Ri-gastro

JELOVNIK S LIVADA Detox tjedan u Rijecu uz šparoge i samoniklo bilje

Biljana Savić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Gastronomska manifestacija od 7. do 14. travnja u organizaciji Turističke zajednice i u suradnji s ugostiteljima Rijeke i okolice



Prvi ovogodišnji Ri gastro tjedan Rijeka detox predstavljen je jučer u Centru autohtonih proizvoda »Primorsko-goranska Kašetica«. Kao i do sada, Ri Gastro tjedan posvećen je lokalnim sezonskim namirnicama, a prve u godini su uvijek šparoge, no ovogodišnji je pojačan i oplemenjen autohtonim samoniklim biljem idealnim za detoksikaciju.


Ova gastronomska manifestacija, nastala u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke i u suradnji s ugostiteljima Rijeke i okolice, trajat će od 7. do 14. travnja, pa je tako pred Riječanina i njihovim gostima tjedan posvećen samoniklom bilju kvarnerskog kraja i njegovom blagotvornom djelovanju na zdravlje, uz popratna događanja i stručna predavanja o detoksu i postizanju balansa u životu, a sve su to jučer najavili riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, direktor TZG Rijeke Petar Škarpa, koordinatorica programa Ri gastro TZG Rijeke Sanja Krmpotić, ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ Dalibor Šoštarić, predstavnica bistroa Mezanin Monika Srdoč te predavačica u sklopu programa Rijeka detox dr. sc. Silvija Zec Sambol.


Ri gastro započinje u subotu, 7. travnja, jednodnevnom Zdravom tržnicom kod Kazališnog parka, s ponudom zdravih namirnica i proizvoda malih lokalnih proizvođača: OPG Kenda, OPG Sokić, OPG Kurbegović, OPG Mrvoš, Socijalna zadruga Put, Pekarski obrt Demetra, OPG Hela Liverić, OPG Maretić, OPG Bogdanić, First in the raw, Hortiriviera i eko trgovina Prokulica. Manifestacija se nastavlja do subote, 14. travnja u ugostiteljskim objektima Rijeke i okolice uz ponudu jela s divljim šparogama, medvjeđim lukom, koprivom, mišancom i drugim namirnicama za vitalnost i bolje zdravlje. Detoks jela koja će se nuditi tijekom Ri gastro dana inspirirana su receptima Dunje Gulin, Sandre Kolonić & Gaia Nove i dr. sc. Silvije Zec Sambol, koja je jučer naglasila da je zdrava hrana namijenjena zdravim osobama, ne samo bolesnima.




Foto: V. KARUZA


Foto: V. KARUZA



– Sve što unosimo u organizam utječe na naše osjećaje, izgled, energiju i vitalnost, a dodatno izlaganje stresovima i naporima onemogućuje tijelu eliminirati sve nakupljene toksine, što se dugoročno loše odražava na naše zdravlje. Detoksikacija je način uklanjanja nakupljenih štetnih tvari, te vraćanje tijela i duha u ravnotežu – na prirodan način, o čemu će se više moći saznati na stručnim predavanjima koja će biti održana u Gradskoj vijećnici 10. i 13. ovoga mjeseca, najavila je dr. Zec Sambol. Program je dodatno obogaćen danima detox čajeva u Samovaru, radionicom sirove hrane u konobi Nebuloza uz Sandru Kolonić iz udruge Gaia Nova te posebnim pogodnostima i savjetima o detoksu u bio&bio trgovini.