sigurno glasati protiv proračuna, trenutno čine većinu u Gradskom vijeću, i SDP je prisiljen pristati na njihove prijedloge ako ne želi nove izbore. Hoće li, međutim, Obersnel podržati baš sve što ova »većinska oporba« ponudi, to će se tek vidjeti, uostalom i SDP-ov župan Zlatko Komadina prihvatio je tek dio amandmana oporbe, i na kraju mu je to bilo dovoljno da proračun prođe, tako da se i u Gradskom vijeću može očekivati takav miks-kompromis.


Nitko ne želi izbore


Na koncu, i samim vijećnicima Srednjeg bloka novi izbori ne odgovaraju, a ako bi proračun pao, po novom lex šerif ionako ne pada gradonačelnik, nego samo Gradsko vijeće. Zato je za očekivati da na kraju pobjednici, u neku ruku, budu svi – amandmani oporbe će proći, barem dijela njih, a Obersnel ostati gradonačelnik. HDZ-u i Buriću u sadašnjoj situaciji stoga neće preostati drugo nego ostati na pozicijama čvrste oporbe, i vjerojatno će glasati protiv.


Što se Srednjeg bloka tiče, njihova kompaktnost trenutno je donekle uzdrmana činjenicom da je HNS rekao da će bespogovorno podržati proračun, a zbog najava da bi tada Andrej Poropat postao predsjednik Gradskog vijeća, u Srednjem bloku i pogotovo Akciji mladih, koja sada ima predsjednika Tihomira Čordaševa, sazrio je stav da je bolje podržati proračun, naravno uz amandmane, nego forsirati protivljenje i na kraju završiti na novim izborima.


Ovih dana pojavila se i informacija da u samom SDP-u navodno razmatraju opciju da se proračun odbaci i ode na nove izbore za Gradsko vijeće jer bi na njima SDP navodno po istraživanjima prošao bolje nego ranije i možda dobio i većinu u Vijeću, ali na kraju su svi iz SDP-a tu mogućnost demantirali. Iz jednostavnog razloga: tada bi morali zajedno s HDZ-om glasati da proračun ne prođe.