Optužbe

Istina o Istanbulskoj tvrdi da im je Obersnel zabranio prikupljanje potpisa za referendum

Hina

Željko Sačić / Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Željko Sačić / Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Imamo hitnu situaciju na području grada Rijeke gdje je gradonačelnik Obersnel prisvojio prerogative i zakonodavne ustavne vlasti, zabranio je prikupljanje potpisa naše inicijative za otkazivanje Istanbulske konvencije na području grada Rijeke, što je nedopustivo i skandalozno«, kazao je na konferenciji za novinare Željko Sačić 



Građanska inicijativa »Istina o Istanbulskoj« optužila je u petak riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela da im je zabranio prikupljanje potpisa za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije, požalili su se na visoke cijene zakupa mjesta za prikupljanje potpisa, zbog čega su pozvali simpatizere da im pomognu svojim uplatama.


»Imamo hitnu situaciju na području grada Rijeke gdje je gradonačelnik Obersnel prisvojio prerogative i zakonodavne ustavne vlasti, zabranio je prikupljanje potpisa naše inicijative za otkazivanje Istanbulske konvencije na području grada Rijeke, što je nedopustivo i skandalozno«, kazao je na konferenciji za novinare Željko Sačić u ime organizacijskog odbora inicijative za prikupljanje potpisa.


Time se, uvjeren je, potvrđuje već znana i potvrđena koalicija HDZ-a i SDP-a da se zabrani bilo kakav pokušaj derogiranja ratificirane Konvencije. »Sve ide prema tome da se da legitimnost izjavi premijera Plenkovića koji je rekao da je većinski hrvatski narod za ratifikaciju, što je laž i prevara«, poručio je Sačić.




Razočaran je, kaže, takvim pristupom političkih elita jer bi udruge civilnog društva i građanske inicijative, tvrdi, trebale dobiti podršku političara i lokalnih vlasti, ali se događa upravo suprotno.


Koordinatorica građanske inicijative »Istina o Istanbulskoj« Kristina Pavlović pozvala je Vladin Savjet za razvoj civilnog društva i Zakladu za razvoj civilnog društva da se oglase o tome, a ako to ne učine, u inicijativi će smatrati da stoje samo uz lijevo liberalne udruge, »a trebali bi stajati i uz nas«. Smatra i kako ne bi trebali plaćati u Zagrebu i Osijeku po 1.500 kuna za jedno potpisno mjesto što je, tvrdi, nerealno i nedohvatljivo.


Rozalija Bartolić iz zagrebačke Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata zamjerila je političarima da rade opstrukcije kako bi se hrvatskom narodu onemogućilo demokratsko pravo, te je pozvala simpatizere da im financijski pomognu. »Svaka i najmanja donacija je dobrodošla«, poručila je.