Velika srca

Izložba fotografija na Korzu: Nasmijana lica karnevalista za kupnju stroja za brajično pismo

Sanja Gašpert

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

RIJEKA Humanitarna izložba »Nasmiješena lica Riječkog karnevala«, sedma po redu, otvorena je  na panoima Grada Rijeke na riječkom Korzu, u organizaciji Foto studija Kurti i Turističke zajednice grada Rijeke.– Iako je  spaljen pust, aktivnosti Riječkog karnevala još traju, a jedna od njih je i ova humanitarna izložba. Hvala Nikoli Kurtiju i njegovom timu koji je izradio sve ove krasne fotografije, čijom prodajom se ostvaruje humanitarni cilj. Vjerujem da će oni koji su uživali u Riječkom karnevalu imati jednako toliko volje i energije i u ovom humanitarnom dijelu te da će im se u kupnji fotografija pridružiti i građani – kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Humana namjena


Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa istaknuo je kako Riječki karneval osim dobre zabave i puno ljudi dobre volje ima i humanitarnu notu, od humanitarnog karnevalskog bala, dobrovoljnog darivanja krvi, preko humanitarne jote i humanitarne maneštre do ove humanitarne izložbe. Vlasnik Foto studija Kurti Nikola Kurti kazao je kako se izložba održava sedmu godinu za redom te se zahvalio Gradu Rijeci i riječkoj Turističkoj zajednici, ali i svim karnevalskim grupama. Otvorenju izložbe nazočili su i Meštar Toni, kao i predstavnici Osnovne škole Pećine i Riječkog srca, kojima su namijenjeni prihodi od prodaje fotografija s izložbe.


Osam akcija


– Od prikupljenih sredstava cilj nam je kupiti stroj za brajično pismo za djecu s teškoćama vida, njih 22 s područja naše županije koji dolaze na produženi stručno-pedagoški postupak. Stroj stoji oko sedam tisuća kuna, a od ostatka sredstava započet ćemo opremanje senzorne sobe, prve takve vrste u Primorsko-goranskoj županiji, čije opremanje stoji više od sto tisuća kuna. Opremat ćemo je u fazama, koliko novaca budemo imali – kazala je ravnateljica OŠ Pećine Jasna Vukonić Žunić.


Riječki karneval ponovo je pokazao svoje veliko humanitarno srce u ukupno osam humanitarnih akcija, u koju je uključena i ova posljednja izložba Foto studija Kurti. Održana je humanitarna 6. Noć krinolina na brodu Marina, gdje su se prikupljala sredstva za Udrugu UZOR koja vodi Sigurnu kuću u Rijeci, a održano je tradicionalno dobrovoljno darivanje krvi kojim je prikupljeno ukupno 38 doza krvi. Karnevalska udruga Čiket organizirala je dvije humanitarne zabave pod zajedničkim nazivom »Čep po čep – kolica«. Ulaz na zabave naplaćivao se u plastičnim čepovima koji su donirani Društvu multiple skleroze PGŽ-a, a novac od otkupljenih čepova namijenjen je provođenju kvalitetnih aktivnosti čiji su korisnici osobe oboljele od multiple skleroze te članovi njihovih obitelji i volonteri.





Udruženje obrtnika Rijeke i VJ Primorski j.d.o.o. ponovno su zakuhale dvije najfinije humanitarne akcije u sklopu Riječkog karnevala – Humanitarna maškarana jota se prodavala u korist Centra za autizam Rijeka, a Humanitarna karnevalska maneštra za humanitarne aktivnosti Rotary kluba. I posljednja, najpoznatija karnevalska akcija, veliki Humanitarni karnevalski bal u Guvernerovoj palači na kojem su se okupili mnogi uglednici i diplomati, ove je godine prikupljala sredstva za Sportski savez osoba s invaliditetom, za financiranje projekta nabavke specifične sportske opreme za sportaše s invaliditetom.



Izložba »Nasmiješena lica Riječkog karnevala« ostaje otvorena na Korzu do 25. veljače, a od 15. veljače do 1. travnja na web stranicama www.fotokurti.com. Prošlogodišnjom izložbom prikupljeno je 6.900 kuna za Odjel za hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka.