Podrška ustavnih stručnjaka

KARTULINA S KVARNERA “Ista prava želim”: Naplata cestarine mora biti ista za sve građane

Tihana Tomičić

Tezu podupiru i stručnjaci pa profesor ustavnog prava s Pravnog fakulteta u Osijeku Mato Palić kaže da bi bilo u skladu s Ustavom da se isti stav primjeni i na Sv. Iliju i na ostale u Hrvatskoj

RIJEKA Političari Primorsko-goranske županije ne prestaju apelirati na to da se most Krk i tunel Učka prestanu plaćati, a cestarina na autocesti Rijeka-Zagreb prestane naplaćivati Goranima, ali sada su ih podržali i ustavni stručnjaci. Zamjenik župana i čelnik Unije Kvarnera Marko Boras Mandić objavio je na društvenim mrežama »kartulinu s Kvarnera« s porukom ista prava želim, dok je saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović poručio da građani PGŽ-a zaslužuju jednaki tretman kao ostali u Hrvatskoj.

Stranačka logika




– Da li Ustav vrijedi na svim dijelovima RH jednako ili Plenković svojim odlukama i najavama nekih novih specifičnih zakona ističe da su svi građani Hrvatske jednaki, ali malo više ako vam je župan iz HDZ-a, na primjer, a ako živite u Omišlju, na Krku ili PGŽ-u za vas vrijede neka druga pravila i drugačiji tretman? Ovih dana aktualno je oslobađanje plaćanja tunelarine kroz tunel Sv. Ilije za stanovnike Imotske krajine – dok se nekima ukidaju tunelarine jer im je župan HDZ-ovac, mi u PGŽ-u, ne možemo izaći nigdje, a da za to ne platimo bilo tunel Učka, prema Istri, bilo autocestu prema Zagrebu, bilo mostarinu prema otocima. Prema tome, tražimo da Vlada po potpuno jednakim kriterijima, kao za tunel sv. Iliju, donese odluku i za stanovnike drugih dijelova Hrvatske, a posebno to ističemo za sve koji žive u Gorskom kotaru. Besplatno prometovanje dijelovima autoceste poboljšalo bi i u Gorskom kotaru gospodarska kretanja, razvoj poduzetništva i demografsku obnovu, rekao je Jovanović, koji je citirao i odluke Županijske skupštine, te podsjetio da je već u studenome prošle godine SDP u Istri to tražio.


Nema prepreka


Kako piše Večernji list, tu tezu podupiru i ustavno-pravni stručnjaci pa tako profesor ustavnog prava s Pravnog fakulteta u Osijeku Mato Palić kaže da bi bilo u skladu s Ustavom da se isti stav primjeni i na Sv. Iliju i na ostale u Hrvatskoj. – U onim dijelovima Hrvatske gdje je po ekonomskim kriterijima nizak standard, koji su siromašniji od drugih, a na primjer Sisačko-moslavačka županija to jest, neka nikakve prepreke da se ukine cestarina, smatra Palić. Ustavni stručnjak Zvonimir Lauc napominje pak da je u Ustavu naznačena jednakost pred zakonom. »Izuzeci mogu postojati, ali samo kao potvrda načela. Kod nas prvo politika donese odluku, a onda traži od struke da je opravda. Sve je to neozbiljno i neodgovorno«, izjavio je Lauc.