Srećom izbjegnuta tragedija

Je li ugrožena stabilnost zgrade u Adamićevoj? Istražuje se zašto je došlo do urušavanja fasadnog zida

Aneli Dragojević Mijatović

Foto D. Škomrlj / Ivica Tomić

Foto D. Škomrlj / Ivica Tomić

Randić veli da će ovaj događaj vjerojatno dodatno utjecati na konačne rokove završetka rekonstrukcije zgrade koji su ionako bili pomaknuti. Bilo je naime planirano da će sve biti gotovo do kraja godine, kada je navodno u prizemlje i na tri etaže trebala useliti Zara



RIJEKA Nesvakidašnji događaj u središtu grada izvođač radova na ovoj zgradi koja se već mjesecima prenamjenjuje iz poštanske u robnu kuću, zagrebački Kamgrad, komentirao je tek šturim priopćenjem.


– Oko 13 sati, na objektu u Rijeci u Adamićevoj ulici, na kojem tvrtka Kamgrad izvodi radove rekonstrukcije, prilikom izvođenja radova na ugradnji, odnosno betoniranju dizala, došlo je do urušavanja dijela vanjskog – fasadnog zida. Prilikom urušavanja skele nastala je samo materijalna šteta te nijedna osoba nije ozlijeđena. Trenutno radimo na utvrđivanju uzroka i sanaciji nastale štete – navodi se u priopćenju iz Kamgrada koje potpisuje direktorica Mirjana Igrec.


Pojačani temelji


Sašu Randića, riječkog arhitekta kojeg je vlasnik zgrade, zagrebačka tvrtka Tim-nekretnine, angažirao da osmisli projektno rješenje prenamjene zgrade, zatekli smo u Zagrebu, a rekao je da se odmah po incidentu čuo sa statičarem te da stabilnost zgrade nije ugrožena. Naime, rekonstrukcija zgrade uključivala je i temelje, koji su, spomenuo je svojevremeno sam Randić, zbog sigurnosti i dodatno pojačavani.




– Pao je vanjski zid, valjda je kod betoniranja došlo do pritiska. U svakom slučaju, ne radi se o tome da je sama kuća nestabilna već je kod izvođenja fasadnih radova očito došlo do nekih propusta – kaže Randić. Veli da će ovaj događaj vjerojatno dodatno utjecati na konačne rokove završetka rekonstrukcije zgrade koji su ionako bili pomaknuti. Bilo je naime planirano da će sve biti gotovo do kraja godine, kada je navodno u prizemlje i na tri etaže trebala useliti Zara (koja to nikad službeno nije potvrdila, op.a.).


– Sve je pomaknuto za mjesec do dva, a sada će vjerojatno trebati još i dodatno vrijeme – kazao je Randić. No, dodaje, treba vidjeti o čemu se točno radi, kolika je šteta…


Vlasnik bez odgovora


Zgrada pošte ima povijest dulju od sto godina, uvijek su u njoj bili uredi, a naglašavalo se kako je ideja rekonstrukcije i prenamjene da se projekt prezentira u izvornom obliku, onakav kakav je nastao 1887. Radovi na zgradi traju negdje od početka godine. U ožujku je naime krenuo proces uklanjanja mozaika Ede Murtića iz interijera u prizemlju budući da se nije uklapao u novu viziju vlasnika o namjeni zgrade.


U dogovoru investitora i obitelji hrvatskog umjetnika, mozaik je prenesen je u kompleks Benčić gdje se zasad nalazi na čuvanju. Tako je mozaik koji je desetljećima krasio zidove Glavne pošte na Korzu ipak zadržan u Rijeci. No, mediji koji su htjeli ovjekovječiti ovaj složen proces skidanja mozaika svojevremeno nisu baš naišli na dobrodošlicu, što je djelovalo pomalo neobično jer, iako je riječ o privatnoj nekretnini, ona ne može izbjeći činjenicu da se nalazi na riječkom Korzu. Svaki pomak na njoj ionako je vidljiv. A tome je, nažalost, najbolji dokaz jučerašnji događaj.


Upit smo poslali i vlasniku, Tim-nekretninama, no do zaključenja teksta nije stigao odgovor. Iz Zare Hrvatska su nam pak prije nekoliko dana, dakle prije ovog urušavanja, poručili da zbog nedefiniranih budućih planova još nisu u mogućnosti komentirati hoće li useliti u tu zgradu, te da će oni nas kontaktirati »u trenu kada budu imali više informacija o okončanju radova na zgradi te planovima za istu«.